ΣUΠΕR
Εναλλακτική Σκηνή
ΣUΠΕR

Μουσικό θέατρο - Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ

Μάιος 2024
Δημιουργική Ομάδα

 

Μουσική διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Μουσική σύνθεση: Πάνος Ηλιόπουλος
Κείμενα: Συμμετέχουσα μεικτή ομάδα Αθηναίων και ασυνόδευτων αιτούντων άσυλο εφήβων
Επιμέλεια Κειμένων – Στίχοι: Ελένη Μολέσκη, Αργυρώ Χιώτη
Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη
Σκηνικά, κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος

Με τη συμμετοχή της μεικτής ομάδας Αθηναίων και ασυνόδευτων αιτούντων άσυλο εφήβων

Μουσικό σύνολο: Ζωή Πουρή (βιολί), Ζυλί Σταλντέρ (βιόλα ντα γκάμπα, κοντραμπάσο), Ιάσων Καραχάλιος (κλαρινέτο), Ομάρ Αμποζέκρυ (νέυ), Πάνος Ηλιόπουλος (τσέμπαλο), Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (τσέμπαλο)

Εναλλακτική Σκηνή

Μουσικό θέατρο

ΣUΠΕR

Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ

Available Dates

  • 31 Μαΐου 2024

Ώρα έναρξης: 20.30

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τις 22 Μαΐου στις 12.00, αποκλειστικά μέσω της ticketservices

 

YPPO RGB 01

 

Ιδρυτικός δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής &

Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ

new logo isn 2 2023 24

 

Το Co-OPERAtive, το πρώτο διαπολιτισμικό φυτώριο όπερας νέων στην Ευρώπη, ολοκληρώνει την τέταρτη χρονιά υλοποίησής του και μας προσκαλεί σε μία υπέρ-ηρωική περιπέτεια με την παράσταση μουσικού θεάτρου ΣUΠΕR. Η παράσταση θα δοθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 στις 20.30 στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

«Ποιος σούπερ-ήρωας ήθελες να είσαι όταν ήσουν μικρός και ποιος θα ήθελες να είσαι τώρα;» είναι η ερώτηση-αφετηρία μίας διαδρομής αλλεπάλληλων μεταμορφώσεων σε χαρακτήρες με υπερδυνάμεις. Πληθώρα βιογραφικών φαντασιακών αναφορών συνθέτουν μία μη γραμμική συλλογική ιστορία αλληγορικών αλλά και κυριολεκτικών μεταβάσεων από συνθήκη σε συνθήκη μέσα από την οποία χαρτογραφείται ο εαυτός: τόσο η προσωπική ουτοπία όσο και η εσωτερική πραγματικότητα του καθενός από εμάς.

Το μουσικό σύνολο διευθύνει ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, ενώ τη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Πάνος Ηλιόπουλος. Τα κείμενα ανήκουν στη συμμετέχουσα μεικτή ομάδα Αθηναίων εφήβων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο από το Κοινωνικό ΕΚΑΒ και την Ευρωπαϊκή Έκφραση Κυψέλης που έλαβαν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και η σκηνοθεσία στην Αργυρώ Χιώτη. Tην επιμέλεια κειμένων και τους στίχους ανέλαβαν η Ελένη Μολέσκη και η Αργυρώ Χιώτη, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται ο Παύλος Θανόπουλος. Υπεύθυνοι εργαστηρίων μουσικής, θεάτρου και χορού είναι ο Νίκος Ζιάζιαρης, η Ελένη Μολέσκη και η Κατερίνα Γεβετζή αντίστοιχα. Η παράσταση παρουσιάζεται με τη συμμετοχή της ομάδας των εφήβων του Co-OPERAtive.

Βραβευμένο το 2019 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό FEDORA, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Co-OPERAtive επιδιώκει να φέρει την όπερα κοντά στο νεανικό κοινό, αναδεικνύοντας παράλληλα τη διαπολιτισμική ποικιλομορφία της σύγχρονης Αθήνας και τη σπουδαιότητα της κοινωνικής συνοχής. Στο πλαίσιο του προγράμματος, μια μεικτή ομάδα Αθηναίων εφήβων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο πραγματοποίησε συναντήσεις σε εβδομαδιαία βάση υπό την καθοδήγηση καλλιτεχνών και εκπαιδευτικών από τον χώρο της μουσικής, του θεάτρου και της όπερας και του χορού και δημιούργησε μια δική της παράσταση μουσικού θεάτρου.

To Co-OPERAtive υλοποιήθηκε σε στενή συνεργασία με το Κοινωνικό ΕΚΑΒ και την Ευρωπαϊκή Έκφραση Κυψέλης

 

 

Λίγα λόγια για τη διαδικασία από την εκπαιδευτική και τη δημιουργική ομάδα

«Δύο ήταν οι άξονες πάνω στους οποίους εργαστήκαμε ταυτόχρονα από την αρχή μέχρι σήμερα: από τη μία η εφαρμογή ασκήσεων γνωριμίας, παραγωγής ιδεών, λόγου, γνωριμίας και καταγραφής ενδιαφερόντων των συμμετεχόντων και αποτύπωση αυτών. Ο δεύτερος άξονας ήταν αυτός της δημιουργίας μιας λειτουργικής συλλογικότητας στη σκηνή σε συνδυασμό με τη θεατρική, μουσική και κινητική εκφραστική ανάπτυξη του κάθε εφήβου. Κεντρικός στόχος είναι η συλλογική δημιουργία σκηνικών αφηγήσεων που εμπεριέχουν το λόγο, τη μουσική, το τραγούδι, τη σωματοποίηση μικρών ιστοριών που έφεραν οι συμμετέχοντες μέσα από τα γραπτά τους και, τελικά, η συνθετική επεξεργασία όλων σε σχέση με την βασική σκηνοθετική ιδέα των σούπερ ηρώων και της μετάβασης, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά.»

-Δημιουργική ομάδα

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Με την ιδέα της μετακίνησης από τόπο σε τόπο, από ένα στάδιο της ζωής σε ένα άλλο, από μια γλώσσα σε μια άλλη, άγνωστη, και με την παιγνιώδη διάθεση μεταμόρφωσης σε κάτι άλλο, σε κάτι που δεν μας είναι γνώριμο, θέσαμε την ερώτηση «ποιος σούπερ-ήρωας ήθελες να είσαι όταν ήσουν μικρός και ποιος τώρα; Είναι ακόμα το ίδιο;». Συνομιλήσαμε με όλους τους συμμετέχοντες, εξερευνήσαμε περιοχές προσωπικής ουτοπίας και συνδημιουργήσαμε μια παράσταση συνεχούς μεταμόρφωσης γύρω από υπερδυνάμεις. Χωρίς την ανάγκη να ακολουθήσουμε την γραμμικότητα μιας ιστορίας, δημιουργήσαμε ένα τραγούδι μετάβασης από συνθήκη σε συνθήκη, από το βυθό και την αναπνοή κάτω από το νερό, στον αέρα και τη δυνατότητα πτήσης, από μια κατάσταση απόλυτης δύναμης σώματος και νου, στη μαγική δυνατότητα εξαφάνισης. Μέσα από αυτήν την διαδρομή, οδηγούμαστε σε μια απόπειρα χαρτογράφησης του εαυτού μας, πάντα ίδιου αλλά και διαρκώς εξελισσόμενου. "Ι just want to be myself". 

-Δημιουργική ομάδα

 

Σε συνεργασία με 

ekav          euro

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη

3ε     mymarket 02     dipnosofistirion logo gr eng     Samsung Orig Wordmark BLACK RGB