Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2018

Απεβίωσε ο σκηνογράφος και ενδυματολόγος Γιώργος Πάτσας

Παρασκευή 02 Μαρτίου 2018
Η Διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο του διακεκριμένου Έλληνα σκηνογράφου - ενδυματολόγου Γιώργου Πάτσα.

 
Ο Γιώργος Πάτσας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944. Σπούδασε στη Σχολή Βακαλό, δίπλα στους Γιώργο Βακαλό, Παναγιώτη Τέτση και Παύλο Μοσχίδη, αποφοιτώντας το 1965. Το 1968 ξεκίνησε επαγγελματική σταδιοδρομία, σκηνογραφώντας το έργο Ταρτούφος, στο ΚΘΒΕ. Έχει σκηνογραφήσει περίπου 450 έργα, όλων των ειδών: όπερα, αρχαίο δράμα, μουσικοχορευτικές παραστάσεις κ.ά.
 
Ξεκίνησε να συνεργάζεται με την ΕΛΣ από το 1971. Η τελευταία του παραγωγή ήταν ο Βέρθερος του Ζυλ Μασνέ, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, την καλλιτεχνική περίοδο 2013/14. Για την ΕΛΣ δημιούργησε σκηνικά ή/και κοστούμια για 17 όπερες και 4 χοροδράματα, σε άνω των 60 παραγωγών ή/και αναβιώσεις παραγωγών, όπως: Ανοιξιάτικο παραμύθι, Ιφιγένεια εν Ταύροις, Κάρμεν, Η μεγαλοψυχία του Τίτου, Τόσκα, Φάουστ, Φιντέλιο, Η απαγωγή από το σεράι, Κώστας Καρυωτάκης, Μήδεια (Ηρώδειο, 1993), Η λίμνη των κύκνων, Ρωμαίος και Ιουλιέττα κ.ά.
 
Συνεργάστηκε με θέατρα στην Ελλάδα (ΚΘΒΕ, Αμφιθέατρο, Εθνικό Θέατρο), με τα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και με θεατρικές σκηνές πόλεων της Ευρώπης (Ντύσσελντορφ, Αγία Πετρούπολη, Βιέννη, Ζυρίχη, Λουκέρνη, Τύμπινγκεν, Μόσχα, Βιντσέντζα) και των ΗΠΑ. Δημιούργησε σκηνικά για παρουσιάσεις έργων σε Φεστιβάλ του εξωτερικού (Ισπανία, Γερμανία κ.α.), καθώς και για κινηματογραφικές ταινίες. Μεταξύ άλλων έχει σκηνογραφήσει τα θεατρικά έργα: Εκκλησιάζουσες, Όνειρο καλοκαιρινής νύκτας, Ονειρόδραμα, Ηλέκτρα, Ιππόλυτος, Δεσποινίς Τζούλια,Φτωχέ φονιά, Βρυκόλακες, Ο γυάλινος κόσμος,Πέρσες, Ορέστης κ.ά. Βραβεύτηκε τρεις φορές για τα κουστούμια σε κινηματογραφικές παραγωγές. Του απονεμήθηκε Ασημένιο Μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας Prague Quadrennial (1995, 2003) και το Μεγάλο Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής (Αθήνα, 1998). Διετέλεσε πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου.