Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018

Εγκαινιάστηκε η έκθεση Στέφανος Λαζαρίδης: κυνικός ρομαντικός

Στο Αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εγκαινιάστηκε χθες, Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, η έκθεση Στέφανος Λαζαρίδης: κυνικός ρομαντικός

Με την οποία κορυφώνεται το αφιέρωμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον σπουδαίο σκηνογράφο-σκηνοθέτη της όπερας και πρώην Καλλιτεχνικό Διευθυντή της ΕΛΣ. Η έκθεση, σε επιμέλεια του εικαστικού Αντώνη Βολανάκη, οργανώνεται σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και πραγματοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η έκθεση αναπτύσσει ένα οπτικό χρονολόγιο ξεκινώντας από την αρχή της καριέρας του Στέφανου Λαζαρίδη, με ζωγραφικές μελέτες σκηνικών, σχέδια κοστουμιών και συνεχίζει με έργα μικτής τεχνικής και κολάζ, τρισδιάστατες μακέτες υπό κλίμακα, καθώς και με βίντεο από παραστάσεις και συνεντεύξεις του. Η έκθεση ολοκληρώνεται με φωτογραφίες από τη δική του εικαστική έρευνα, σκηνοθετικές σημειώσεις πάνω σε κείμενα και δείγματα από επιστολογραφία.

Οι σημαντικές συνεργασίες του Λαζαρίδη με σκηνοθέτες θεάτρου και όπερας αναπτύσσονται σε εννέα κύβους-δωμάτια, καθώς το λάιτ μοτίφ που συναντάται περισσότερο στο έργο του, είναι ο κύβος. Οι κύβοι, τους οποίους ο μαθητής και συνεργάτης του Λαζαρίδη, Αντώνης Βολανάκης, έχει διασπείρει ιδιαιτέρως ευρηματικά στον χώρο της έκθεσης, εστιάζουν στις εξής θεματικές: 1) Βάγκνερ - Μπιζέ, 2) Κάρμεν, 3) Το δαχτυλίδι του Νιμπελούγκεν, 4) Αΐντα - Μωυσής και Φαραώ, 5) Ιταλική σεζόν, 6) Powerhouse, 7) H αρχή της ζωής, 8) O σκηνοθέτης, 9) Duran Duran. Η τοποθέτηση των εκθεμάτων, καθώς και οι προβολές διαφέρουν από κύβο σε κύβο, κάνοντας έτσι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την περιήγηση του θεατή στην έκθεση.

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 09.30-21.00 / Διάρκεια: έως τις 10 Μαρτίου 2018

Είσοδος ελεύθερη

Ο επιμελητής της έκθεσης, Αντώνης Βολανάκης, θα κάνει προγραμματισμένες ξεναγήσεις τις ακόλουθες ημέρες και ώρες: Κυριακή 11/2 στις 12.00 / Τρίτη 20/2 στις 19.00 / Πέμπτη 1/3 στις 19.00 / Σάββατο 10/3 στις 19.00 - Για κρατήσεις θέσεων: 2130885700 (Καθημερινά 09.00-21.00).

Για ειδικές ξεναγήσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα & σχολεία, καθώς και ξεναγήσεις στην αγγλική γλώσσα: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Οργάνωση Εθνική Λυρική Σκηνή, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.
Με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.