Καποδίστριας: Μονόδραμα μιας μυστικής ζωής Καποδίστριας: Μονόδραμα μιας μυστικής ζωής
Εναλλακτική Σκηνή
Καποδίστριας: Μονόδραμα μιας μυστικής ζωής
Καλλιτεχνική Περίοδος 2021/22 - Καλλιόπη Τσουπάκη
Οκτώβριος 2021
Δημιουργική Ομάδα

Μουσική διεύθυνση:
Νίκος Βασιλείου

Σκηνοθεσία:
Θέμελης Γλυνάτσης

Σκηνικά – Κοστούμια:
Αλεξία Θεοδωράκη

Δημιουργία βίντεο:
Μάριος Γαμπιεράκης
Χρυσούλα Κοροβέση

Φωτισμοί:
Στέλλα Κάλτσου 

Επιστημονική σύμβουλος: 
Μαντώ Μαλάμου

 

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Στον ρόλο του Ιωάννη Καποδίστρια ο Τίμος Σιρλαντζής

Συμμετέχει η Μαριλένα Γερμανού

Συμμετέχει επταμελές μουσικό σύνολο

 

Τιμές εισιτηρίων: 15, 20€

Φοιτητικό: 10€

Προπώληση: ticketservices.gr, Ταμεία της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (2130885700, καθημερινά 09.00-21.00) και τα Καταστήματα Public.

 

Με βάση τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού COVID-19 και σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Πολιτείας,  οι αίθουσες της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ θα λειτουργούν ως αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, στο 85% της χωρητικότητάς τους (οι θεατές οφείλουν να επιδεικνύουν έγκυρο σχετικό πιστοποιητικό παράλληλα με την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους).  Τα παιδιά έως 11 ετών θα προσκομίζουν δήλωση self-test τελευταίου 24ώρου. Για παιδιά από 12 έως και 17 ετών ισχύει η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

«Η Εθνική Λυρική Σκηνή δεν συλλέγει ούτε επεξεργάζεται κανένα προσωπικό δεδομένο μέσω της διαδικασίας ελέγχου των πιστοποιητικών»

– Ισχύουν όλα τα μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού στην είσοδο και την έξοδο των θεατών, δεν προβλέπεται διάλειμμα, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στην είσοδο, την έξοδο και καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.

– Αναλυτικές πληροφορίες στο https://www.nationalopera.gr/eisitiria

 

 

Εναλλακτική Σκηνή
Όπερα

Καποδίστριας: Μονόδραμα μιας μυστικής ζωής

Καλλιόπη Τσουπάκη

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Πρώτη παρουσίαση / Ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ

Ώρα έναρξης 20.30 (Κυριακή 19.00) |   

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

ΙΣΝ LOGO 2021

Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ξεκινά τη νέα καλλιτεχνική σεζόν στο ΚΠΙΣΝ με μια φιλόδοξη επετειακή παραγωγή, το νέο, πρωτότυπο έργο μουσικού θεάτρου Καποδίστριας: Μονόδραμα μιας μυστικής ζωής της Καλλιόπης Τσουπάκη. Η παράσταση, σε μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου και σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση, θα παρουσιαστεί στις 1, 2 και 3 Οκτωβρίου 2021.

Η ανεκπλήρωτη αγάπη του πρώτου κυβερνήτη του νέου ελληνικού κράτους Ιωάννη Καποδίστρια και της Ρωξάνδρας Στούρτζα, κυρίας επί των τιμών της συζύγου του τσάρου Αλεξάνδρου Α΄, αποτελεί το θέμα του νέου μονοδράματος της Καλλιόπης Τσουπάκη, σημαντικής Ελληνίδας συνθέτριας της διασποράς, πρόσφατα τιμημένης με την ανώτατη ολλανδική συνθετική διάκριση Componist des Vaderlands.

Σε μια από τις πιο ρομαντικές σελίδες της Εθνεγερσίας, ο φέρελπις πολιτικός και διπλωμάτης Καποδίστριας και η ευγενής και μορφωμένη Στούρτζα, γόνος πλούσιας οικογένειας της Μολδαβίας, συναντήθηκαν στη ρωσική αυτοκρατορική αυλή το 1809 και μοιράστηκαν έναν μακρόβιο δεσμό βαθιάς πνευματικότητας, όσο κι αν η ταξική διαφορά σε συνδυασμό με την πατριωτική αυτοθυσία του Καποδίστρια στην ελληνική υπόθεση δεν επέτρεψαν στον έρωτά τους να εκδηλωθεί. Η σχέση τους φαίνεται πως άνθιζε με επίκεντρο τη μουσική: εκτός από την κοινή πολιτική τους δράση γύρω από τη Φιλόμουσο –όσο και φιλελληνική– Εταιρεία της Βιέννης, η Στούρτζα φέρεται να έπαιζε πιάνο στον Καποδίστρια κατά τις ιδιωτικές τους στιγμές…

Βασισμένη στην εκτενή τους αλληλογραφία καθώς και στα σημειωματάρια της Ρωξάνδρας Στούρτζα, η συνθέτρια αποδίδει τη συγκινητική τους ιστορία με όρους μη αφηγηματικούς και «σκηνοθετεί» με ευαισθησία μια προσωποκεντρική καταβύθιση στην κοινή εσωτερικότητα δύο ανθρώπων που έζησαν τις ζωές τους χωριστά – μα συνενώνονται σκηνικά εκ των υστέρων, χάρη στην ενσυναισθητική δύναμη μιας μουσικής γεμάτης αισθησιασμό και καταπιεσμένο πάθος.

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

 

Το νέο έργο της Καλλιόπης Τσουπάκη, το οποίο αποτελεί ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στη διακεκριμένη Ελληνίδα συνθέτρια, καταβυθίζεται θαρρετά στα νερά της απροσδιοριστίας και της ρομαντικής υποκειμενικότητας, με όλες της τις σκοτεινές, εσωστρεφείς ζώνες μα και, παράλληλα, την έλξη από την ηρωική ρητορική της αυτοθυσίας. Στην αισθησιοκρατική συνθετική γραμμή του μέντορά της, του περίφημου Ολλανδού συνθέτη Λούι Αντρήσσεν, η Τσουπάκη διυλίζει γενναία την πολύτομη επιστολογραφία του Ιωάννη Καποδίστρια για να κρατήσει από αυτή μυρωδιές, αισθήσεις και εντυπώσεις, σκηνοθετώντας ένα εσωτερικό θέατρο φλεγόμενης –όσο και κρυφής– ευαισθησίας. Εσωστρεφές θέατρο της ακινησίας, ανοίκειο πορτρέτο ενός απομακρυσμένου και ακινητοποιημένου Καποδίστρια, ύστατη νίκη του χρέους και της αυτοθυσίας έναντι των αξιώσεων της καρδιάς, το γεμάτο ευαισθησία μονόδραμα της Τσουπάκη οδηγείται εντέλει σε ένα είδος καταληκτικής, αφηρημένης απο-σύνθεσης.

Τη σκηνοθεσία του έργου Καποδίστριας: Μονόδραμα μιας μυστικής ζωής υπογράφει ο Θέμελης Γλυνάτσης, ένας από τους πιο δημιουργικούς και ανήσυχους σκηνοθέτες της γενιάς του, ο οποίος επανέρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή μετά την πρώτη πανελλήνια παρουσίαση του εμβληματικού έργου Λευκό ρόδο του Ούντο Τσίμμερμαν (Οκτώβριος 2018). Η παράσταση ξεδιπλώνει ένα μυστηριακό τοπίο μεταξύ του θανάτου και της ανείπωτης επιθυμίας, όπου η μουσική, η κίνηση και το βίντεο πλάθουν έντονες εικόνες και σκιαγραφούν τη «βουβή» αυτή ιστορία αγάπης με φόντο το ιστορικό τραύμα της δολοφονίας του Καποδίστρια. 

Το επταμελές μουσικό σύνολο διευθύνει ο Νίκος Βασιλείου, ένας αρχιμουσικός με βαθιά γνώση του σύγχρονου ρεπερτορίου.

Τον απαιτητικό ρόλο του Ιωάννη Καποδίστρια ερμηνεύει ο ταλαντούχος μπασοβαρύτονος Τίμος Σιρλαντζής, ο οποίος διαγράφει μια εξαιρετική πορεία στο εξωτερικό με σημαντικές εμφανίσεις σε ευρωπαϊκά θέατρα. Μαζί του, η ηθοποιός και χορεύτρια Μαριλένα Γερμανού εμφανίζεται ως φαντασιακή φιγούρα της Ρωξάνδρας, έτερος πόλος αυτής της σιωπηλής ιστορίας αγάπης.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Ο Θέμελης Γλυνάτσης σημειώνει: «Στο έργο της Καλλιόπης Τσουπάκη, ο Καποδίστριας, μια φιγούρα-ορόσημο για τη νεότερη ελληνική ιστορία, απεκδύεται την ιστορικότητά του, και εμφανίζεται επί σκηνής ως φιγούρα-φάντασμα που επιστρέφει εμμονικά στα αποσπάσματα από τις ερωτικές του επιστολές προς τη Ρωξάνδρα Στούρτζα, χωρίς σκοπό, χωρίς κορυφώσεις, χωρίς επιλύσεις. Η σκηνοθεσία δεν καταπιάνεται ούτε με τον ιστορικό Καποδίστρια, ούτε με τον “άνθρωπο” Καποδίστρια, αλλά με μια ομιχλώδη αναπαράσταση που αναδύεται μέσα από μια αίσθηση βαθιάς έλλειψης, μοναξιάς, και από την απουσία της ερωτικής πραγμάτωσης. Η σκηνοθεσία, συνεπώς, δεν μπαίνει στον πειρασμό να αναπαραστήσει τα ιστορικά πρόσωπα, ούτε τα συγκεκριμένα συναισθήματα των δυο αυτών προσώπων, αλλά τις αδιόρατες δονήσεις μιας ερωτικής μη-ιστορίας, οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε έναν μεταθανάτιο τόπο, μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια, όπου ο νεκρός κυβερνήτης δεν αναβιώνει το ιστορικό τραύμα, αλλά επινοεί φαντασιακές σκηνές, αναπολεί, και θρηνεί για μια ερωτική συνεύρεση που εντέλει δεν συνέβη».

Σύνοψη

Το έργο της Καλλιόπης Τσουπάκη Καποδίστριας: Μονόδραμα μιας μυστικής ζωής είναι εμπνευσμένο από τον ανεκπλήρωτο έρωτα του κόμη Ιωάννη Καποδίστρια (πρώτου κυβερνήτη του ελληνικού κράτους, 1828-1831) και της Ελληνίδας Ρωξάνδρας Στούρτζα, πρώτης κυρίας επί των τιμών της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Ρωσίας. Το έργο βασίζεται σε αποσπάσματα της αλληλογραφίας τους και επιχειρεί να «αφηγηθεί» μουσικά τη μυστική, εσωτερική ζωή του κυβερνήτη, τις δυσκολίες, τη μοναξιά και τη μελαγχολία του εν μέσω της συνεχούς δράσης του ως Υπουργού Εξωτερικών του τσάρου Αλέξανδρου Α΄. Το μυστικό ειδύλλιο αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της παραμονής του Καποδίστρια στη Ρωσία (1809-1811) και εξελίσσεται μέσω της αλληλογραφίας τους τα επόμενα δύσκολα χρόνια, στην πιο ταραγμένη εποχή της Ευρώπης: στον απόηχο των Ναπολεοντείων πολέμων και του Συνεδρίου της Βιέννης (1815), όπου ο Καποδίστριας, αντιμετωπίζοντας τον πανίσχυρο καγκελάριο της Αυστρίας, εχθρό κάθε απελευθερωτικού κινήματος, πρίγκιπα Μέττερνιχ, αναλαμβάνει να ενοποιήσει την κατακερματισμένη Ελβετία και να της δώσει σύνταγμα. Παράλληλα επιτυγχάνει να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση και ο διαμελισμός της ηττημένης Γαλλίας. Αλλά κάπου εκεί, όταν ακριβώς ο τόσο επιτυχημένος πλέον διπλωμάτης θα ζητούσε σε γάμο τη Ρωξάνδρα, η μικρότητα και η προσωπική ζήλια της τσαρίνας για την ιδιαίτερη εύνοια με την οποία την περιέβαλε ο τσάρος Αλέξανδρος θα την εξαναγκάσει να κάνει έναν, όπως θα αποδειχθεί, αποτυχημένο γάμο με τον εξάδελφο της Ελισάβετ, κόμη Έντλινγκ, ώστε να παραμείνει μακριά από την αυτοκρατορική αυλή.

Μετά το θλιβερό του τέλος, ο μυστικός αυτός έρωτας αναγκαστικά θα περιοριστεί στο εξής σε μια θερμή φιλία. Η Ρωξάνδρα θα παρακολουθεί στενά την ανοδική πορεία του Καποδίστρια ως Κυβερνήτη της Ελλάδας: την υπεράνθρωπη προσπάθειά του να «ανορθώσει το μέγα ερείπιον», την Ελλάδα που έβγαινε από τα τετρακόσια χρόνια της οθωμανικής σκλαβιάς, μέχρι τη στυγερή δολοφονία του στις 27 Σεπτεμβρίου 1831. Αποφράδα ημέρα για την ίδια και ολόκληρο τον ελληνισμό…

Το έργο της Καλλιόπης Τσουπάκη έχει ως αφετηρία τη σχέση τους με τη μουσική, ιδιαίτερα του σύγχρονού τους συνθέτη Μπετόβεν. Παίζοντας πιάνο ο ένας στον άλλο, μοιράστηκαν όλα όσα δεν τους έμελλε ποτέ να μοιραστούν πραγματικά…

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Καλλιόπη Τσουπάκη Μουσική, σύνθεση κειμένου

Γεννήθηκε στον Πειραιά και ζει στην Ολλανδία. Σπούδασε πιάνο και θεωρία μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και σύνθεση με τον Γιάννη Ιωαννίδη. Συνέχισε τις σπουδές της με τον Λούι Αντρήσσεν στο Βασιλικό Ωδείο της Χάγης. Μέχρι σήμερα, το έργο της αποτελείται από περισσότερα από εκατό έργα για διάφορα όργανα, από σόλο έως ορχηστρικά έργα, χορό, θέατρο, όπερα και πολυμέσα. Στις συνθέσεις της χρησιμοποιεί στοιχεία της παλιάς και σύγχρονης μουσικής, καθώς και τη μουσική της Ελλάδας και της Μέσης Ανατολής. Συνδυάζοντας αυτές τις πτυχές, δημιουργεί επιδέξια ένα εντελώς προσωπικό στιλ. Η μουσική της παρουσιάζεται σε σύγχρονα μουσικά φεστιβάλ, σε μεγάλες αίθουσες συναυλιών παγκοσμίως και διατίθεται επίσης σε CD. Ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ και διδάσκει σύνθεση στο Βασιλικό Ωδείο της Χάγης. Από τον Νοέμβριο του 2018 έως τον Νοέμβριο του 2021 της απονεμήθηκε ο τίτλος Componist des Vaderlands, ύψιστη συνθετική διάκριση στην Ολλανδία. Στις 16 Ιουλίου 2021 της απονεμήθηκε το σημαντικότερο βραβείο σύνθεσης στην Ολλανδία, το βραβείο Ματτέις Φερμαίλεν, για τη σύνθεσή της Thin Air.

https://festivalsforcompassion.com/

https://classicalvoiceamerica.org/2021/03/21/from-thin-air-comes-a-teeming-world-of-musical-connections/?fbclid=IwAR0L0J43sYol6jD3ZxWV-st3PAxMwolH4gtzvv9iYXSs6MHAUFhWN8sCSMA

 

Νίκος Βασιλείου Μουσική διεύθυνση

Πιανίστας, αρχιμουσικός και συνθέτης, γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο και θεωρητικά σε Αθήνα και Νέα Υόρκη, καθώς και διεύθυνση ορχήστρας στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου Σκοτίας (υπότροφος Ακαδημίας Αθηνών). Δίδαξε μουσική στη μέση εκπαίδευση, καθώς και πιάνο και διεύθυνση χορωδίας στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Διευθυντής της Παιδικής Χορωδίας «Μανώλης Καλομοίρης» (1992-2000), έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με Εθνική Λυρική Σκηνή, Φεστιβάλ Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Από το 1994, ως κορεπετίτορας, έχει συμμετάσχει στη μουσική προετοιμασία τουλάχιστον εξήντα παραγωγών της ΕΛΣ. Υπήρξε διευθυντής της Χορωδίας της ΕΛΣ (2005-2011), υπεύθυνος του Στούντιο Όπερας της ΕΛΣ (2012-2015) και αρχιμουσικός της Σύγχρονης Όπερας από το 2010, με πάμπολλες πανελλήνιες πρώτες παρουσιάσεις στο ενεργητικό του. Μουσικός σύμβουλος του Φεστιβάλ Αθηνών (2017/18). Ως αρχιμουσικός έχει συμπράξει με Ορχήστρα ΕΛΣ, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, Δήμου Αθηναίων κ.ά.

 

Θέμελης Γλυνάτσης Σκηνοθεσία

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία, αρχαίο θέατρο και θέατρο στην Αγγλία, και το 2004 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Έχει σκηνοθετήσει έργα των Χάινερ Μύλλερ, Στεφάν Μαλλαρμέ, Σοφοκλή, Μπερνάρ-Μαρί Κολτές, Κλωντίν Γκαλεά κ.ά. Το 2014 σκηνοθέτησε το έργο Και τα ψάρια βγήκαν να πολεμήσουν ενάντια στους ανθρώπους της Ανχέλικα Λίντελ (Φεστιβάλ Αθηνών) και την όπερα δωματίου Σταχτοπούτα της Πωλίν Βιαρντό. Το 2015 τον Ρομαντισμό (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση) και τη Βερενίκη του Ρακίνα (Φεστιβάλ Αθηνών)· την ίδια χρονιά το Χειμωνιάτικο ταξίδι του Φραντς Σούμπερτ (Θέατρο Τέχνης) και τη Σαλώμη του Όσκαρ Ουάιλντ (Θέατρο της Οδού Κυκλάδων)· το 2016, την Αλτσίνα του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ και το 57 – a passion play του Γιώργου Κουμεντάκη ενώ τo 2018 την όπερα Λευκό ρόδο στην ΕΛΣ, όπου και διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. μέχρι το 2020. Τον Φεβρουάριο 2020 παρουσίασε τη μουσική παράσταση Splendidissima Gemma: Recomposing Hildegard (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) και τον Δεκέμβριο 2020 παρουσιάστηκε διαδικτυακά η σκηνοθεσία του της Εξαϋλωμένης νύχτας του Άρνολντ Σαίνμπεργκ (ΕΛΣ). Τον Αύγουστο 2021 σκηνοθέτησε την πρώτη πράξη της Βαλκυρίας του Ρίχαρντ Βάγκνερ (Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης).

 

Αλεξία Θεοδωράκη Σκηνικό, κοστούμιαΣκηνογράφος και ενδυματολόγος. Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε κλασική κιθάρα στο Απολλώνειο Ωδείο, σχέδιο και ζωγραφική με τον ζωγράφο Γιώργο Μπουρναζάκη και μετάφραση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Στη συνέχεια, φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βενετίας και αποφοίτησε από το Τμήμα Σκηνογραφίας – Ενδυματολογίας με καθηγητή τον Τζοβάννι Σόκκολ. Από το 1998 εργάζεται στο θέατρο, στο χοροθέατρο, στην όπερα και στον κινηματογράφο. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Αλέξανδρο Ευκλείδη, Κατερίνα Πετσατώδη, Ακύλλα Καραζήση, Θέμελη Γλυνάτση, Ροδούλα Γαϊτάνου, Μαρία Γυπαράκη, Θοδωρή Γκόνη, Τάσο Ράντζο, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Αύρα Σιδηροπούλου, Κώστα Παπακωνσταντίνου, Γιώργο Πέτρου, Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, Ένκε Φεζολλάρι, Τάσο Πυργιέρη, Βασίλη Μπισμπίκη, Βαγγέλη Παπαδάκη, Βίκτωρα Αρδίττη, Γιάννη Σακαρίδη, Κωνσταντή Φραγκόπουλο, Μιχάλη Μαθιουδάκη, Μαχντί Φλάιφελ, Μιχάλη Σιώνα, Νικολέτα Φιλόσογλου, Κλεώνη Φλέσσα, Τάκη Τουλιάτο.

 

Μάριος Γαμπιεράκης, Χρυσούλα Κοροβέση Σχεδιασμός βίντεο

Από το 2014 διατηρούν μαζί το δημιουργικό γραφείο «Μαύρα γίδια». Η δουλειά τους επικεντρώνεται στους τομείς των γραφικών τεχνών, της εικονογράφησης και του animation. Παράλληλα δραστηριοποιούνται στον χώρο του θεάτρου σχεδιάζοντας προβολές για θεατρικές παραστάσεις: Enter Sandman (σκηνοθ. Θ. Γλυνάτσης, SKROW, 2017), Άφιξις (σκηνοθ. Ι. Βουλγαράκη, Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, Φεστιβάλ Αθηνών, 2017), Φαρενάιτ 451 (σκηνοθ. Θ. Μοσχόπουλος, Φεστιβάλ Αθηνών, 2018), Λευκό ρόδο (σκηνοθ. Θ. Γλυνάτσης, Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, 2018), Πυρκαγιές (σκηνοθ. Ι. Βουλγαράκη, ΚΘΒΕ, 2019), Splendidissima Gemma: Recomposing Hildegard (σκηνοθ. Θ. Γλυνάτσης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 2020), Εθνικό ντεφιλέ (σκηνοθ. Π. Φλατσούσης, Φεστιβάλ Αθηνών, 2021).

 

Στέλλα Κάλτσου Σχεδιασμός φωτισμών

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε θεατρικό φωτισμό, σκηνογραφία και θεωρία θεάτρου στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, απ’ όπου αποφοίτησε το 2009. To 2019 κέρδισε το βραβείο «Καλύτερος σχεδιασμός φωτισμών της χρονιάς» στα Εvent Awards. Έχει σχεδιάσει τους φωτισμούς για όπερες, παραστάσεις χορού και συναυλίες σε Όπερα Χονγκ Κονγκ, Φεστιβάλ Χαίντελ, Όπερα Οβιέδο, Όπερα Σάο Κάρλος, Όπερα Κρακοβίας, ΕΛΣ, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, ΜΜΘ, Φεστιβάλ Αιγαίου (Σύρος), Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Έχει, επίσης, φωτίσει την εκδήλωση «Γιάννης Αντετοκούνμπο MVP Nike Zoom Freak». Έχει αναλάβει τους φωτισμούς σε μεγάλο αριθμό θεατρικών παραστάσεων σε Εθνικό Θέατρο, Θέατρο Επιδαύρου, ΚΘΒΕ, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, ΜΜΑ, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Ολυμπιακό Στάδιο κ.α. Συνεργάστηκε με κορυφαίους σκηνοθέτες όπως οι Αρνώ Μπερνάρ, Ρενάτο Τζανέλλα, Γιάννης Χουβαρδάς, Ντάνιελ Φλούγκερ, Νίκος Μαστοράκης, Έστερ Aμπροζίνο, Γιάννης Κακλέας, Σοφία Σπυράτου, Γιώργος Κιμούλης, Μαριάννα Κάλμπαρη, Κωνσταντίνος Ρήγος, Άρης Μπινιάρης, Γιώργος Πέτρου, Άντζελα Μπρούσκου, Θέμελης Γλυνάτσης κ.ά.

 

Μαντώ Μαλάμου Επιστημονική σύμβουλος

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο, όπου τέλειωσε και τις εγκύκλιες σπουδές της. Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα φωνητικής (κλασικό τραγούδι) στο Ωδείο Αθηνών. Στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών εκπόνησε επίσης και τη διδακτορική της διατριβή (Συγκριτική Φιλολογία), στην οποία διερεύνησε κυρίως την επίδραση του αρχαίου ελληνικού δράματος αλλά και της πλατωνικής φιλοσοφίας στο θεατρικό έργο του Άγγελου Σικελιανού. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση. Μελέτες, δοκίμια και άρθρα της για την ελληνική λογοτεχνία (ποίηση και πεζογραφία) έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων, φιλολογικά περιοδικά και εφημερίδες καθώς επίσης και στο διαδίκτυο. Από τις εκδόσεις Γρηγόρη κυκλοφορεί το βιβλίο της Τα προσωπεία του Διονύσου. Η Θυμέλη του Άγγελου Σικελιανού και το αρχαίο δράμα (2014).

 

Τίμος Σιρλαντζής Ιωάννης Καποδίστριας

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε τραγούδι δίπλα στη Χαρίκλεια Γκλαβοπούλου στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, πιάνο, βιολί και παρακολούθησε τακτικά σεμιναριακά μαθήματα με τον Άρη Χριστοφέλλη. Το 2016-2018 κέρδισε την υποτροφία «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», ολοκληρώνοντας τις σπουδές του με Μάστερ στην όπερα στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Στουτγάρδης δίπλα στον Τερού Γιοσιχάρα. Έλαβε μέρος σε πολυάριθμες παραγωγές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ανάμεσα σε άλλες ως Παπαγκένο (Ο μαγικός αυλός, ΕΛΣ – Κωμική Όπερα του Βερολίνου), Ντον Αλφόνσο (Έτσι κάνουν όλες, Νότια Κορέα), Αξιωματικός (Σωφρονιστική aποικία, Καμεράτα, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση), Κάλχας (Ωραία Ελένη), Κολλίνε (Μποέμ), Μάμμα Άγκατα (Viva la mamma), Σπαραφουτσίλε (Ριγολέττος) και Φρανκ Μορράντ (Street Scene), στη Στουτγάρδη. Από το 2018 ανήκει, ως σολίστ, στον θίασο του Κρατικού Θεάτρου Γκέρτνερπλατς του Μονάχου, όπου έχει ερμηνεύσει μεταξύ άλλων τους ρόλους των Ντον Μπαζίλιο (O κουρέας της Σεβίλλης), Σωνάρ (Μποέμ), Μοντερόνε (Ριγολέττος), Μαζέτο (Ντον Τζoβάννι), Νουραμπά (Aλιείς μαργαριταριών), Πνεύμα του κρύου (Βασιλιάς Αρθούρος). Παίζει επτά μουσικά όργανα.

 

Μαριλένα Γερμανού Ρωξάνδρα Στούρτζα

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990. Είναι απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ και της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Αρχή της Νέλλης Καρρά. Έχει ολοκληρώσει τη διετή εκπαίδευση στο τμήμα Θεατρικής Αγωγής του Θεάτρου Πόρτα με την Πέγκυ Στεφανίδου. Με την ομάδα της (Δήμητρα Κολοκυθά, Κατερίνα Καλουμένου, Μαρίζα Θεοφυλακτοπούλου) και με επιμέλεια σκηνοθεσίας της Νέλλης Καρρά έχουν ανεβάσει στο Θέατρο Skrow τον Δον Ζουάν (Μολιέρος) και το Περιμένοντας τον Γκοντό (Σάμιουελ Μπέκετ). Έχει συνεργαστεί στο θέατρο με σκηνοθέτες όπως Μαριτίνα Πάσσαρη, Θέμελη Γλυνάτση, Ελένη Παργινού, Πηνελόπη Φλουρή, Ευθαλία Παπακώστα και Μαίρη Μαραγκουδάκη. Έχει κάνει θέατρο για παιδιά με τον Δημήτρη Πλειώνη και την ομάδα ΤΟΠΙ. Ως χορεύτρια, από το 2000 μέχρι το 2008 έχει συμμετάσχει στις παραστάσεις της ΕΛΣ Καρυοθραύστης, Τα παραμύθια του Χόφμαν, Ραϋμόντα, Ωραία κοιμωμένη, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Ευγένιος Ονιέγκιν. Στον κινηματογράφο έχει πρωταγωνιστήσει στη βραβευμένη στο Φεστιβάλ Δράμας μικρού μήκους ταινία της Μαριτίνας Πάσσαρη Τι ώρα θα γυρίσεις;. Έχει εργαστεί σε σχολεία ως δασκάλα θεατρικού παιχνιδιού και μουσικοκινητικής αγωγής.

Video

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας