L’Amour à trois / La Voix humaine
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (Μ2)
L’Amour à trois / La Voix humaine

Άλλοι χώροι - Τζαν Κάρλο Μενόττι, Φρανσίς Πουλένκ

22, 24 Οκτωβρίου 2025
Δημιουργική Ομάδα

Σκηνοθεσία: Αγγέλα-Κλεοπάτρα Σαρόγλου
Σκηνικό, κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας
Σχεδιασμός φωτισμών: Τρύφωνας Κεχαγιάς
Μουσική προετοιμασία: Νίκος Ζαφρανάς

Σιρανούς Τσαλικιάν (σοπράνο)
Ζαφείρης Αγγελόπουλος (βαρύτονος)
Βασίλης Βαρβαρέσος (πιάνο)

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Τιμές εισιτηρίων:
25€, 20€, 15€ (μειωμένο)
Προπώληση εδώ  

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (Μ2)

Άλλοι χώροι

L’Amour à trois / La Voix humaine

Τζαν Κάρλο Μενόττι, Φρανσίς Πουλένκ
Συμπαραγωγή Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Available Dates

  • 22, 24 Οκτ 2025

Δίπτυχο όπερας
Ώρα έναρξης: 20.30
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (Μ2)

 

YPPO GR BLUE RGB GNO

 

Μέγας Δωρητής ΕΛΣ

logo_isn_new.png

 

 

dimitria.png

 

 

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Εθνική Λυρική Σκηνή ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας με εξαιρετικά επιτυχημένες παραγωγές στο πρόγραμμα του 60ού Φεστιβάλ Δημητρίων, του ιστορικότερου πολιτιστικού θεσμού της πόλης. Στο πλαίσιο Προγραμματικής σύμβασης της ΕΛΣ με το Υπουργείο Πολιτισμού και τους φορείς της Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστούν τον Οκτώβριο του 2025 πέντε παραγωγές όπερας, χορού, μουσικού θεάτρου και μιούζικαλ, συνθέτοντας ένα πλούσιο και υψηλών προδιαγραφών καλλιτεχνικό πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες.

Δύο σπουδαία έργα του 20ού αιώνα –η κωμική όπερα Το τηλέφωνο [The Telephone, or L’Amour à trois, 1947] του Τζαν Κάρλο Μενόττι και η μονόπρακτη όπερα Η ανθρώπινη φωνή [La Voix humaine, 1959] του Φρανσίς Πουλένκ, βασισμένη στον ομώνυμο θεατρικό μονόλογο του Ζαν Κοκτώ– συναντιούνται επί σκηνής μέσα από μια ενιαία αφήγηση με κεντρικό άξονα τη γυναίκα και τη σχέση της με το τηλέφωνο.

Στο πρώτο έργο συναντάμε μια νεαρή γυναίκα που ζει καθημερινά «κολλημένη» στο ακουστικό της, όπως συμβαίνει και σήμερα με τα κινητά μας. Δέκα χρόνια αργότερα, στην Ανθρώπινη φωνή, την παρακολουθούμε να παλεύει με την απώλεια και να προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατηθεί από μια φωνή που απομακρύνεται.

Με την ίδια ερμηνεύτρια να συνδέει τις δύο όψεις του ίδιου προσώπου, η παράσταση αφηγείται το πέρασμα του χρόνου και την εξέλιξη μιας ζωής στον 21ο αιώνα. Το σκηνικό σαλόνι –με σταθερά σημεία το τηλέφωνο και ένα πιάνο με ουρά– αλλάζει κι αυτό μαζί με την ηρωίδα. Για να διατηρηθεί η συνέπεια της αφήγησης, το έργο Το τηλέφωνο παρουσιάζεται επίσης στα γαλλικά, δημιουργώντας έναν αδιάσπαστο δραματουργικό κύκλο. «Συνδέοντας τα δύο αυτά έργα μέσω μιας πρωταγωνίστριας, της Λούσυ, παρακολουθούμε την εξέλιξη του εθισμού της και εξερευνούμε τα βαθύτερα αίτια που ωθούν τον άνθρωπο στην εξάρτηση από το τηλέφωνο και τα κοινωνικά δίκτυα», σημειώνει η Αγγέλα-Κλεοπάτρα Σαρόγλου.