Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές δράσεις της ΕΛΣ διεκδικούν το Εκπαιδευτικό Βραβείο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Fedora

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές δράσεις της ΕΛΣ διεκδικούν το Εκπαιδευτικό Βραβείο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Fedora και προκρίνονται στη δεύτερη φάση με το προτεινόμενο πρόγραμμα Co-OPERAtive: An intercultural and collaborative opera hub for young people. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μεικτή ομάδα εφήβων και ασυνόδευτων ανηλίκων ηλικίας από 15 έως 17 ετών, που ζουν στην Αττική. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την ARSIS και το The HOME Project.  Από τις 5 έως τις 22 Φεβρουαρίου 2019 μπορείτε να επισκέπτεστε την πλατφόρμα FEDORA και να υποστηρίξετε την πρόκριση του προγράμματος Co-OPERAtive: An intercultural and collaborative opera hub for young people στην επόμενη φάση εδώ.

Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα Co-OPERAtive αποτελεί ένα φυτώριο όπερας για μια μικτή ομάδα 60 νέων Αθηναίων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο ηλικίας 15-17 ετών από όλη την Αττική.
Το πρόγραμμα αντλεί έμπνευση από την όπερα –ένα είδος παραστατικής τέχνης που εμπεριέχει όλες τις επιμέρους τέχνες – η οποία αποτελεί κοινή γλώσσα για τη δημιουργία του πρώτου διαπολιτισμικού φυτωρίου όπερας νέων στην Ευρώπη. Το Co-OPERAtive στόχο έχει να διευρύνει την απήχηση της όπερας και να την κάνει πιο γνωστή στο νεανικό κοινό, αναδεικνύοντας παράλληλα την πολιτισμική ποικιλομορφία και την κοινωνική συνοχή. Προτάσσοντας τη συνεργατική φύση της όπερας, το πρόγραμμα Co-OPERAtive τοποθετεί τη συνεργασία στην καρδιά του σχεδιασμού και της υλοποίησής του, χτίζοντας ισχυρές συμμαχίες με δύο οργανώσεις-εταίρους, την ΑΡΣΙΣ και το The HOME Project.
Επιπλέον, ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ της Καλλιτεχνικής Ομάδας του προγράμματος και του Τμήματος Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ σε επίπεδο εκπαιδευτικό, καλλιτεχνικό και διαχειριστικό. Το Co-OPERAtive είναι ένα καινοτόμο μοντέλο μη τυπικής εκπαίδευσης που υλοποιείται μέσω εργαστηρίων μουσικής, χορού και θεάτρου, σε εβδομαδιαία βάση από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του 2020, και θα είναι δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες. Αυτή η διαπολιτισμική και ζωντανή κοινότητα θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με σκοπό την εξασφάλιση ενός χώρου για τη μικτή ομάδα των συμμετεχόντων τον οποίο θα αισθάνονται δικό τους.
Εμπνευσμένο από τα όνειρα και τις προσδοκίες των νέων συμμετεχόντων, το πρόγραμμα αυτό στοχεύει να παραγάγει ως καλλιτεχνικό αποτέλεσμα την πρώτη διαπολιτισμική και συνεργατική όπερα που ομάδα νέων κάθε εθνικότητας. Το πρόγραμμα Co-OPERAtive χρησιμοποιεί την τέχνη της όπερας ως πλατφόρμα πάνω στην οποία η μεικτή ομάδα συμμετεχόντων ενώ εγείρει ζητήματα ιδιοκτησίας, αίσθησης του ανήκειν και ταυτότητας. Όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς θα αξιοποιήσουν τις δυνάμεις τους παράλληλα με την εμπειρία της Καλλιτεχνικής Ομάδας με στόχο να επανεξετάσουν τον ρόλο της όπερας στη σύγχρονη Αθήνα – μια πόλη με πολυπολιτισμική ταυτότητα που αναδεικνύεται από τους ίδιους τους κατοίκους της.

Καλλιτεχνική Ομάδα:
Το πρόγραμμα Co-OPERAtive αναδεικνύει τρία από τα βασικά πεδία της τέχνης της όπερας: τη μουσική, το θέατρο και τον χορό. Κάθε κατηγορία υποδιαιρείται περαιτέρω σε διάφορες δράσεις. Η κατεύθυνση της μουσικής περιλαμβάνει εργαστήρια σύνθεσης ενόργανης μουσικής, φωνητικής και αυτοσχεδιασμού, η κατεύθυνση του θεάτρου εργαστήρια δημιουργικής γραφής, υποκριτικής και σκηνοθεσίας ενώ η κατεύθυνση του χορού χωρίζεται σε μαθήματα μπαλέτου, σύγχρονου χορού και χορογραφίας. Εξειδικευμένοι επαγγελματίες στον τομέα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης αναλαμβάνουν τη διδασκαλία, με γνώμονα τις ηθικές αξίες και την φιλοσοφία για τον ρόλο των τεχνών στην διαδικασία της ένταξης. Παράλληλα με την καλλιτεχνική ομάδα, το προσωπικό της ΕΛΣ θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στους τομείς του φωτισμού, της διαχείρισης σκηνής, της ηχοληψίας, κτλ.


Σκηνοθεσία: Θέμελης Γλυνάτσης
Μουσική εποπτεία/ Αρχιμουσικός: Άντης Σκόρδης
Υπεύθυνες Εργαστηρίων Μουσικής: Εύη Νάκου, Άνν-Κριστίν Σωφρονίου
Υπεύθυνοι Εργαστηρίων Θεάτρου: Παναγιώτης Εξαρχέας, Ελένη Μολέσκη
Επιμέλεια κίνησης: Edgen Lame
Υπεύθυνοι Εργαστηρίων χορού: Edgen Lame, Κατερίνα Γεβετζή
Σκηνικά - Κοστούμια: Χριστίνα Σπανού

 

    Μέγας δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ:
w