Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για καλλιτέχνες στο εργαστήριο πρακτικής έρευνας της ΕΛΣ, Transmedia Labworks

Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ: Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2019

Πρόσκληση ενδιαφέροντος στο εργαστήριο πρακτικής έρευνας, Transmedia Labworks με αντικείμενο τη σχέση μεταξύ Όπερας και Ψηφιακών Τεχνών, Διαδραστικών Μέσων και Προγραμματισμού.


Σύντομη περιγραφή
Το εργαστήριο Transmedia Labworks θα διερευνήσει καινοτόμες δομές, μορφές και μεθόδους παραστατικότητας και δραματοποίησης σε οπτικοακουστικά χωρικά δρώμενα, μέσω του πειραματισμού με την ψηφιακή διαμεσικότητα.
Με αφετηρία το λυρικό τραγούδι και συγκεκριμένα την άρια V' adoro pupille του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ (1685-1759) από την όπερα Ιούλιος Καίσαρ (1724), οι συμμετέχοντες καλούνται να πειραματιστούν προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν την έννοια της παραστατικής πράξης στην όπερα. Η επί σκηνής πράξη δεν θα αντιμετωπιστεί σαν μια αναπαραγωγή αφηγηματικών ακολουθιών, τις οποίες το κοινό προσλαμβάνει ως εξωτερικός παρατηρητής, αλλά ως μια χωρική διαδραστική εμπειρία που τοποθετεί στο κέντρο της τη φωνή και το λυρικό τραγούδι, ενώ ταυτόχρονα συνδιαμορφώνεται με την ενεργό συμμετοχή του κοινού.
Στόχος του εργαστηρίου Transmedia Labworks είναι να διαμορφωθεί μια σειρά πειραματικών διαμεσικών και διαδραστικών οπτικοακουστικών προεκτάσεων και ερμηνειών της άριας V' adoro pupille με την υποστήριξη του Κέντρου Παλαιάς Μουσικής Ωδείου Αθηνών.


Ημερομηνίες διεξαγωγής εργαστηρίου
Σε κάθε ένα από τα 5 σαββατοκύριακα, το εργαστήριο θα λειτουργεί για 8 ώρες το Σάββατο και 8 ώρες την Κυριακή, με προτεινόμενο ωράριο 10:00 - 18:00.
19 & 20 Οκτωβρίου 2019
 9 & 10, 23 &24  Νοεμβρίου 2019
30 Νοεμβρίου & 1 Δεκεμβρίου 2019
14, 15 & 21 Δεκεμβρίου 2019

Το εργαστήριο πρακτικής έρευνας, Transmedia Labworks θα ολοκληρωθεί με μια ανοιχτή παρουσίαση για το κοινό το Δεκέμβρη του 2019.


Εισηγητές
Σταύρος Γασπαράτος (συνθέτης, sound artist), Τάσος Κανέλλος (Διπλ. Aρχιτέκτων Mηχανικός, MSc Computation), Δρ. Άννα Λάσκαρη (Διπλ. Aρχιτέκτων Mηχανικός, ΔΠΜΣ Αρχιτεκτονικής, MSc Computation, PhD), Εύη Νάκου (MMus Music Leadership), Πάνος Τσίγκος (MMus Music Technology)


Ανοιχτό κάλεσμα
Οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ προσκαλούν καλλιτέχνες ηλικίας 18 ετών και άνω.
Το οπτικό τμήμα του εργαστηρίου θα στελεχωθεί από άτομα που προέρχονται από δημιουργικούς εικαστικούς κλάδους (π.χ. οπτικές και εικαστικές τέχνες, γραφιστική, αρχιτεκτονική, σκηνογραφία, σχεδιασμός φωτισμού, φωτογραφία, κινηματογράφος, animation, κ.ο.κ.) και είναι ήδη εξοικειωμένα με τη χρήση ψηφιακών μέσων για την παραγωγή δισδιάστατου και τρισδιάστατου οπτικού περιεχομένου.
Το τμήμα ήχου/μουσικής του εργαστηρίου θα στελεχωθεί από άτομα που προέρχονται από δημιουργικούς μουσικούς και ηχητικούς κλάδους (μουσικό θέατρο, μουσική, sound art, σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής, κ.ο.κ.), τα οποία είναι ήδη εξοικειωμένα με ένα τουλάχιστον λογισμικό μουσικής (Digital Audio Workstation).

Διαδικασία επιλογής συμμετεχόντων
Οι ενδιαφερόμενοι/ες παρακαλούνται να συμπληρώσουν και να αποστείλουν την αίτηση συμμετοχής έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 17:00 συμπληρώνοντας την κατωτέρω ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής.

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ


Αιτήσεις μετά την ημερομηνία λήξης της πρόσκλησης ενδιαφέροντος δεν θα γίνονται δεκτές.
Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει από τους συντονιστές του Εκπαιδευτικού Εργαστηρίου Transmedia Labworks σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ.
Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της πρόσκλησης ενδιαφέροντος μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2019.

Όροι και προϋποθέσεις
Προηγούμενη εμπειρία σε προγραμματισμό θα ληφθεί υπόψη κατά την επιλογή των συμμετεχόντων καθώς και το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων να διερευνήσουν δυνατότητες υπολογιστικών προσεγγίσεων στο έργο τους.
● Η υποβολή ενδιαφέροντος δεν εγγυάται την ένταξή σας στο εργαστήριο Transmedia Labworks των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ
● Οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ δεν είναι υποχρεωμένες να παρέχουν εξηγήσεις για την απόρριψη μίας αίτησης συμμετοχής
● Οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ δεν θα χρησιμοποιήσουν ή διανείμουν το υλικό και το περιεχόμενο της κάθε αίτησης συμμετοχής
● Η συμμετοχή στο εργαστήριο Transmedia Labworks είναι δωρεάν και οι συμμετέχοντες δε θα λάβουν αμοιβή για τη συμμετοχή τους στο εργαστήριο
● Η συμμετοχή στο εργαστήριο προϋποθέτει την παρουσία των συμμετεχόντων καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου.
● Ενημέρωση για την αποδοχή ή την απόρριψη συμμετοχής θα αποσταλεί αποκλειστικά σε κάθε συμμετέχοντα/ουσα μέσω e-mail
● Ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία υποβολής προτάσεων θα γίνονται αποδεκτές αποκλειστικά μέσω e-mail στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με την ένδειξη Transmedia Labworks