Τόσκα Τόσκα
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Τόσκα
Καλλιτεχνική Περίοδος 2021/22 - Τζάκομο Πουτσίνι
Ιούλιος 2022
Δημιουργική Ομάδα

Μουσική διεύθυνση
Φιλίπ Ωγκέν

Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Κοστούμια
Ούγκο ντε Άνα

Αναβίωση σκηνοθεσίας
Κατερίνα Πετσατώδη

Σχεδιασμός προβολών
Σέρτζιο Μετάλλι - Ideogamma SRL

Φωτισμοί
Βινίτσιο Κέλι

Αναβίωση φωτισμών
Χρήστος Τζιόγκας

Διεύθυνση χορωδίας
Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Διεύθυνση παιδικής χορωδίας
Κωνσταντίνα Πιτσιάκου

 

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής

 

 

 

 

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Φλόρια Τόσκα
Κριστίνε Οπολάις (28/7) / Λιάνα Χαρουτουνιάν (29, 31/7)

Μάριο Καβαραντόσσι
Ραμόν Βάργκας (28/7) / Τζόρτζιο Μπερρούτζι (29, 31/7)

Βαρόνος Σκάρπια
Δημήτρης Πλατανιάς (28/7) / Τάσης Χριστογιαννόπουλος (29, 31/7)

Τσέζαρε Αντζελόττι
Τάσος Αποστόλου

Νεωκόρος
Γιάννης Γιαννίσης

Σαρρόνε / Δεσμοφύλακας
Βαγγέλης Μανιάτης

Βοσκός
Εβίτα Χιώτη

Σπολέττα
Γιάννης Καλύβας

 

 

 

 

Τιμές εισιτηρίων: €25, €45, €55, €60, €85, €100
Φοιτητικό, παιδικό: €15
ΑΜΕΑ: €15

 

 

Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Όπερα

Τόσκα

Τζάκομο Πουτσίνι
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών

Όπερα • Αναβίωση

Ώρα έναρξης 21.00 |  clock

 

ΜΕΓΑΣ ΔΩΡΗΤΗΣ ΕΛΣ & ΔΩΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

new isn

 

Χορηγός παράστασης

 ethniki_trapeza_el.jpg

 

Ακύρωση παράστασης Τόσκα - 30 Ιουλίου 2022

 

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου, την Τόσκα του Τζάκομο Πουτσίνι στις 28, 29 και 31 Ιουλίου 2022 στο Ηρώδειο, με τη συμμετοχή σπουδαίων διεθνών πρωταγωνιστών της όπερας. Οι διάσημες υψίφωνοι Κριστίνε Οπολάις και Λιάνα Χαρουτουνιάν μοιράζονται τον ρόλο του τίτλου, οι περιζήτητοι τενόροι Ραμόν Βάργκας και Τζόρτζιο Μπερρούτζι τον ρόλο του Καβαραντόσσι και οι κορυφαίοι Έλληνες βαρύτονοι με τη διεθνή καταξίωση Δημήτρης Πλατανιάς και Τάσης Χριστογιαννόπουλος τον ρόλο του Σκάρπια. Την παραγωγή διευθύνει ο Γάλλος αρχιμουσικός Φιλίπ Ωγκέν, τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Ούγκο ντε Άνα και την αναβίωση της σκηνοθεσίας η Κατερίνα Πετσατώδη. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

Με την αναβίωση της ιδιαιτέρως επιτυχημένης παραγωγής της Τόσκας του 2012 σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα η Εθνική Λυρική Σκηνή ολοκληρώνει τη σεζόν 2021/22 στο Ηρώδειο, στις 28, 29 και 31 Ιουλίου 2022. Η Φλόρια Τόσκα, μια ντίβα της όπερας, είναι μια γυναίκα παράφορα ερωτευμένη, που ζηλεύει παθολογικά τον σύντροφό της. Ο βαρόνος Σκάρπια, ένας σκοτεινός άνδρας με απόλυτη εξουσία, ηδονίζεται από τον πόνο των θυμάτων του. Ανάμεσα στους δύο βρίσκεται ο εραστής και αγνός πατριώτης Μάριο Καβαραντόσσι, ο οποίος οδηγείται στον θάνατο, όχι για τις ιδέες του, αλλά επειδή κατέχει την Τόσκα, την οποία ποθεί ο Σκάρπια. Η μηχανή είναι καλά στημένη: απ’ τις παγίδες του Σκάρπια δεν θα ξεφύγει κανείς.

Για την παραγωγή αυτή η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή κορυφαίων πρωταγωνιστών της όπερας με διεθνή ακτινοβολία. Στον ρόλο της Φλόριας Τόσκα το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει και να ακούσει τις σπουδαίες υψιφώνους Κριστίνε Οπολάις (28/7) και Λιάνα Χαρουτουνιάν (29 & 31/7).

Η Λετονή υψίφωνος Κριστίνε Οπολάις συγκαταλέγεται στις πιο δημοφιλείς τραγουδίστριες διεθνώς, ενώ έχει ερμηνεύσει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα Πουτσίνι με τεράστια επιτυχία παγκοσμίως. Απέσπασε τη διεθνή προσοχή το 2006, όταν πρωτοεμφανίστηκε στην Κρατική Όπερα Βερολίνου ως Τόσκα. Έκτοτε εμφανίζεται με σπουδαίους αρχιμουσικούς και σκηνοθέτες σε όλον τον κόσμο, σε διάσημα θέατρα όπως Μετροπόλιταν Νέας Υόρκης, Κρατική Όπερα Βιέννης, Γερμανική Όπερα Βερολίνου, Κρατική Όπερα Βαυαρίας, Σκάλα Μιλάνου, Κρατική Όπερα Ζυρίχης και Βασιλική Όπερα Λονδίνου (Κόβεντ Γκάρντεν). Στην ΕΛΣ έχει ερμηνεύσει Τσο-Τσο-Σαν (Μαντάμα Μπαττερφλάι, 2020) και Τόσκα (Θέατρο Ολύμπια, 2007) λαμβάνοντας θριαμβευτικές κριτικές.

Η υψίφωνος από την Αρμενία Λιάνα Χαρουτουνιάν θεωρείται μια από τις πιο σπουδαίες ερμηνεύτριες της γενιάς της σε έργα Βέρντι και Πουτσίνι. Εμφανίζεται σε σπουδαία θέατρα σε όλο τον κόσμο όπως Μετροπόλιταν Νέας Υόρκης, Κρατική Όπερα Βιέννης, Λισέου Βαρκελώνης, Ρεάλ Μαδρίτης, Βασιλική Όπερα Λονδίνου (Κόβεντ Γκάρντεν),  Όπερα Ζυρίχης, Αμβούργου κ.ά. Πρόσφατα ερμήνευσε Μανόν Λεσκώ (Σαν Φρανσίσκο), Τσο-Τσο-Σαν (Μαντάμα Μπαττερφλάι, Σικάγο), Μιμή (Μποέμ, Γκραν Κανάρια), Αμέλια (Ένας χορός μεταμφιεσμένων, Σεβίλλη), ενώ αυτή την περίοδο θριαμβεύει ως Μαντάμα Μπαττερφλάι στη Βασιλική Όπερα Λονδίνου. Έχει ερμηνεύσει Τόσκα, μεταξύ άλλων, σε Σαν Φρανσίσκο, Μάλαγα και πρόσφατα στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας. Το 2013 τραγούδησε στην ΕΛΣ με μεγάλη επιτυχία τον ρόλο της Δούκισσας Έλενας στην όπερα Ο σικελικός εσπερινός.

Στον ρόλο του Μάριο Καβαραντόσσι δύο κορυφαίοι τενόροι, ο Ραμόν Βάργκας (28/7) και ο Τζόρτζιο Μπερρούτζι (29 & 31/7).

Ο Mεξικανός τενόρος Ραμόν Βάργκας συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους τενόρους της εποχής μας. Πρωτοεμφανίστηκε σε διεθνές επίπεδο το 1992 ως Εντγκάρντο (Λουτσία ντι Λαμμερμούρ) στη Μετροπόλιταν Νέας Υόρκης, ενώ μια χρονιά αργότερα πρωτοεμφανίστηκε ως Φέντον (Φάλσταφ) στη Σκάλα του Μιλάνου υπό τη διεύθυνση του Ρικκάρντο Μούτι. Έχει τιμηθεί με διάφορες διακρίσεις, ενώ εμφανίζεται παγκοσμίως σε διάσημα λυρικά θέατρα, όπως Μετροπόλιταν Νέας Υόρκης, Εθνική Όπερα Παρισίων, Βασιλική Όπερα Λονδίνου, Σκάλα Μιλάνου, Κρατική Όπερα Βιέννης, Βερολίνο, Μόναχο, Μαδρίτη, Φλωρεντία κ.ά. Στην ΕΛΣ ερμήνευσε το 2019 τον ρόλο του Γκαμπριέλε Αντόρνο στην όπερα Σιμόν Μποκκανέγκρα.

Ο Ιταλός τενόρος Τζόρτζιο Μπερρούτζι, πρώην κλαρινετίστας της Συμφωνικής Ορχήστρας Ρώμης και μέλος της Κρατικής Όπερας Δρέσδης (2010-2013), θριαμβεύει σε θέατρα και αίθουσες συναυλιών σε όλο τον κόσμο: Σκάλα Μιλάνου, Βασιλική Όπερα Λονδίνου (Κόβεντ Γκάρντεν), Λίνκολν Σέντερ, Θέατρο Μπολσόι, Θέατρο Ηλυσίων Πεδίων, Λυρική Όπερα Σικάγου, Εθνική Όπερα Παρισιού, Γερμανική Όπερα Βερολίνου, Όπερα Σαν Φρανσίσκο, Όπερα Φρανκφούρτης, Όπερα Ρώμης, Θέατρο Σαν Κάρλο Νάπολης, Αρένα Βερόνας. Έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους αρχιμουσικούς όπως οι Ζούμπιν Μέτα, Κρίστιαν Τήλεμαν, Φάμπιο Λουίζι, Άντρις Νέλσονς, Γκουστάβο Ντουνταμέλ, Ντάνιελ Όρεν, Τζαναντρέα Νοζέντα, Νικόλα Λουιζόττι και Ρομπέρτο Αμπάντο. Με την ΕΛΣ συνεργάστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2020 στο Γκαλά Όπερας στο Ηρώδειο.

Στον ρόλο του Σκάρπια οι δύο κορυφαίοι Έλληνες βαρύτονοι με τη διεθνή καριέρα, ο Δημήτρης Πλατανιάς (28/7) και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος (29 & 31/7).

Ο Δημήτρης Πλατανιάς είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους βαρύτονους της εποχής μας. Έχει συνεργαστεί με πολυάριθμες ελληνικές και ξένες ορχήστρες. Πρωτοεμφανίστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή ως Άλφιο (Καβαλλερία ρουστικάνα, 2004), ενώ έκτοτε έχει ερμηνεύσει πλήθος ρόλων, μεταξύ άλλων Μαρτσέλλο (Μποέμ), Φίγκαρο (Οι γάμοι του Φίγκαρο), Άρχοντα (Ο Πρωτομάστορας), Ρενάτο (Ένας χορός μεταμφιεσμένων), Ριγολέττο, Ζερμόν (Τραβιάτα), Σκάρπια (Τόσκα), Ντι Λούνα (Ο τροβαδούρος). Έχει εμφανιστεί σε διάσημα θέατρα και φεστιβάλ παγκοσμίως όπως Θέατρο Ο Φοίνικας Βενετίας, Θέατρο Σάο Κάρλος Λισαβόνας, Κρατική Όπερα Μονάχου, Όπερα Φρανκφούρτης, Λα Μονναί Βρυξελλών, Φεστιβάλ Μπρέγκεντς και Ζάλτσμπουργκ, Βασιλική Όπερα Λονδίνου (Κόβεντ Γκάρντεν), Κρατική Όπερα Βαυαρίας, Όπερα Φλωρεντίας, Μέγαρο Τεχνών Βασίλισσα Σοφία (Βαλένθια) και Όπερα Στουτγάρδης. Αυτή την περίοδο πρωταγωνιστεί στο δίπτυχο Καβαλλερία ρουστικάνα / Παλιάτσοι στη Βασιλική Όπερα Λονδίνου (Κόβεντ Γκάρντεν) με μεγάλη επιτυχία.

O βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, ο οποίος θα κάνει το ντεμπούτο του στον ρόλο του Σκάρπια, από το 1989 πρωταγωνιστεί σε παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, αλλά και παγκοσμίως. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα όπως Ο κουρέας της Σεβίλλης, Μάκβεθ, Ντον Τζοβάννι, Ντον Κάρλος, Τραβιάτα, Ο μαγικός αυλός, Φάουστ, Άμλετ, Ένας χορός μεταμφιεσμένων, Φάλσταφ, Ο τροβαδούρος, Σιμόν Μποκκανέγκρα, Βότσεκ. Εκτός από ηχογραφήσεις οπερατικών έργων και τραγούδια Γάλλων συνθετών (Σαιν-Σανς, Νταβίντ, Αν, Γκουνό, Γκοντάρ κ.ά.), έχει ηχογραφήσει έργα Ελλήνων συνθετών (Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μαμαγκάκη, Κουρουπού, Μικρούτσικου, Μαρκόπουλου κ.ά.). Έχει τιμηθεί από τη γαλλική Ακαδημία Σαρλ Κρο ως «Καλύτερος ερμηνευτής γαλλικών τραγουδιών».

Μαζί τους οι διακεκριμένοι Έλληνες μονωδοί Τάσος Αποστόλου, Γιάννης Γιαννίσης, Βαγγέλης Μανιάτης, Εβίτα Χιώτη, Γιάννης Καλύβας.

Ο Ούγκο ντε Άνα, ο οποίος εκτός από τη σκηνοθεσία υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια, παρουσιάζει μια Τόσκα συναρπαστική, δραματική και απολύτως συνεπή στο πνεύμα του συνθέτη και το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο αναφέρεται το λιμπρέτο. Τα εντυπωσιακά σκηνικά, ένας τεράστιος σταυρός με τον εσταυρωμένο, μια ιερή τράπεζα, ένα εργαστήρι ζωγραφικής πλαισιώνονται από θεαματικές προβολές μνημείων της Ρώμης, θρησκευτικών συμβόλων, αλλά και βίντεο που δίνουν μια κινηματογραφική διάσταση στην παραγωγή. Ο Ντε Άνα, ο οποίος είναι παγκοσμίως διάσημος για τα μνημειώδη σκηνικά του και την εντυπωσιακή χρήση φωτισμών και βίντεο, έχει σκηνοθετήσει στις σπουδαιότερες όπερες στον κόσμο όπως μεταξύ άλλων Γερμανική Όπερα Βερολίνου, Βασιλική Όπερα Λονδίνου, Όπερα Σεβίλλης, Όπερα Τελ Αβίβ, Σκάλα Μιλάνου, Αρένα Βερόνας, Όπερα του Τόκυο και Λισέου Βαρκελώνης. Την αναβίωση της σκηνοθεσίας υπογράφει η Κατερίνα Πετσατώδη, Διευθύντρια Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Την παραγωγή θα διευθύνει ο διακεκριμένος αρχιμουσικός Φιλίπ Ωγκέν, πρώην μουσικός διευθυντής της Κρατικής Όπερας της Ουάσινγκτον. Σπούδασε στη Βιέννη και τη Φλωρεντία και έχει διευθύνει σε μερικές από τις σημαντικότερες όπερες Ευρώπης και Αμερικής σε Βιέννη, Μιλάνο, Νέα Υόρκη, Λονδίνο, αλλά και σε κορυφαία φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ. Με την Εθνική Λυρική Σκηνή έχει συνεργαστεί επανειλημμένα.

 

 

 

 

Φωτογραφίες

Video

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας