Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019

Ανακοίνωση σχετικά με την όπερα Ντον Κάρλο

Ανακοινώνεται ότι, λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας στη μέση, για το οποίο λαμβάνει ειδική αγωγή, και μετά από εντολή των ιατρών του, ο σκηνοθέτης Γκρέιαμ Βικ είναι αναγκασμένος να μην πραγματοποιήσει τη σκηνοθεσία του Ντον Κάρλο του Τζουζέππε Βέρντι.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, προκειμένου να μην απογοητεύσει το κοινό που έχει ήδη εκδηλώσει τεράστιο ενδιαφέρον για τον Ντον Κάρλο, εξασφάλισε και θα παρουσιάσει μια μεγαλειώδη παραγωγή του πεντάπρακτου αριστουργήματος του Τζουζέππε Βέρντι σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Βρετανού σκηνοθέτη και πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας Σερ Νίκολας Χάιτνερ και σκηνικά – κοστούμια του Μπομπ Κρώλεϋ. Η παραγωγή αυτή πρωτοπαρουσιάστηκε από τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου το 2008 και αποτελεί μια συμπαραγωγή της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου, της Μετροπόλιταν Όπερας της Νέας Υόρκης και της Εθνικής Όπερας της Νορβηγίας (Όσλο).

Η υποδοχή του κοινού και της κριτικής υπήρξε θερμή σε όλες τις αναβιώσεις της παραγωγής, σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Όσλο. Στην κριτική τους οι New York Times έγραψαν, μεταξύ άλλων: "Η σκηνοθεσία του Νίκολας Χάιτνερ ρέει με εντυπωσιακό τρόπο και ντύνει τους τραγουδιστές με επιβλητικά κοστούμια εποχής σε ένα φόντο από λιτά, σύγχρονα σκηνικά και εντυπωσιακές εικόνες". Ο βρετανικός Guardian έγραψε για την παραγωγή: "Η ανεπίλυτη πάλη ανάμεσα στην εκκλησία και στο κράτος στην Ισπανία της εποχής του Φιλίππου Β', η οποία αποδίδεται μέσα από τις κρίσιμες αντιπαραθέσεις του βασιλιά πρώτα με τον Ροντρίγκο, μαρκήσιο της Ποζα και στη συνέχεια με τον μέγα Ιεροεξεταστή, αποτελούν την κινητήρια δύναμη της ευφυούς, διόλου επιδεικτικής παραγωγής του Νίκολας Χάιτνερ".

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο Ντον Κάρλο θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ στις προγραμματισμένες ημερομηνίες: 8, 13, 15, 19, 21, 28 Δεκεμβρίου 2019 & 2, 5 Ιανουαρίου 2020. Διευθύνει ο καταξιωμένος αρχιμουσικός και φιλοξενούμενος καλλιτέχνης της ΕΛΣ για τη σεζόν 2019/20 Φιλίπ Ωγκέν. Πρωταγωνιστούν διεθνώς καταξιωμένοι μονωδοί, όπως οι Μαρσέλο Πουέντε, Μπάρμπαρα Φρίττολι / Τσέλια Κοστέα, Αλεξάντερ Βινογκράντοφ, Εκατερίνα Γκουμπάνοβα, Τάσης Χριστογιαννόπουλος / Δημήτρης Πλατανιάς, Ράφαλ Σίβεκ κ.ά.
Εισιτήρια προπωλούνται στα Ταμεία της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, τα Public και την www.ticketservices.gr

Credits φωτογραφίας: Catherine Ashmore