Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013

Ο μαγικός αυλός έφερε την άνοιξη στην ΕΛΣ

Σε κλίμα ευφορίας και ενθουσιασμού πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της δημοφιλούς όπερας του Βόλφγκανγκ Αμαντέ Μότσαρτ στην Εθνική Λυρική Σκηνή, το Σάββατο 9 Μαρτίου. Η τελευταία από τις δεκαεπτά όπερες που έγραψε ο Μότσαρτ με την εξαιρετική μουσική και τις υπέροχες άριες, μιλάει για την αδελφοσύνη, την ελευθερία, την αγάπη, τη νίκη του καλού, την αναζήτηση της αρετής, το μεγαλείο της σιωπής και την επικράτηση της αλήθειας.

Η υπόθεση αφορά την προσπάθεια του Ταμίνο να ελευθερώσει την όμορφη Παμίνα από τον Ζαράστρο. Η μητέρα της, η Βασίλισσα της Νύχτας, παρέχει γι’ αυτόν το σκοπό στον Ταμίνο ένα μαγικό αυλό και στον ακόλουθό του Παπαγκένο ασημένια καμπανάκια, των οποίων ο ήχος βοηθά να ξεπεραστούν κάθε είδους δοκιμασίες. Σταδιακά οι στερεότυπες απόψεις για το καλό και το κακό ανατρέπονται. Το καλό θριαμβεύει, το κακό κατακρημνίζεται.

o magikos aulos tamilo 09 03 13

Η ευρηματική, υψηλού επιπέδου σκηνοθεσία του Αρνώ Μπερνάρ (αναβίωση Ίων Κεσούλης), κατάφερε να μεταφέρει στη σκηνή του θεάτρου Ολύμπια την παραμυθένια ατμόσφαιρα που περιγράφει το ποιητικό κείμενο του Εμάνουελ Σίκανεντερ. Τα σκηνικά και τα κοστούμια του Μπρούνο Σβένγκλ συνέβαλαν στο αποτέλεσμα.

o magikos aulos 09 03 13

Το κοινό της πρεμιέρας απόλαυσε μια διανομή σπουδαίων τραγουδιστών όπως, μεταξύ άλλων, τους Δημήτρη Καβράκο, Αντώνη Κορωναίο, Μαρία Μητσοπούλου, Βασιλική Καραγιάννη και Χάρη Ανδριανό.

o magikos aulos upoklisi 09 03 13

Η Χορωδία της ΕΛΣ, υπό τη διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου σημείωσε μια πολύ καλή μουσική και σκηνική ερμηνεία.

Ο Ηλίας Βουδούρης διεύθυνε την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία απέδωσε με συνέπεια το πνεύμα και τα ιδιαίτερα χρώματα της μουσικής του Μότσαρτ.

Επόμενες παραστάσεις: 13, 22, 23, 27, 28, 29 Μαρτίου 2013