Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2021

Στις 14 Μαρτίου 2021 ξεκινά η πλήρης λειτουργία της GNO TV, με δεκατρείς παραστάσεις όπερας, χορού, μουσικού θεάτρου, θεαμάτων για όλη την οικογένεια και ρεσιτάλ.

 

Στις 14 Μαρτίου 2021 ξεκινά η πλήρης λειτουργία της GNO TV, με δεκατρείς παραστάσεις όπερας, χορού, μουσικού θεάτρου, θεαμάτων για όλη την οικογένεια και ρεσιτάλ.

 Γνωρίστε την GNO TV στο nationalopera.gr/GNOTV

 Από την Κυριακή 14 Μαρτίου 2021 ξεκινά η πλήρης λειτουργία της GNO TV, της νέας διαδικτυακής τηλεόρασης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Πρόκειται για μια on demand πλατφόρμα, η οποία παρέχει στους θεατές τη δυνατότητα να βλέπουν παραστάσεις της ΕΛΣ από την άνεση του σπιτιού τους, σε όποιο χρόνο επιλέξουν και όσες φορές επιθυμούν, στο διάστημα ενός μήνα από την πρώτη προβολή. Οι παραστάσεις που ανεβαίνουν στην GNO TV θα παραμένουν διαθέσιμες στο κοινό για 4 έως 8 μήνες. Η GNO TV υλοποιήθηκε με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ.

Οι παραγωγές της GNO TV καταγράφονται στις αίθουσες της ΕΛΣ με πολυκάμερο σύστημα, κινηματογραφική σκηνοθεσία και προβάλλονται με υποτίτλους στα ελληνικά και σε ξένες γλώσσες (αγγλικά, καθώς και γαλλικά και γερμανικά όπου αναφέρεται). Στο πρόγραμμα της GNO TV υπάρχουν παραγωγές που δεν έχουν παρουσιαστεί ζωντανά στο κοινό –λόγω της πανδημίας– και η πρεμιέρα τους πραγματοποιείται διαδικτυακά, άλλες που έχουν παρουσιαστεί στο κοινό και παρουσιάζονται για πρώτη φορά διαδικτυακά και κάποιες άλλες που δημιουργούνται απευθείας για την GNO TV.

 

Από τις 14 Μαρτίου θα είναι διαθέσιμες στην GNO TV οι ακόλουθες παραγωγές της ΕΛΣ:

ΜΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ

  • Μαντάμα Μπαττερφλάι (διαθέσιμη έως τις 31 Ιουλίου 2021)
  • Ντον Τζοβάννι (διαθέσιμη έως τις 31 Ιουλίου 2021)
  • Τέσσερις εποχές (διαθέσιμη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021)
  • Ρέκβιεμ Αχμάτοβα & Η επέτειος (διαθέσιμη έως τις 31 Ιουλίου 2021)
  • Λευκό ρόδο (διαθέσιμη έως τις 31 Ιουλίου 2021)
  • Το λυκόφως των χρεών (διαθέσιμη έως τις 31 Ιουλίου 2021)
  • Ο μικάδος (διαθέσιμη έως τις 31 Ιουλίου 2021)
  • Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς (διαθέσιμη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021)
  • Το αηδόνι του αυτοκράτορα (διαθέσιμη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021)

Η προπώληση των εισιτηρίων των 5€ & 10€ πραγματοποιείται online στα ticketservices.gr & tickets.public.gr (Πληροφορίες: Ταμεία ΕΛΣ 2130885700).

ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

  • Όχι! Δεν θα μας μπείτε στη μύτη! (διαθέσιμη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021)
  • Ρεσιτάλ πιάνου του Στέφανου Θωμόπουλου (διαθέσιμη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021)
  • Ρεσιτάλ πιάνου του Γιώργου Κωνσταντίνου (διαθέσιμη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021)
  • Παρουσίαση Σχολής Χορού ΕΛΣ (διαθέσιμη έως τις 31 Ιουλίου 2021)

ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Έως το τέλος Μαρτίου θα ανέβουν στην GNO TV o Αντρέα Σενιέ και το Human Behaviour.

Η GNO TV αποτελεί έναν νέο άξονα προγραμματισμού της ΕΛΣ και στόχο έχει να διαδώσει το καλλιτεχνικό έργο του μοναδικού ελληνικού λυρικού θεάτρου στα πέρατα του κόσμου, διευρύνοντας την έννοια της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας. Αν και η GNO TV έκανε την πρεμιέρα της εντός της πανδημίας, με τις παραστάσεις της ΕΛΣ σε αναστολή, εντούτοις η νέα αυτή υπηρεσία δεν είναι απλώς μια απάντηση στον κορονοϊό, αλλά η ψηφιακή μετάβαση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε μια εποχή με διαφορετικές ανάγκες και νέα δεδομένα. Η GNO TV στοχεύει στο να προσελκύσει κοινό σε όλο τον κόσμο, δεδομένου ότι η καλλιτεχνική ταυτότητα της ΕΛΣ και η ποιότητα των παραγωγών της μπορούν να σταθούν επάξια στην παγκόσμια διαδικτυακή αγορά του λυρικού θεάτρου.

Η GNO TV προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία προτάσεων, από παραστάσεις όπερας και μπαλέτου από την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, οπερέτας, μουσικού θεάτρου και φεστιβάλ από την Εναλλακτική Σκηνή, θεάματα για όλη την οικογένεια, αλλά και παλιότερες παραγωγές της ΕΛΣ, διαδικτυακά φεστιβάλ και εκπαιδευτικά προγράμματα. Ο κατάλογος των παραγωγών της GNO TV θα ανανεώνεται διαρκώς.

Στόχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι να ανεβάζει την πλειονότητα των νέων παραγωγών της στην GNO TV, ενώ παράλληλα θα ανεβαίνουν και παλιότερες ιστορικές παραγωγές, οι οποίες, αν και έχουν καταγραφεί με αρχειακή κινηματογράφηση, εντούτοις έχουν μεγάλη καλλιτεχνική και ερευνητική-εκπαιδευτική αξία.

Η μετάδοση των παραστάσεων από την GNO TV πραγματοποιείται μέσω του παγκόσμιου δικτύου παράδοσης περιεχομένου Akamai. Πρόκειται για μια κορυφαία υπηρεσία cloud security, web performance και media delivery, η οποία διασφαλίζει μεταδόσεις ασφαλείς, αξιόπιστες και γρήγορες, σε κάθε συσκευή και τοποθεσία. Με περισσότερα από 270.000 μηχανήματα σε πάνω από 120 χώρες, η Akamai διανέμει πάνω από το 40% της διαδικτυακής κίνησης παγκοσμίως, καθώς υποστηρίζει πάνω από 3 τρισεκατομμύρια ψηφιακές αλληλεπιδράσεις ημερησίως, από 6.000 εταιρείες και οργανισμούς που πρωτοστατούν στον τομέα τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για τις παραγωγές της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος, η τιμή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι 10€, για τις παραγωγές της Εναλλακτικής Σκηνής 5€, ενώ θα υπάρχει και μια σειρά παραστάσεων που θα προβάλλονται δωρεάν.

Η προπώληση των εισιτηρίων πραγματοποιείται online στα ticketservices.gr & tickets.public.gr (Πληροφορίες: Ταμεία ΕΛΣ 2130885700).

Το κάθε εισιτήριο παρέχει έναν μοναδικό κωδικό, με τον οποίο ο θεατής:

  • μπορεί να απολαύσει μέσω του nationalopera.gr/GNOTV την παράσταση στην άνεση του σπιτιού του, στον χρόνο που αυτός θα επιλέξει, από τον υπολογιστή, το ipad, την τηλεόραση ή ακόμα και το smartphone.
  • έχει τη δυνατότητα απεριόριστων προβολών της παράστασης για διάστημα 30 ημερών από την πρώτη προβολή.
  • έχει πρόσβαση στο online πρόγραμμα της παράστασης.

Μέγας Δωρητής ΕΛΣ

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org]

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗΝ GNO TV ΑΠΟ 11.3.2021

 

Όπερα

Μαντάμα Μπαττερφλάι

Τζάκομο Πουτσίνι

Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός / Σκηνοθεσία Ούγκο ντε Άνα

 

Η παράσταση είναι διαθέσιμη στο nationalopera.gr/GNOTV έως τις 31 Ιουλίου 2021

Βιντεοσκοπήθηκε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στις 12 και 16 Οκτωβρίου 2020

Με ελληνικούς, αγγλικούς και γαλλικούς υποτίτλους

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ / Το online πρόγραμμα της παράστασης είναι προσβάσιμο στοebooks.nationalopera.gr με τον κωδικό του εισιτηρίου

 

Η Μαντάμα Μπαττερφλάι του Τζάκομο Πουτσίνι ήταν η πρώτη όπερα που ανέβασε η ΕΛΣ στην ιστορία της –το 1940– και είναι η πρώτη όπερα που εγκαινίασε την GNO TV τον περασμένο Νοέμβριο, με μια σπουδαία πρωταγωνίστρια διεθνούς ακτινοβολίας στον ρόλο του τίτλου, την Ερμονέλα Γιάχο. Η παραγωγή της Μαντάμας Μπαττερφλάι και η GNO TV υλοποιήθηκαν με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Διάσημη για τις υπέροχες άριες, την πρόδηλα μελωδική μουσική και τη δραματική θεατρικότητά της, η Μαντάμα Μπαττερφλάι συγκινεί διαχρονικά και προκαλεί έντονα συναισθήματα. Ο Πουτσίνι δεν διστάζει να τη χαρακτηρίσει ως την πιο αγαπημένη του όπερα, ενώ με τις μετέπειτα τροποποιήσεις ανάγει την αλαβάστρινη μορφή της ηρωίδας του σε σύμβολο ανεξάντλητης υπομονής και αιώνιας, σταθερής αγάπης.

Η υπόθεση της όπερας αφορά τον μοιραίο έρωτα της δεκαπεντάχρονης γκέισας Τσο-Τσο-Σαν για τον Πίνκερτον, υποπλοίαρχο του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ύστερα από τρία χρόνια απουσίας, ο αξιωματικός επιστρέφει με την Αμερικανίδα σύζυγό του στην Ιαπωνία, μαθαίνοντας ότι έχει αποκτήσει γιο από την Μπαττερφλάι. Εκείνη δέχεται να παραδώσει το παιδί μονάχα στον ίδιο τον Πίνκερτον και στη συνέχεια αυτοκτονεί.

Ο Λουκάς Καρυτινός υπέγραψε τη μουσική διεύθυνση και ο Ούγκο ντε Άνα τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια. Στον ρόλο του τίτλου η σπαρακτική Ερμονέλα Γιάχο και μαζί της οι Τζανλούκα Τερρανόβα, Διονύσης Σούρμπης, Χρυσάνθη Σπιτάδη, Νίκος Στεφάνου, Μάριος Σαραντίδης, Γιάννης Γιαννίσης, Πέτρος Σαλάτας, Διονύσης Τσαντίνης, Θεόδωρος Αϊβαλιώτης, Αμαλία Αυλωνίτη, Βάγια Κωφού, Φωτεινή Χατζιδάκη. Με τη συμμετοχή της Ορχήστρας και της Χορωδίας της ΕΛΣ. Τον σχεδιασμό προβολών επιμελήθηκε ο Σέρτζιο Μετάλλι – Ideogamma SRL, τους φωτισμούς ο Βαλέριο Αλφιέρι και τη διεύθυνση χορωδίας ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, η όπερα παρουσιάστηκε στην ενορχήστρωση του Έττορε Πανίτσα για περιορισμένη ορχήστρα (εκδ. Ricordi).

Χορηγός παράστασης Τράπεζα Πειραιώς

Μέγας Δωρητής ΕΛΣ Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org]

 

 


Όπερα

Ντον Τζοβάννι

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ

Μουσική διεύθυνση Ντάνιελ Σμιθ / Σκηνοθεσία Τζων Φούλτζεϊμς

 

Η παράσταση είναι διαθέσιμη στο nationalopera.gr/GNOTV έως τις 31 Ιουλίου 2021

 

Βιντεοσκοπήθηκε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στις 10, 12 και 15 Δεκεμβρίου 2020

Με ελληνικούς, αγγλικούς και γαλλικούς υποτίτλους

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ / Το online πρόγραμμα της παράστασης είναι προσβάσιμο στοebooks.nationalopera.grr με τον κωδικό του εισιτηρίου

 

O Ντον Τζοβάννι του Μότσαρτ είναι η πρώτη από τις διεθνείς συμπαραγωγές της ΕΛΣ που ήταν προγραμματισμένο να δημιουργηθεί και να κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα και στη συνέχεια να ταξιδέψει και να παρουσιαστεί στα άλλα δύο λυρικά θέατρα που συμμετέχουν στη συμπαραγωγή, την Όπερα του Γκαίτεμποργκ και τη Βασιλική Όπερα της Δανίας.

Λόγω της πανδημίας, η παραγωγή δεν παρουσιάστηκε ζωντανά στο κοινό, όμως βιντεοσκοπήθηκε και παρουσιάστηκε σε πρώτη παγκόσμια μετάδοση από την GNO TV στις 14 Φεβρουαρίου 2021. Η παραγωγή του Ντον Τζοβάννι και η GNO TV υλοποιήθηκαν με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ένα από τα σπουδαιότερα ορόσημα του οπερατικού ρεπερτορίου, ο Ντον Τζοβάννι αποτελεί πρόκληση τόσο για τους τραγουδιστές της όπερας όσο και για τη δημιουργική ομάδα που καλείται να τον αποδώσει σκηνικά. Η εξαιρετικά ευρηματική μουσική του Μότσαρτ αποδίδει όλες τις όψεις της πορείας του ανθρώπου που τα βάζει με τον Θεό και παίρνει την τύχη στα χέρια του και καταφέρνει να συνδέσει τον κόσμο των ευγενών με τους κωμικούς χαρακτήρες με τρόπο πρωτόγνωρο. Στο εμβληματικό αυτό έργο τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται, αφού η αμφισημία διαπερνά το ποιητικό κείμενο αλλά και τη μουσική. Η υπόθεση αφορά τις ερωτικές περιπέτειες του ακόλαστου Ισπανού ευγενούς Ντον Τζοβάννι. Σε μια από αυτές, αποπειράται να βιάσει την Ντόννα Άννα. Προσπαθώντας να διαφύγει, σκοτώνει τον πατέρα της, ο οποίος επιστρέφει από τον κόσμο των νεκρών προκειμένου να πάρει εκδίκηση. Καθώς ο Ντον Τζοβάννι δεν μετανοεί για όσα έχει πράξει, οδηγείται στην Κόλαση.

Τη μουσική διεύθυνση της παραγωγής υπέγραψε ο Αυστραλός αρχιμουσικός Ντάνιελ Σμιθ, τη σκηνοθεσία ο Τζων Φούλτζεϊμς, συμμετέχει η Ορχήστρα και η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντούμε τους διακεκριμένους Έλληνες μονωδούς Τάση Χριστογιαννόπουλο, Βασιλική Καραγιάννη, Γιάννη Χριστόπουλο, Πέτρο Μαγουλά, Άννα Στυλιανάκη, Τάσο Αποστόλου, Νίκο Κοτενίδη και Χρύσα Μαλιαμάνη.

Για την εντυπωσιακή σκηνική απόδοση του έργου συνεργάστηκαν με τον Φούλτζεϊμς η Αϋλίν Μπόζοκ ως συνεργάτιδα σκηνοθέτρια, ο Ντικ Μπερντ στα εντυπωσιακά σκηνικά που εικονοποιούν όλες τις όψεις ενός ξενοδοχείου πόλης, η Άνμαρι Γουντς που υπέγραψε τα σύγχρονα κοστούμια, η Μαξίν Μπρέιαμ στη χορογραφία, η Φαμπιάνα Πιτσόλι στους φωτισμούς και οι Ουίλ Ντιουκ και Νταν Τρέντσαρντ στον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των βιντεοπροβολών.

Στην παράσταση εμφανίζονται γυμνά σώματα.

Χορηγός παράστασης Alpha Bank

Μέγας Δωρητής ΕΛΣ Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org]

 


Όπερα

Ρέκβιεμ Αχμάτοβα & Η επέτειος

Χάρης Βρόντος

 

Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη στο nationalopera.gr/GNOTV από τις 14 Μαρτίου έως τις 31 Ιουλίου 2021

 

Βιντεοσκοπήθηκε στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ στις 12 Νοεμβρίου 2020

Με ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους

Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ / Το online πρόγραμμα της παράστασης είναι προσβάσιμο στο ebooks.nationalopera.gr με τον κωδικό του εισιτηρίου.

 

Δύο μονόπρακτες όπερες δωματίου του Χάρη Βρόντου, μιας από τις πιο συνεπείς φωνές στον χώρο του ελληνικού μουσικού θεάτρου των τελευταίων δεκαετιών, παρουσιάζονται ως ενιαία παράσταση από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, σε μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου και σκηνοθεσία Αγγέλας-Κλεοπάτρας Σαρόγλου. Η παράσταση είχε αρχικά προγραμματιστεί να παρουσιαστεί τον Νοέμβριο του 2020, αλλά λόγω της πανδημίας βιντεοσκοπήθηκε χωρίς τη φυσική παρουσία κοινού και κάνει πρεμιέρα στην GNO TV.

Το Ρέκβιεμ Αχμάτοβα, σε λιμπρέτο του Χάρη Βρόντου βασισμένο σε ποίηση της Άννας Αχμάτοβα και σε διασκευή ποιήματος της Αν Κάρσον από τον Χάρη Βλαβιανό, εκκινεί από τη ζωή της σπουδαίας Ρωσίδας ποιήτριας για να θέσει ερωτήματα για τη σχέση τέχνης και εξουσίας. Όπως σημειώνει ο συνθέτης, «στο Ρέκβιεμ Αχμάτοβα περιλαμβάνονται, με τη μορφή στίχων, περιστατικά εξόντωσης, εν ψυχρώ εκτέλεσης, φυλακίσεων και εξορίας ποιητών και καλλιτεχνών που δεν υπάκουσαν τυφλά στο δόγμα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού στην τέχνη».

Στην Επέτειο, σε λιμπρέτο του συνθέτη και του ποιητή Γιάννη Ιωαννίδη, πρωταγωνιστής είναι ο συγγραφέας Γιάννης Μπεράτης, σε ένα παιχνίδι με τα γεγονότα του Εμφυλίου και τη διαιώνισή του στο πεδίο της ιστορικής μνήμης.

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους και στα δύο έργα ερμηνεύουν δύο διακεκριμένοι μονωδοί της ΕΛΣ, η Μαρισία Παπαλεξίου και ο Γιάννης Γιαννίσης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Κωνσταντίνου Ζαμάνη, οι φωτισμοί της Στέλλας Κάλτσου και ο σχεδιασμός βίντεο του Βασίλη Κεχαγιά.

Συμμετέχει οκταμελές μουσικό σύνολο.

Ιδρυτικός Δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής & Δωρητής παράστασης

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org]


Όπερα

Λευκό ρόδο

Ούντο Τσίμμερμαν

 

Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη στο nationalopera.gr/GNOTV από τις 14 Μαρτίου έως τις 31 Ιουλίου 2021

Βιντεοσκοπήθηκε στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ στις 18 Νοεμβρίου 2018

Με ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους

Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ / Το online πρόγραμμα της παράστασης είναι προσβάσιμο στο ebooks.nationalopera.gr με τον κωδικό του εισιτηρίου.

 

Ένας λυρικός ύμνος ενάντια στον ναζισμό, η αριστουργηματική όπερα σύγχρονου ρεπερτορίου Λευκό ρόδο (1986) του καταξιωμένου Γερμανού συνθέτη Ούντο Τσίμμερμαν, ένα από τα πιο συγκλονιστικά έργα των τελών του 20ού αιώνα, παρουσιάστηκε σε πανελλήνια πρώτη από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ τον Νοέμβριο του 2018. Το εμβληματικό έργο, που καθιερώθηκε στα κορυφαία θέατρα του κόσμου καθηλώνοντας κοινό και κριτικούς, ανέβηκε σε μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού της ΕΛΣ Νίκου Βασιλείου και σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση, ενός από τους πιο διακεκριμένους δημιουργούς της γενιάς του.

Αντλώντας την έμπνευσή του από την αντιστασιακή δράση του 24χρονου Χανς και της 21χρονης Ζοφί Σολ, δύο αδελφών από το Μόναχο, που υπήρξαν ιδρυτικά μέλη της αντιναζιστικής φοιτητικής ομάδας Το Λευκό Ρόδο, ο Τσίμμερμαν συνέθεσε ένα μουσικό έργο γεμάτο συναισθηματική δύναμη, που εξελίσσεται την ώρα πριν από την εκτέλεση των αδελφών Σολ για εσχάτη προδοσία. Η ιστορική αναπαράσταση δίνει τη θέση της σε μια σπαρακτική, προσωπική εξερεύνηση της ηθικής ακεραιότητας, του θανάτου και της πολιτικής ευθύνης.

Τον Χανς Σολ ερμηνεύει ο διακεκριμένος τενόρος Χρήστος Κεχρής και τη Ζοφί Σολ η ταλαντούχα υψίφωνος Αφροδίτη Πατουλίδου. Συμμετέχουν οι Αντώνης Γκρίτσης και Ειρήνη-Αναστασία Βουγιούκα. Τα σκηνικά και κοστούμια υπογράφει η Αλεξία Θεοδωράκη, τους φωτισμούς η Στέλλα Κάλτσου και το βίντεο οι Μάριος Γαμπιεράκης και Χρυσούλα Κοροβέση.

Συμμετέχει 15μελές μουσικό σύνολο.

Ιδρυτικός Δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής & Δωρητής παράστασης

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org]

 

Όπερα σε παράφραση

Το λυκόφως των χρεών

Χαράλαμπος Γωγιός / Δημήτρης Δημόπουλος / Αλέξανδρος Ευκλείδης

 

Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη στο nationalopera.gr/GNOTV από τις 14 Μαρτίου έως τις 31 Ιουλίου 2021

 

Βιντεοσκοπήθηκε στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ στις 12 και 14 Οκτωβρίου 2017

Με ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους, καθώς και κανάλια υποτίτλων με περιγραφή των μουσικών μοτίβων σε ελληνικά και αγγλικά

Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ / Το online πρόγραμμα της παράστασης είναι προσβάσιμο στο ebooks.nationalopera.gr με τον κωδικό του εισιτηρίου

 

Η πολυσυζητημένη όπερα σε παράφραση Το λυκόφως των χρεών, που εγκαινίασε την επίσημη λειτουργία της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ τον Οκτώβριο του 2017 έρχεται στην GNO TV. Πρόκειται για μια ριζική διασκευή του Λυκόφωτος των θεών του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε μουσική μεταγραφή του Χαράλαμπου Γωγιού, λιμπρέτο του Δημήτρη Δημόπουλου και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη.

Στο Λυκόφως των χρεών, τα μουσικά μοτίβα του πρωτότυπου, τα περίφημα «λαϊτμοτίφ» του Βάγκνερ, αντικαθίστανται από πασίγνωστα ελληνικά μουσικά θέματα, όπως ο Εθνικός Ύμνος και το παιδικό τραγούδι «Πού ’ν’ το, πού ’ν’ το το δαχτυλίδι», δημιουργώντας ένα παλίμψηστο όπου η βαγκνερική δραματουργία συνδιαλέγεται άμεσα με τον συγκινησιακό κόσμο του Έλληνα ακροατή. Τα προστεθειμένα ελληνικά μουσικά μοτίβα παρουσιάζονται αναλυτικά στο καινοτόμο, ειδικό κανάλι υποτίτλων που συνοδεύει την παράσταση, αποκλειστικά για τους θεατές της GNO TV.

Συμμετέχει ένα εξαιρετικό καστ μονωδών της ΕΛΣ, οι Τζούλια Σουγλάκου, Δημήτρης Πακσόγλου, Τάσος Αποστόλου, Γιάννης Γιαννίσης, Μυρτώ Μποκολίνη, Ειρήνη Καράγιαννη, Μαργαρίτα Συγγενιώτου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Κωνσταντίνου Ζαμάνη, οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα και η δραματουργική συνεργασία της Ελένης Τριανταφυλλοπούλου.

Συμμετέχει εννεαμελές ενόργανο σύνολο.

Ιδρυτικός Δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής & Δωρητής παράστασης

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org]

 

Κωμική όπερα

Ο μικάδος

Γκίλμπερτ και Σάλλιβαν

Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη στο nationalopera.gr/GNOTV από τις 14 Μαρτίου έως τις 31 Ιουλίου 2021

 

Βιντεοσκοπήθηκε στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ στις 30 Δεκεμβρίου 2017

Με ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους

Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ / Το online πρόγραμμα της παράστασης είναι προσβάσιμο στο ebooks.nationalopera.gr με τον κωδικό του εισιτηρίου

Toν Δεκέμβριο του 2017, τα ερωτικά φλερτ στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ κόπηκαν… σπαθί σε μια σειρά sold out παραστάσεων της ξεκαρδιστικής εξωτικής όπερας Ο μικάδος από τους προπάτορες των Monty Python και των Αδελφών Μαρξ.

Η όπερα Ο μικάδος (1885) των Γκίλμπερτ και Σάλλιβαν παρουσιάστηκε σε συμπαραγωγή με την ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή, σε μουσική διεύθυνση-ενορχήστρωση Μιχάλη Παπαπέτρου και σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση.

Η απόδοση του λιμπρέτου ανήκει σε δύο διακεκριμένους μεταφραστές, τον Γιώργο Τσακνιά, που ανέλαβε την απόδοση των πεζών μερών, και την Κατερίνα Σχινά, που απέδωσε στα ελληνικά τα μελοποιημένα μέρη.

Οι δημιουργοί του Μικάδου Ουίλλιαμ Σβενκ Γκίλμπερτ και Άρθουρ Σάλλιβαν, πρωτεργάτες της αγγλικής μουσικής κωμωδίας, εμπνέονται από την ατμοσφαιρική Άπω Ανατολή για να συνθέσουν μια κοφτερή σάτιρα των κοινωνικοπολιτικών ηθών του 19ου αιώνα. Η βία, η διαφθορά, ο λαϊκισμός, η υποκρισία και ο πουριτανισμός μπαίνουν στο στόχαστρο του δαιμόνιου καλλιτεχνικού διδύμου, που στηλιτεύει με χιούμορ και ελαφράδα τα κακώς κείμενα της εποχής του. Στη μαγική πολιτεία του Τιτιπού, όπου ο Μεγάλος Αυτοκράτορας (Μικάδος) είχε απαγορεύσει το κόρτε, οι ερωτύλοι ράφτες γίνονται δήμιοι για να μην αποκεφαλίσουν… τον εαυτό τους, οι βουλευτές αυτοανακηρύσσονται σε «άρχοντες των πάντων» και τα απαγορευμένα φλερτ ανθίζουν στις πιο απίθανες εκδοχές.

Τα σκηνικά και κοστούμια είναι της Αλεξίας Θεοδωράκη, η κίνηση της Χαράς Κότσαλη και οι φωτισμοί του Γιάννη Δρακουλαράκου. Ερμηνεύουν οι Μάριος Σαραντίδης, Θάνος Λέκκας, Δημήτρης Ναλμπάντης, Νίκος Σπανάτης, Αναστασία Κότσαλη, Λητώ Μεσσήνη, Λυδία Αγγελοπούλου και Βαρβάρα Μπιζά.

Συμμετέχει εξαμελές ενόργανο σύνολο.

Χορηγός παράστασης: Dior

Ιδρυτικός Δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής & Δωρητής παράστασης

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org]

 

Μουσικό θέατρο για παιδιά και νέους

Τέσσερις εποχές

Patari Project

Βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Αντόνιο Βιβάλντι

Η παράσταση είναι διαθέσιμη στο nationalopera.gr/GNOTV έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021

Βιντεοσκοπήθηκε στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ στις 13 Δεκεμβρίου 2020

Με ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους

Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ / Το online πρόγραμμα της παράστασης είναι προσβάσιμο στο ebooks.nationalopera.gr με τον κωδικό του εισιτηρίου

Οι Τέσσερις εποχές της ομάδας Patari Project, βασισμένες στο ομώνυμο έργο του Αντόνιο Βιβάλντι, στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, συνεχίζουν το συναρπαστικό ταξίδι τους στην GNO TV. Πρόκειται για μια «πράσινη» παράσταση για παιδιά ηλικίας 6 έως 96 ετών, η οποία θίγει σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη στάση μας απέναντι στο περιβάλλον και τους κινδύνους που διατρέχει.

Ένα διαχρονικό αριστούργημα που υμνεί τις εναλλαγές της φύσης και την κυκλικότητα του χρόνου, οι Τέσσερις εποχές ενθουσίασαν μικρούς και μεγάλους σε μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων (Νοέμβριος 2019 – Ιανουάριος 2020) στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Λόγω της πανδημίας, οι παραστάσεις που είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστούν στο κοινό σε επανάληψη από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021 δεν πραγματοποιήθηκαν. Ωστόσο, η παράσταση βιντεοσκοπήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου 2020 στην Εναλλακτική Σκηνή και έρχεται να προσφέρει μια νέα ψηφιακή εμπειρία.

Τη σκηνική δημιουργία της παράστασης έχει αναλάβει η ανατρεπτική θεατρική ομάδα Patari Project, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της ταλαντούχας Σοφίας Πάσχου. Το πρωτότυπο υλικό του Βιβάλντι αποτέλεσε για τον συνθέτη της παράστασης Νίκο Γαλενιανό αντικείμενο επεξεργασίας, σε νέα ενορχήστρωση, η οποία συνυπάρχει με πρωτότυπες οργανικές και φωνητικές παρεμβάσεις. Τη δραματουργία υπογράφει ο Χουάν Αγιάλα, τα κοστούμια η Κλαιρ Μπρέισγουελ, το σκηνικό η Ευαγγελία Θεριανού, την κίνηση η Άννι Πούι Λινγκ Λοκ και τους φωτισμούς η Σοφία Αλεξιάδου.

Ερμημεύουν οι Αλέξης Βιδαλάκης, Γιάννης Γιαννούλης, Θεοδόσης Κώνστας, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Στέφη Πουλοπούλου, Εριφύλη Στεφανίδου, Αποστόλης Ψυχράμης.

Συμμετέχει πενταμελές μουσικό σύνολο.

Η παράσταση Τέσσερις εποχές αποτελεί μια δημιουργική συνέργεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τη Lidl Ελλάς και έρχεται ως συνέχεια της συνεργασίας που ξεκίνησε ήδη από το 2018 με τη Lidl Eλλάς ως χορηγό των εκπαιδευτικών εργαστηρίων μουσικής, μουσικού θεάτρου και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Χορηγός παράστασης: Lidl Ελλάς

Ιδρυτικός Δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής & Δωρητής παράστασης

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org]

 

Όπερα για παιδιά και νέους

Το αηδόνι του αυτοκράτορα

Λένα Πλάτωνος

Λιμπρέτο Γιώργος Βολουδάκης / Σκηνοθεσία Κατερίνα Πετσατώδη

 

Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη στο nationalopera.gr/GNOTV από τις 14 Μαρτίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021

 

Βιντεοσκοπήθηκε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στις 3 Νοεμβρίου 2019

Με ελληνικούς, αγγλικούς και γερμανικούς υποτίτλους

Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ / Το online πρόγραμμα της παράστασης είναι προσβάσιμο στο ebooks.nationalopera.gr με τον κωδικό του εισιτηρίου

 

Ένα μοναδικό έργο της Λένας Πλάτωνος πάνω στο ομώνυμο παραμύθι του Άντερσεν έγινε animated όπερα από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Η Λένα Πλάτωνος έγραψε το Αηδόνι του αυτοκράτορα, ένα «μουσικό παραμύθι με στοιχεία όπερας», όπως το έχει χαρακτηρίσει, το 1989, πάνω στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ικανοποιώντας μια επιθυμία του κόντρα τενόρου Άρη Χριστοφέλλη. Η προηγούμενη ενασχόλησή της με τη Λιλιπούπολη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μελοποίηση του συγκεκριμένου έργου, με τα συνθεσάιζερ να είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή. Μάλιστα, το λιμπρέτο που έγραψε ο ποιητής-βιολόγος Γιώργος Βολουδάκης ξεκινούσε με τη φωνή ενός παιδιού που ρωτούσε αν το μικρό συνθεσάιζερ μπορούσε να συναγωνιστεί το Αηδόνι!

Πρόκειται για ένα έργο σπάνιας ομορφιάς και ευαισθησίας σε μια εντυπωσιακή παραγωγή, όπου η όπερα γίνεται προσβάσιμη στα παιδιά μέσω του animation, δημιουργώντας έναν καινούριο, μαγικό, αλλά και συναρπαστικό κόσμο. Το σύγχρονο μήνυμα του έργου, η συνύπαρξη αναλογικής και ηλεκτρονικής μουσικής, φυσικού και τεχνητού ήχου, η ευρηματική χρήση του animation και της live performance, οι μελωδικές γραμμές της Λένας Πλάτωνος και η δεξιοτεχνική φωνητική γραφή καθιστούν το Αηδόνι του αυτοκράτορα μια ιδεώδη γνωριμία των παιδιών με τον μαγικό κόσμο της λυρικής τέχνης.

Το animation της παράστασης σχεδίασε η animator Ειρήνη Βιανέλλη. Χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές του animation που συνδυάζουν την υψηλή τεχνολογία με τη χειροποίητη αισθητική, η Ειρήνη Βιανέλλη ζωντανεύει καρέ καρέ το Αηδόνι του αυτοκράτορα με έντονες αναφορές στην κινέζικη τέχνη. Σύμφωνα με την ίδια, «το τελικό αποτέλεσμα, ένα πολύχρωμο σύμπαν από δάση, παλάτια, κήπους και εργοστάσια, αφηγείται τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και τη δημιουργία».

Τη σκηνοθεσία υπέγραψε η Κατερίνα Πετσατώδη, σκηνοθέτρια με σημαντική εμπειρία στον χώρο της όπερας και του μουσικού θεάτρου. Η σκηνοθέτρια είδε το έργο σαν «ένα μουσικό παραμύθι που συνδυάζει ιδανικά δύο φαινομενικά ασύνδετες αλλά τελικά τόσο αρμονικά δεμένες μεταξύ τους τέχνες, την όπερα και το animation, με έμπνευση, φαντασία και ευρηματικότητα».

Το σκηνικό είναι της Ευαγγελίας Θεριανού, τα κοστούμια της Αλεξίας Θεοδωράκη, τη μουσική διδασκαλία και διεύθυνση επιμελήθηκε ο Μιχάλης Παπαπέτρου, τον σχεδιασμό του ήχου ο Στέργιος Τσιρλιάγκος και τους φωτισμούς ο Χρήστος Τζιόγκας.

Πρωταγωνιστούν οι μονωδοί Νίκος Κοτενίδης, Γιώργος Ρούπας, Μαριλένα Στριφτόμπολα, Γιάννης Φίλιας, Νίκη Χαζιράκη, Δημήτρης Ναλμπάντης. Αφήγηση: Μαρία Σκουλά.

Χορηγός παράστασης: Ελληνικά Πετρέλαια

Ιδρυτικός Δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής & Δωρητής παράστασης

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org]

 

Όπερα για παιδιά και νέους

Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς

Θοδωρής Αμπαζής

Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη στο nationalopera.gr/GNOTV από τις 14 Μαρτίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021

Βιντεοσκοπήθηκε στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ στις 30 Δεκεμβρίου 2017

Με ελληνικούς υποτίτλους

Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ / Το online πρόγραμμα της παράστασης είναι προσβάσιμο στο ebooks.nationalopera.gr με τον κωδικό του εισιτηρίου

Η συναρπαστική όπερα για παιδιά και νέους Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς του σημαντικού συνθέτη και σκηνοθέτη Θοδωρή Αμπαζή παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ την καλλιτεχνική περίοδο 2017-2018. Βασισμένο σε γνωστό παραδοσιακό ρωσικό παραμύθι, στο οποίο βασίστηκε επίσης και το διάσημο μπαλέτο του Ίγκορ Στραβίνσκι, το έργο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών και αποτελεί μια ιδεώδη εισαγωγή στον κόσμο της λυρικής τέχνης. Το ποιητικό κείμενο υπογράφει η Σοφιάννα Θεοφάνους, ενώ το εξαμελές μουσικό σύνολο διευθύνει ο Μιχάλης Παπαπέτρου.

Η ιστορία του έργου μιλά για το πουλί της φωτιάς, ένα μεγαλόσωμο, πανέμορφο πτηνό με μαγικές ικανότητες, μεγαλοπρεπές φτέρωμα στο χρώμα της φωτιάς. Το πιο βασικό όμως; Βάζει σε μεγάλες περιπέτειες όποιον επιχειρεί να το πιάσει. Ον ασυνήθιστο, μαγικό και εκθαμβωτικό, συμβολίζει την απόλυτη ελευθερία, γι’ αυτό και η κατάκτησή του σχετίζεται με την πραγματοποίηση των πιο δύσκολων στόχων, των πιο μεγάλων επιθυμιών. Με όχημα μια μαγική ντουλάπα ταξιδεύουμε σε καταπράσινα δάση, παλάτια και απόκοσμα μέρη, εκεί όπου όλα μπορούν να συμβούν. Έντονα χρώματα, μαγικά κόλπα και μεταμορφώσεις επί σκηνής συνθέτουν ένα αξέχαστο μουσικοθεατρικό ταξίδι.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Κέννυ ΜακΛέλλαν, η κίνηση της Σταυρούλας Σιάμου και οι φωτισμοί του Νίκου Σωτηρόπουλου. Ερμηνεύουν οι Δημήτρης Ναλμπάντης, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Βασίλης Δημακόπουλος, Γιάννης Καλύβας, Γιάννης Φίλιας, Νικόλας Μαραζιώτης, Βάσια Ζαχαροπούλου, Λητώ Μεσσήνη, Μαρία Κατριβέση.

Χορηγός παράστασης: Ελληνικά Πετρέλαια

 

 

 

Ιδρυτικός Δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής & Δωρητής παράστασης

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org]

 

 

 

 

 

 


ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ GNO TV

 

Ευγένιος Τριβιζάς

Όχι! Δεν θα μας μπείτε στη μύτη!

Μουσική Γιώργος Δούσης

Ένα έργο για όλη την οικογένεια

Παραγγελία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την GNO TV

 

Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη στο nationalopera.gr/GNOTV από τις 14 Μαρτίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021

H παραγωγή γυρίστηκε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στις 20 και 22 Ιανουαρίου 2021

Με ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους

Η προβολή της παράστασης είναι δωρεάν

Το online πρόγραμμα της παραγωγής είναι διαθέσιμο στο ebooks.nationalopera.gr

 

Ένα νέο έργο, παραγγελία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την GNO TV, περιγράφει με τρόπο φαντασιακό και ποιητικό την επίθεση του κορονοϊού στην ανθρωπότητα, μέσα από μια σύνθεση της τέχνης του παραμυθιού, της αφήγησης, της μουσικής και του animation. To Όχι! Δεν θα μας μπείτε στη μύτη! αποτελεί διασκευή του ομότιτλου βιβλίου του Ευγένιου Τριβιζά σε μουσική Γιώργου Δούση, σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη, σκηνικά-κοστούμια Τίνας Τζόκα και animation Παναγιώτη Ράππα και Θοδωρή Σαράφη. Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κουτσιούμπα.

Αφηγητής είναι ο Ευγένιος Τριβιζάς, τους δύο ρόλους ερμηνεύουν οι διακεκριμένοι μονωδοί της ΕΛΣ Τάσης Χριστογιαννόπουλος και Πέτρος Μαγουλάς, ενώ συμμετέχουν μέλη της Χορωδίας και της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ, σε διεύθυνση Αγαθάγγελου Γεωργακάτου και Κωνσταντίνας Πιτσιάκου αντίστοιχα.

Σε έναν μακρινό πλανήτη, εξωγήινοι μυρμηγκοφάγοι εξυφαίνουν ένα ύπουλο σχέδιο για να κατακτήσουν τη Γη και να εξολοθρεύσουν τους κατοίκους της. Πρώτος και κύριος στόχος τους τα παιδιά! Έτσι, λοιπόν, ένα πρωί, με μια άγρια ιαχή που στο σύμπαν αντηχεί, ο διαστημικός στόλος των εισβολέων, με επικεφαλής τον αποτρόπαιο στρατηγό Κόβιντ-19 τον Μικροπρεπή, επελαύνει ακάθεκτος. Ποιος θα επικρατήσει στην τρομερή αναμέτρηση που θα ακολουθήσει; Θα πετύχει το σχέδιο των εξωγήινων εισβολέων ή τα παιδιά της Γης θα βρουν τρόπους να τους κατατροπώσουν; Μια καθηλωτική περιπέτεια γεμάτη εκρηκτικές εκπλήξεις.

Ο Ευγένιος Τριβιζάς αναφέρει: «Είμαι πεπεισμένος πως, αν ελπίζουμε ότι με προτροπές, ποινές ή επικλήσεις κινδύνων θα πείσουμε τους εφήβους να φέρονται υπεύθυνα, ματαιοπονούμε. Οφείλουμε να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα. Τα σημερινά παιδιά είναι οι αυριανοί έφηβοι. Αν από νωρίς διαμορφώσουν ορθούς τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς, θωρακίζονται διανοητικά και, όταν σε λίγα χρόνια εισέλθουν στο στάδιο της εφηβείας, είναι πολύ πιο πιθανό να φέρονται υπεύθυνα και πολύ πιο δύσκολο να καθίστανται έρμαια ανυπόστατων διαδόσεων. Το έργο μου αυτό τον σκοπό έχει· να προετοιμάσει τα παιδιά για τις πραγματικότητες μιας νέας εποχής. Μέσα από μια διασκεδαστική και αλληγορική ιστορία εκφράζει κοινές εμπειρίες των παιδιών της χώρας μας, τα οποία, λόγω της πανδημίας, βιώνουν περιόδους αποκλεισμού στα σπίτια, μακριά από το σχολείο, τους φίλους και συμμαθητές τους».

Μέγας Δωρητής ΕΛΣ Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org]

 


Στέφανος Θωμόπουλος

Ρεσιτάλ με έργα για πιάνο του Γιώργου Κουμεντάκη

Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πιάνου Εναλλακτικής Σκηνής 2020

Το ρεσιτάλ πιάνου θα είναι διαθέσιμο στο nationalopera.gr/GNOTV από τις 14 Μαρτίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021

Βιντεοσκοπήθηκε στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ στις 24 Οκτωβρίου 2020

Η προβολή του ρεσιτάλ είναι δωρεάν

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Πιάνου 2020 είναι διαθέσιμο στο ebooks.nationalopera.gr

Ο καταξιωμένος πιανίστας Στέφανος Θωμόπουλος σε ένα εξαιρετικό ρεσιτάλ πιάνου στο οποίο ερμηνεύει το έργο για πιάνο του Γιώργου Κουμεντάκη Η προνύμφη και η νυχτοπεταλούδα του L. van B. (1999), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2020, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην πιανιστική μουσική του Μπετόβεν. Στο έργο Ένας γρύλος στο φαράγγι του Κoτσυφού συμμετέχουν οι Θοδωρής Τζοβανάκης και Στέφανος Νάσος. «Το έργο για πιάνο του Γιώργου Κουμεντάκη ξετυλίγεται εδώ και χρόνια, έχοντας ταυτόχρονα μεγάλη ποικιλία και συνοχή. Από το μπαρόκ στην αβανγκάρντ, από τον μινιμαλισμό στον ιμπρεσιονισμό, ο συνθέτης επισκέπτεται πολλά στιλ, τα οποία προσαρμόζει στον δικό του στοχαστικό, μεταφυσικό κόσμο, με πάντα έντονο το στοιχείο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και της ελληνικής φύσης. Για τον πιανίστα η δουλειά πάνω σε αυτές τις παρτιτούρες είναι απαιτητική, αλλά προσφέρει μια πρόσβαση σε ένα ανεξάντλητο καλειδοσκόπιο χρωμάτων, ρυθμών και πιανιστικών τεχνικών. Συνδυάζοντας το ρευστό και φαντασμαγορικό με το εμμονικά ρυθμικό και κατά κάποιον τρόπο νεοκλασικό, το πιάνο του Κουμεντάκη θυμίζει έντονα αυτό του Ραβέλ», σημειώνει ο Στέφανος Θωμόπουλος.

Γιώργος Κωνσταντίνου

Ρεσιτάλ πιάνου

Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πιάνου Εναλλακτικής Σκηνής 2020

Το ρεσιτάλ πιάνου θα είναι διαθέσιμο στο nationalopera.gr/GNOTV από τις 14 Μαρτίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021

Βιντεοσκοπήθηκε στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ στις 23 Οκτωβρίου 2020

Η προβολή του ρεσιτάλ είναι δωρεάν

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Πιάνου 2020 είναι διαθέσιμο στο ebooks.nationalopera.gr

 

O διακεκριμένος πιανίστας Γιώργος Κωνσταντίνου ερμηνεύει έργα του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν σε ένα μοναδικό ρεσιτάλ, το οποίο παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2020, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην πιανιστική μουσική του Μπετόβεν. Ο Γιώργος Κωνσταντίνου ερμήνευσε τα έργα του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν: Σονάτα αρ. 3 σε ντο μείζονα, έργο 2, αρ. 3 και Σονάτα αρ. 26 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 81α, Les Adieux (Του αποχαιρετισμού).

 

Ιδρυτικός Δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής & Δωρητής παράστασης

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org]

 


Χορός

Κλειστή παρουσίαση Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού ΕΛΣ

 

H παρουσίαση θα είναι διαθέσιμη στο nationalopera.gr/GNOTV από τις 14 Μαρτίου έως τις 31 Ιουλίου 2021

Βιντεοσκοπήθηκε στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ στις 16 Ιουλίου 2020

Η προβολή είναι δωρεάν

 

Οι σπουδαστές των Επαγγελματικών Τμημάτων χορευτών και καθηγητών χορού της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ ερμηνεύουν χορογραφίες της Μυρτώς Γράψα, της Ίριδας Καραγιάν, του Γιάννη Τσιγκρή, καθώς και του Mαριύς Πετιπά σε επιμέλεια Νατάσσας Σιούτα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των προαγωγικών και διπλωματικών εξετάσεων του 2020.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας, την αποχή μηνών από το στούντιο και το ελάχιστο χρονικό διάστημα προετοιμασίας, αποφασίσαμε να οργανώσουμε αυτή την κλειστή πρόβα στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δίνοντας στους σπουδαστές μας την ευκαιρία να βιώσουν λίγη από τη μαγεία της παρουσίασης της δουλειάς τους στη σκηνή.

Χωρίς κοστούμια και μακιγιάζ, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι σπουδαστές μας βούτηξαν στα βαθιά με αστείρευτη όρεξη, δημιουργικότητα και συνέπεια, αποδεικνύοντας το ταλέντο και την αφοσίωσή τους στην τέχνη του χορού. Καταλυτική ήταν η συνεισφορά των καθηγητών της Σχολής, της Μυρτώς Γράψα και του Γιάννη Τσιγκρή, με τις σύγχρονες χορογραφικές τους συνθέσεις, και της Νατάσσας Σιούτα με την επιμέλεια της κλασικής variation. Ειδικά για την περίσταση, καλέσαμε την Ίριδα Καραγιάν να χορογραφήσει για τους τελειόφοιτους σπουδαστές μας. Η πρωτότυπη μουσική είναι του Θοδωρή Ρέγκλη, συνθέτη και μουσικού συνοδού της Σχολής. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά.

Η πρόβα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του αγαπημένου μας Αλεξάνταρ (Σάσα) Νέσκωβ, διακεκριμένου Α΄ Xορευτή του Μπαλέτου και καθηγητή της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ, ο οποίος έφυγε από κοντά μας απρόσμενα τον Μάιο του 2020. Η ευγένεια, το ήθος και το σπάνιο ταλέντο του θα μείνουν πάντα χαραγμένα στο μυαλό και στην καρδιά όλων μας.

Καλλιτεχνική επιμέλεια

Γιώργος Μάτσκαρης, Διευθυντής Σπουδών Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού ΕΛΣ

Α΄ έτος Παύλος-Ορφέας Αργυρόπουλος, Μαρία-Δέσποινα Βαζάκα, Αναστασία Γαλάτη, Αναστασία Θεμιστοκλέους, Λάμπρος Καζερός, Κωνσταντίνα Κωλέττα, Φώτης Κωνσταντίνου, Αγγελική Μιχαλάκη, Στυλιανή Μπυράκη, Γεωργία Νικολοπούλου, Κιάρα Νταϊλάνι, Μαρίνα-Ανδριανή Παντελάκη, Παρθένα-Ζωή Παπαδοπούλου, Θεόνη Περάκη, Δημήτρης Σταυριανόπουλος, Ηλιάνα Υφαντή, Ελένη Φώτου, Σοφία Χατζηγεωργίου

Β΄ έτος Μαρία Βιολάκη-Γεωργιλαδάκη, Καλλιόπη Βοϊδάσκη, Κατερίνα Δεβετζή, Αναστάσιος Καλαμπόκης, Σοφία Κοσκινά, Ελένη Μακρή, Γιώργος Μάργης, Γεωργία Πετρολέκα, Νεκτάριος Ράμιας, Ασπασία Τσαγκάδα, Μαρία Χαρουτιουνιάν, Ορφέας Χατζησπύρου, Αλεξάνδρα Χρυσικοπούλου

Γ΄ έτος Ιφιγένεια Βλάικου, Χρυσούλα Δημάκη, Αγγέλα Ιωάννου, Απόστολος Κουσίνας, Ελένη Μυριαγκού, Μαρία Νικολίτσα, Αναστασία Παττελάκη, Μιχάλης Πίνος, Στάθης Τζουβάρας

Μέγας Δωρητής ΕΛΣ Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org]

Φωτογραφίες