Το ρεπερτόριο που ποτέ δεν ακούσαμε…
online
Το ρεπερτόριο που ποτέ δεν ακούσαμε…

Άλλοι χώροι - H Μαρία Κάλλας στην Ελλάδα, 1937-1945

16 Δεκεμβρίου 2023 - 31 Δεκεμβρίου 2024
Δημιουργική Ομάδα

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Άρης Χριστοφέλλης

Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς

 

Συμμετέχουν οι μονωδοί: Φανή Αντωνέλου, Βασιλική Καραγιάννη, Νίνα Κουφοχρήστου, Μαρία Κωστράκη, Βιολέττα Λούστα, Χρύσα Μαλιαμάνη, Άρτεμις Μπόγρη, Μαίρη-Έλεν Νέζη, Τάσος Αποστόλου

Πιάνο: Σοφία Ταμβακοπούλου

 

online

Άλλοι χώροι

Το ρεπερτόριο που ποτέ δεν ακούσαμε…

H Μαρία Κάλλας στην Ελλάδα, 1937-1945

Available Dates

  • 16 Δεκ 2023
  • 31 Δεκ 2024

GNO TV

Βίντεο-ρεσιτάλ
Η προβολή στην GNO TV είναι δωρεάν.

Μέγας Δωρητής & Ιδρυτικός Δωρητής GNO TV

new logo isn 2023 24

Χορηγός

new DEI Logo CMYK 2H

 

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση της Κάλλας, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει ένα νέο βίντεο-ρεσιτάλ με το ρεπερτόριο που ερμήνευσε η Μαρία Καλογεροπούλου από το 1937 έως το 1945 στην Αθήνα, είτε στο πλαίσιο των ωδειακών εξετάσεών της είτε σε παραστάσεις, ακροάσεις, γιορτές και ρεσιτάλ. Το βίντεο-ρεσιτάλ θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Δεκεμβρίου 2023 στην GNO TV και θα είναι διαθέσιμο δωρεάν έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2024 στο www.nationalopera.gr/gnotv.

Ο διακεκριμένος λυρικός καλλιτέχνης και μελετητής του έργου της Κάλλας Άρης Χριστοφέλλης παρουσιάζει το βίντεο-ρεσιτάλ και υπογράφει την καλλιτεχνική επιμέλεια. Ερμηνεύουν οι καταξιωμένες και οι νεότερες μονωδοί Φανή Αντωνέλου, Βασιλική Καραγιάννη, Νίνα Κουφοχρήστου, Μαρία Κωστράκη, Βιολέττα Λούστα, Χρύσα Μαλιαμάνη, Άρτεμις Μπόγρη, Μαίρη-Έλεν Νέζη αποδίδοντας έναν μοναδικό φόρο τιμής και παραδίδοντας στο παγκόσμιο κοινό αλλά και στις επόμενες γενιές ένα οπτικοακουστικό ντοκουμέντο που καταγράφει χρονολογικά και με κάθε ιστορική λεπτομέρεια το «ελληνικό» ρεπερτόριο της Μαρίας Κάλλας. Στο πιάνο η Σοφία Ταμβακοπούλου. Συμμετέχει ο βαθύφωνος Τάσος Αποστόλου.

Σπουδαίες άριες του ρεπερτορίου, όπερες που δεν ξανατραγούδησε ποτέ, η Τόσκα και η Καβαλλερία ρουστικάνα στα ελληνικά, τραγούδια Ελλήνων συνθετών αλλά και δημοφιλείς «ελαφρές» επιτυχίες της εποχής όπως η πασίγνωστη Παλόμα αποτελούν το «πρώτο ρεπερτόριο» στην καριέρα της Κάλλας, στα χρόνια που έθεσε τα θεμέλια για τη μετέπειτα πορεία της έως την απόλυτη κορυφή.

Οι άριες και τα τραγούδια που θα ερμηνευτούν στο αφιέρωμα αυτό θα δώσουν στον σημερινό ακροατή μια πλήρη εικόνα για το ρεπερτόριο της οκταετίας της Αθήνας, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν ανεκτίμητες μαρτυρίες για την πολύ ιδιότυπη όσο και καθοριστική πορεία των μαθητικών της χρόνων και των πρώτων επαγγελματικών εμφανίσεων. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν και τις χωρίς προηγούμενο ικανότητες της ανερχόμενης τότε τραγουδίστριας όπως και την επιρροή που είχε η Ελλάδα στη δημιουργία του άστρου της.

Στο πνεύμα της εποχής εκείνης, τα έργα θα ακουστούν στην ελληνική γλώσσα και μάλιστα με τις ακριβείς μεταφράσεις που εκείνη τραγούδησε, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα έργα αυτά δεν τα ερμήνευσε ποτέ ξανά στη μετέπειτα καριέρα της. Σε αυτά ακριβώς τα έργα που δεν την ακούσαμε ποτέ, όπως και αυτά που τραγούδησε σε ελληνικές μεταφράσεις, θα επικεντρωθεί το αφιέρωμα.