Η νεκρή πόλη
Εναλλακτική Σκηνή
Η νεκρή πόλη

Όπερα - Νάντια Μπουλανζέ, Ραούλ Πυνιό

Ιανουάριος 2024
Δημιουργική Ομάδα

Λιμπρέτο:
Γκαμπριέλε Ντ’ Αννούντσιο

Ενορχήστρωση:
Τζόζεφ Στίλγουελ, Στέφαν Σουίκ

Μουσική διεύθυνση:
Νηλ Γκόρεν

Σκηνοθεσία:
Ρόμπιν Γκουαρίνο

Σκηνικό:
Αντρόμακι Σάλφαντ

Κοστούμια:
Κάντις Ντόνελλυ

Σχεδιασμός φωτισμών και προβολές:
Τζέσσικα Ανν Ντρέυτον

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Ερμηνεύουν: Τζόσουα Ντέννις, Τζορέλ Ουίλιαμς, Λώρι Ρούμπιν, Μελίσσα Χάρβεϋ

Συμμετέχει ενδεκαμελές μουσικό σύνολο

 

 

Τιμές εισιτηρίων: €15, €20
Φοιτητικό, παιδικό: €10

Εναλλακτική Σκηνή

Όπερα

Η νεκρή πόλη

Νάντια Μπουλανζέ, Ραούλ Πυνιό

Available Dates

  • 19, 21, 24, 26, 28 Ιαν 2024

 Όπερα • Πρώτη πανελλήνια παρουσίαση

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.30 

Σε συμπαραγωγή με την Catapult Opera

 Η νεκρή πόλη, μοναδική όπερα που συνέθεσε η Νάντια Μπουλανζέ, από τις σημαντικότερες μουσικοπαιδαγωγούς και αρχιμουσικούς του 20ού αιώνα, σε συνεργασία με τον μέντορά της Ραούλ Πυνιό, παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη –και μόλις για τρίτη φορά εδώ και πάνω από έναν αιώνα– από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ σε συμπαραγωγή με τον ιδιαίτερο αμερικανικό θίασο Catapult Opera.

Η Νεκρή πόλη, βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του διαβόητου Ιταλού ποιητή Γκαμπριέλε Ντ’ Αννούντσιο, ο οποίος υπογράφει και το λιμπρέτο της οπερατικής προσαρμογής, εξιστορεί την τραγική όσο και εξωφρενική ιστορία ενός παρακμιακού αιμομικτικού πάθους με σκηνικό την ανασκαφή των ερειπίων της αρχαίας πόλης των Μυκηνών. Η μουσική του έργου κινείται στην ευρύτερη αισθητική του μουσικού ιμπρεσιονισμού, με αποήχους από την επιδραστική εκφραστική παλέτα του έργου Πελλέας και Μελισάνδη του Ντεμπυσσύ.

Προγραμματισμένη για πρεμιέρα στην Οπερά Κομίκ του Παρισιού το 1914, η Νεκρή πόλη των Μπουλανζέ και Πυνιό, που έχει χαρακτηριστεί ως το πιο σημαντικό δημιουργικό επίτευγμα της σπουδαίας Γαλλίδας αρχιμουσικού, μουσικοπαιδαγωγού και μέντορα πολλών από τις σημαντικότερες μορφές της μουσικής του 20ού αιώνα (όπως οι Άαρον Κόπλαντ, Λέναρντ Μπέρνσταϊν και Άστορ Πιασσόλλα), δεν ανέβηκε ποτέ στην εποχή της εξαιτίας του ξεσπάσματος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μόλις το 2005 στo Φεστιβάλ της Accademia Musicale Chigiana στη Σιένα, σε νέα ενορχήστρωση με οδηγό τη μόνη πράξη που διασώθηκε ακέραιη από πυρκαγιά του χώρου φύλαξης και, για δεύτερη φορά, σε συναυλιακή μορφή, τον Μάρτιο του 2020 στην Όπερα του Γκαίτεμποργκ της Σουηδίας.

 

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

LA VILLE MORTE ©Sophie von Hellermann 2023