Εκείνη τη μέρα
Εναλλακτική Σκηνή
Εκείνη τη μέρα

Events - Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ

Μάιος 2024
Πρωταγωνιστές Παράστασης

 

Σκηνοθεσία: Στρατής Βογιατζής, Δημήτρης Κούρτης
Σενάριο: Στρατής Βογιατζής, Δημήτρης Κούρτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Στρατής Βογιατζής, Δημήτρης Κούρτης, Δώρα Καλακίδου
Μοντάζ: Νίκος Βαβούρης, Χάρης Ραφτογιάννης
Ήχος: Δημήτρης Κούρτης
Μουσική: Χρύσανθος Χριστοδούλου
Παραγωγή: Εθνική Λυρική Σκηνή
Οργάνωση Παραγωγής: Δημήτρης Κούρτης, Λεωνίδας Παναγόπουλος
Αφήγηση: Στρατής Βογιατζής

Εναλλακτική Σκηνή

Events

Εκείνη τη μέρα

Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ

Available Dates

  • 08 Μαΐου 2024

 

Ώρα έναρξης: 20:30

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται αποκλειστικά μέσω ticketservices.gr από τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 στις 12.00

 

Με αγγλικούς υπότιτλους

YPPO CMYK 01

Ιδρυτικός δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής &

Mέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ

new logo isn 2 2023 24

Μετά την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και την ένταξή του στο Τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες του φεστιβάλ, το ντοκιμαντέρ Εκείνη τη μέρα των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη (Caravan Project) έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Πρόκειται για την κινηματογραφική καταγραφή του κύκλου εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων Μέλισμα που πραγματοποίησε η Εθνική Λυρική Σκηνή στη Βόρεια Εύβοια, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, η οποία παράλληλα χαρτογραφεί τον τόπο μέσα από μύθους και ιστορίες. 

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, από τον Σεπτέμβριο του 2022 και για έναν χρόνο περίπου, βρέθηκαν στη Βόρεια Εύβοια, όπου υλοποίησαν τον ετήσιο κύκλο εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων Μέλισμα για άτομα όλων των ηλικιών. Τα εργαστήρια και οι προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων που πήραν μέρος στα καλλιτεχνικά εργαστήρια καταγράφηκαν από τον κινηματογραφικό φακό των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη (Caravan Project), οι οποίοι δημιούργησαν το ντοκιμαντέρ Εκείνη τη μέρα. Οι σκηνοθέτες παρακολούθησαν τις διαδικασίες σύνθεσης της συλλογικής μουσικοχορευτικής αφήγησης Τόπος Ατελείωτος, που φωτίζει την καταστροφή και την αναγέννηση, και η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2023 στις Κεχριές Ευβοίας. Παράλληλα, περιηγήθηκαν σε τόπους καμένους, αλλά και αναγεννημένους, περπατώντας σε μονοπάτια και αναζητώντας μύθους και ιστορίες. Παρασύρθηκαν σε περιπετειώδεις συναντήσεις με τους φύλακες αυτού του τόπου: έναν ξυλουργό που επαναλειτουργεί το καμένο του ξυλουργείο, έναν ξυλογλύπτη που σκαλίζει καμένους κορμούς μετουσιώνοντας την καταστροφή σε αναγεννημένες περίεργες μορφές και μια γητεύτρια αλόγων που μιλάει με τα ζώα. Πρόκειται για ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

 

Συμμετείχαν τα μέλη της εκπαιδευτικής / καλλιτεχνικής ομάδας των εργαστηρίων του εκπαιδευτικού προγράμματος Μέλισμα και της παράστασης μουσικού θεάτρου που προέκυψε από αυτό με τίτλο Τόπος ατελείωτος: Διδώ Γκόγκου, Γιώργος Δούσος, Ελένη Ευθυμίου, Σοφία Καμαγιάννη, Μαριλένα Κατρανίδου, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Πωλίνα Κρεμαστά.

Στο ντοκιμαντέρ πήραν μέρος, επίσης, κάτοικοι των χωριών της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα Μέλισμα και στην παράσταση Τόπος ατελείωτος.

Επίσης, περιλαμβάνονται αποσπάσματα από τις πρόβες της παράστασης Τόπος ατελείωτος σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου και της Μαριλένας Κατρανίδου, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις Κεχριές Ευβοίας την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023.

Ακούγονται αποσπάσματα από τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης Τόπος ατελείωτος σε μουσική σύνθεση του Γιώργου Δούσου.

 

Το πρόγραμμα επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Official Selection

Logo caravan white

Θα προηγηθεί η προβολή της μουσικής ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «Και αντί να μιλήσει τραγουδάει», σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy), μουσική της Δήμητρας Τρυπάνη και με στίχους της Ηρώς Ελένης Μπέζου, η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του βιωματικού κινηματογραφικού εργαστηρίου «Λυρικοί Μικρομηκάδες», των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το οποίο ξεκίνησε το 2021 σε συμπαραγωγή με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους. Στο εργαστήριο συμμετείχαν μαθήτριες από Γυμνάσια του Πύργου, της Αμαλιάδας και του Βουνάργου.

Σε συμπαραγωγή

Olympia Festival logo 2023

Φωτογραφίες

Video