Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2013

Τρεις επιπλέον παραστάσεις του Σικελικού εσπερινού

Μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν οι παραστάσεις της όπερας του Βέρντι Ο Σικελικός εσπερινός, η Εθνική Λυρική Σκηνή ανακοινώνει τρεις επιπλέον παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 14, 16 και 18 Απριλίου 2013.

Η εντυπωσιακή παραγωγή σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία Ρενάτο Τζανέλλα ενθουσίασε το κοινό που γέμισε την Αίθουσα Α. Τριάντη και στις 4 παραστάσεις που δόθηκαν από τις 24 έως τις 27 Ιανουαρίου.

Η Ορχήστρα, η Χορωδία, το Μπαλέτο και οι δύο εξαιρετικές διανομές Μονωδών, απέδωσαν με πάθος και παλμό τα υψηλά ιδανικά της «επαναστατικής» όπερας του Τζουζέππε Βέρντι.

Η μεγαλόπρεπη όπερα με μπαλέτο παρουσιάζεται με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Γέννηση του κορυφαίου Ιταλού συνθέτη. Με αφετηρία το ιστορικό γεγονός αλλά και την τρέχουσα ιστορία της πατρίδας του, ο Βέρντι εμπνεύστηκε τον επαναστατικό Σικελικό εσπερινό και τον έντυσε με ενθουσιώδη, μελωδική μουσική, σπουδαία χορωδιακά, υπέροχες άριες και αέρινη μουσική για μπαλέτο.

Ο διευθυντής του μπαλέτου της ΕΛΣ, Ρενάτο Τζανέλλα σκηνοθέτησε την παραγωγή με βασικούς άξονες την επαναστατικότητα, την έννοια της πατρίδας, την βία, αλλά και τα δοκιμαζόμενα συναισθήματα. Παράλληλα, αξιοποίησε το μπαλέτο σε πολλά σημεία φωτίζοντας τις λεπτές αποχρώσεις και τις επιμέρους ιστορίες της όπερας.

Τα μινιμαλιστικά αλλά την ίδια στιγμή μνημειώδη σκηνικά του Αλεσσάντρο Κάμερα εμπνευσμένα από την αισθητική της «μεταφυσικής ζωγραφικής» -pittura metafisica- του Τζόρτζιο ντε Κίρικο, τα υπέροχα κοστούμια της Κάρλα Ρικόττι και οι ατμοσφαιρικοί φωτισμοί που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης υπογράμμισαν το επαναστατικό στοιχείο του έργου.

Η Ορχήστρα της ΕΛΣ υπό την διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, κατέκτησε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα απόδοσης, ενώ η Χορωδία υπό την διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Οι δύο διανομές των μονωδών κέρδισαν το χειροκρότημα του κοινού για τις εντυπωσιακές ερμηνείες τους.

Η διανομή των μονωδών και η ημερομηνία έναρξης της προπώλησης των εισιτηρίων θα ανακοινωθούν σύντομα.