Η όπερα #2 – Στα σχοινιά (σχετικά με το τέλος) Η όπερα #2 – Στα σχοινιά (σχετικά με το τέλος)
Εναλλακτική Σκηνή
Η όπερα #2 – Στα σχοινιά (σχετικά με το τέλος)
Καλλιτεχνική Περίοδος 2022/23 - Novoflot
7, 8 Οκτωβρίου 2022
Δημιουργική Ομάδα

Σκηνοθεσία, σύλληψη:
Σβεν Χολμ

Μουσική:
Αντώνης Ανισέγκος

Μουσική διεύθυνση:
Βισέντε Λαρρανιάγα

Σκηνικό, κοστούμια:
Νίνα φον Μέχοβ

Σχεδιασμός φωτισμών:
Άλεξ Μπλουμ

Δραματουργία, σύλληψη:
Μάλτε Ούμπεναουφ

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Ερμηνεύουν: Αντώνης Ανισέγκος, Ίτσι Γκο, Άλμουτ Κύνε, Κρις Ντάλγκρεν, Κάτριν Πέχλοφ, Έρικ Σαίφερ, Χέυντεν Τσίσχολμ, Ελίζα Φλουχ, Ρόουζμαιρυ Χάρντυ

Συμμετέχει το Σύνολο Δωματίου της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων – ΑΣΟΝ (καλλιτεχνική διεύθυνση: Παύλος Σεργίου)

 

Παραγωγή NovoflotΓερμανικό Εθνικό Θέατρο και Κρατική Ορχήστρα ΒαϊμάρηςΦεστιβάλ Τεχνών Βαϊμάρης

Συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Όπερας CPH Κοπεγχάγης και το Teater Undergrunden Όντενσε

Με την υποστήριξη του Τμήματος για τον Πολιτισμό και την Ευρώπη της Γερουσίας του Βερολίνου και του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Πολιτιστικού Ιδρύματος (FONDS DOPPELPASS – Ταμείο Συνεργασίας στο Θέατρο) 

 

 

Τιμές εισιτηρίων: €12, €15
Φοιτητικό, παιδικό: €10

Εναλλακτική Σκηνή
Όπερα

Η όπερα #2 – Στα σχοινιά (σχετικά με το τέλος)

Novoflot
Βασισμένη σε μοτίβα από τη Στέψη της Ποππαίας του Κλάουντιο Μοντεβέρντι

Όπερα • Πρώτη πανελλήνια παρουσίαση 

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης 20.30  |   

novoflot logo

 

 

Ο φημισμένος ανεξάρτητος θίασος παραστατικών τεχνών Novoflot με έδρα το Βερολίνο έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για να παρουσιάσει τα δύο τελευταία μέρη από την ευρηματική, τριετή τριλογία του με τίτλο Η όπερα #1–#3, σε συνεργασία με τον διακεκριμένο Έλληνα συνθέτη Αντώνη Ανισέγκο και μια σειρά ετερόκλητων μουσικών συνόλων όπως το τολμηρό dissonArt ensemble από τη Θεσσαλονίκη, το διεθνώς αναγνωρισμένο τζαζ τρίο Johnny La Marama, το Σύνολο Δωματίου της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων – ΑΣΟΝ και η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Χαλανδρίου.

Μια αλληγορική – αθλητική – οπερατική περφόρμανς, το συναρπαστικό έργο H όπερα #3 – Οι κομμένες σκηνές θα παρουσιαστεί στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ, στις 1 και 2 Οκτωβρίου 2022, στις 20.00, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Λάβετε θέσεις, όπερα, πάμε!

Στη συνέχεια, οι Novoflot θα παρουσιάσουν το καινοτόμο έργο Η όπερα #2 – Στα σχοινιά (Σχετικά με το τέλος) στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2022, στις 20.30, μια παραγωγή που ο ρηξικέλευθος γερμανικός θίασος περιγράφει παιγνιωδώς ως την «πρώτη χαμένη όπερα του Μοντεβέρντι»!

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

Ο θίασος παραστατικών τεχνών Novoflot ιδρύθηκε στο Βερολίνο το 2002. Έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμα θέατρα και φεστιβάλ στο Βερολίνο καθώς και σε όλη τη Γερμανία και διεθνώς· οι πάνω από πενήντα μουσικοθεατρικές του παραγωγές, που ενοποιούν, χωρίς στεγανά, τα είδη της σύγχρονης όπερας, του πειραματικού μουσικού θεάτρου και της πρωτοποριακής εγκατάστασης, έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα, λυρικά θέατρα, αίθουσες συναυλιών και εκθεσιακούς χώρους, καθώς και σε κινητές αρχιτεκτονικές κατασκευές, αθλητικά στάδια, πρώην γυμναστήρια και βυθισμένους ναούς, ενσωματώνοντας συστηματικά τον δημόσιο χώρο στις συλλήψεις τους. Οι Novoflot συνεργάζονται τακτικά με μια εκλεκτή ομάδα διεθνών καλλιτεχνών από διάφορα πεδία, όπως η αρχιτεκτονική, ο κινηματογράφος, ο σύγχρονος χορός, καθώς και ξεχωριστούς τραγουδιστές, μουσικούς και σύνολα από τις σκηνές της τζαζ και της σύγχρονης μουσικής. Αυτά τα χαρακτηριστικά τούς κάνουν έναν ανοιχτόμυαλο θίασο όπερας, που σχετίζεται με και απευθύνεται σε ευρύ φάσμα διαφορετικών ακροατηρίων, καθώς προσαρμόζεται σταθερά στον ειδικό τοπικό χαρακτήρα των προορισμών όπου περιοδεύει.

Στην πρώτη τους επίσκεψη επί ελληνικού εδάφους, οι Novoflot θα παρουσιάσουν τα δύο τελευταία μέρη από την ευρηματική, τριετή τριλογία τους με τίτλο Η όπερα #1–#3 – εγχείρημα που επανασυνδέεται με τα τρία γνωστά έργα του Κλάουντιο Μοντεβέρντι και… συμπληρώνει ένα προς ένα τα κομμάτια που λείπουν!

 

Η όπερα #2 – Στα σχοινιά (Σχετικά με το τέλος) στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Τι θα είχε συμβεί αν ο Μοντεβέρντι, ο επιλεγόμενος «γενάρχης» του είδους της όπερας, δεν μας είχε κληροδοτήσει μόνο τα τρία διάσημα έργα του Ορφέας, Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα και Η στέψη της Ποππαίας, αλλά και τις δεκαπέντε επιπλέον όπερες για τις οποίες εργάστηκε, οι παρτιτούρες των οποίων θεωρούνται σήμερα χαμένες; Πώς θα είχε εξελιχθεί το είδος; Η όψη και ο ήχος της όπερας θα ήταν άραγε σήμερα διαφορετικά;… Βασισμένοι σε μοτίβα από τη Στέψη της Ποππαίας του Μοντεβέρντι, οι Novoflot παρουσιάζουν επιτέλους την… πρώτη χαμένη όπερα του σπουδαίου συνθέτη, με τη συμμετοχή του Συνόλου Δωματίου της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων – ΑΣΟΝ και του τζαζ τρίο Johnny La Marama.



Novoflot

Ο θίασος Novoflot ιδρύθηκε το 2002 στο Βερολίνο από τον σκηνοθέτη Σβεν Χολμ, τον αρχιμουσικό Βισέντε Λαρρανιάγα και τον καλλιτέχνη της περφόρμανς και δραματολόγο Ζεμπάστιαν Μπαρκ. Έκτοτε, ο θίασος έχει δημιουργήσει πάνω από πενήντα παραγωγές με την προσθήκη περαιτέρω τεχνογνωσίας από τον δραματολόγο Μάλτε Ούμπεναουφ και τη διευθύντρια παραγωγής Νταίρτε Βόλτερ.

Οι Novoflot έχουν εμφανιστεί σε πολυάριθμα θέατρα και φεστιβάλ στο Βερολίνο, μεταξύ άλλων το φεστιβάλ transmediale, το πολιτιστικό κέντρο Radialsystem, το θέατρο Sophiensæle, το μουσείο Hamburger Bahnhof, το θέατρο Haus der Berliner Festspiele, την Ακαδημία Τεχνών, το θέατρο Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz και τον Οίκο Στατιστικής. Έχουν επίσης απευθυνθεί σε ευρύτερο κοινό μέσω παραστάσεων στην Κρατική Όπερα του Αμβούργου, το Γερμανικό Εθνικό Θέατρο Βαϊμάρης, το φεστιβάλ Ultraschall και την αίθουσα Kölner Philharmonie.

Ο θίασος απέκτησε διεθνή απήχηση σε χώρους όπως το φεστιβάλ Φθινόπωρο της Βαρσοβίας / Teatr Wielki, το Théâtre National du Luxembourg, το κέντρο τεχνών Trafó στη Βουδαπέστη, η αίθουσα Gare du Nord της Βασιλείας, το θέατρο Schauspielhaus Zürich / Schiffbauplatz, το κέντρο τεχνών Matucana100 στο Σαντιάγο της Χιλής, το Πολιτιστικό Πάρκο Βαλπαραΐσο and το Φεστιβάλ Όπερας Κοπεγχάγης.

Σε αναγνώριση του «υψηλού βαθμού απήχησης του θιάσου τόσο ανά τη Γερμανία όσο και στο εξωτερικό», το 2014 οι Novoflot τιμήθηκαν με το Βραβείο Ταμπόρι του Ταμείου Παραστατικών Τεχνών. Το 2018, το βιβλίο Novoflot: Η 15η σεζόν εκδόθηκε από τον οίκο Theater der Zeit. Ο πλούσια εικονογραφημένος τόμος αναδεικνύει την ποικιλομορφία πάνω από τριάντα παραγωγών, που εξερευνούν κρυφές και παραγνωρισμένες διαστάσεις του είδους της όπερας.