Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει
Εναλλακτική Σκηνή
Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει

Παραστάσεις για παιδιά - Νίκος Κυπουργός

Νοέμβριος 2021 - Ιανουάριος 2022
Δημιουργική Ομάδα

Λιμπρέτο:
Θωμάς Μοσχόπουλος
(σε συνεργασία με τον συνθέτη)

Μεταγραφή για μικρό σύνολο: 
Χαράλαμπος Γωγιός

Σκηνοθεσία: 
Θοδωρής Αμπαζής

Σκηνικά – Κοστούμια: 
Κέννυ ΜακΛέλλαν

Φωτισμοί: 
Νίκος Σωτηρόπουλος

Συνεργάτιδα σκηνοθέτρια: 
Ελεάνα Τσίχλη

 

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Ερμηνεύουν:
Χάρης Ανδριανός
Βάσια Ζαχαροπούλου
Δημήτρης Ναλμπάντης

Συμμετέχει τετραμελές μουσικό σύνολο

Εναλλακτική Σκηνή
Παραστάσεις για παιδιά

Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει

Νίκος Κυπουργός

Available Dates

  • 28 Νοε 2021
  • 05, 11, 12, 18, 19, 24, 26, 28, 29, 30, 31 Δεκ 2021
  • 02 Ιαν 2022

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

 

Πρωινές παραστάσεις – Ώρα έναρξης 11.00  |   

Απογευματινές παραστάσεις – Ώρα έναρξης 18.00  |   

 

 

Χορηγός παράστασης: 

Eurolife logo

 

Το «μικρό μιούζικαλ» των Νίκου Κυπουργού και Θωμά Μοσχόπουλου, σπινθηροβόλο απότοκο της πρώτης, γόνιμης περιόδου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών που έχει, έκτοτε, αναδειχθεί σε ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του σύγχρονου ελληνικού μουσικού θεάτρου, καταφθάνει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ για να γοητεύσει το κοινό με το χιούμορ, την ποιητική του φλέβα και την ανατρεπτική του διάθεση. Το έργο παρουσιάζεται σε νέα, ευρηματική σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή, τέως αναπληρωτή διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και γνωστού για μια σειρά από σκηνοθετικές προτάσεις που συγχωνεύουν αξεδιάλυτα το μουσικό με το θεατρικό στοιχείο, και στελεχώνεται με μια εξαιρετική διανομή νέων και λαμπερών λυρικών ερμηνευτών.

Εμπνευσμένο από το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά αλλά και αφιερωμένο, απροσδόκητα, στη μνήμη του Αμερικανού πρωτοπόρου Τζων Κέιτζ (!), το Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει αποτελεί, ταυτόχρονα, μια ιδανική εισαγωγή τόσο των μικρών όσο και (γιατί όχι;) των μεγάλων θεατών στις έννοιες, τις τεχνικές και τα εργαλεία της μουσικής γραφής καθώς και μια επίθεση, ξεκαρδιστική και ανελέητη, στους κάθε λογής σνομπισμούς και υποκρισίες που λυμαίνονται και απονεκρώνουν τόσο τον χώρο της μουσικής δημιουργίας όσο και εκείνον της πρόσληψης.

Ακροβατώντας δεξιοτεχνικά ανάμεσα στη λυρική παράδοση και τον παιγνιώδη μεταμοντερνισμό, το Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει αφηγείται την ιστορία ενός φιλόμουσου όσο και ανυπόφορου βασιλιά που δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος, όποιο μουσικό κομμάτι κι αν του παρουσιάζει ο μουσικός της αυλής του. Τον μουσικό από την απελπισία του έρχεται να ανασύρει η Μούσα, που βρίσκει, με τη σειρά της, μια ευκαιρία να «ξαναμπεί στη δουλειά» από την οποία είχε αποκοπεί μετά τις ένδοξες εποχές του Σούμπερτ, του Μότσαρτ και του Μπαχ. Η Μούσα επιστρατεύει τις επτά νότες ως συμμάχους και εμπνέει στον μουσικό ένα υπέροχο κομμάτι – που, όμως, ούτε κι αυτό αφήνει ικανοποιημένο τον βασιλιά. Είναι καιρός, λοιπόν, τη λύση να δώσει (όπως πάντα!) η φαντασία…

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας