Απαστράπτουσα ψυχή Απαστράπτουσα ψυχή
Μουσείο Ακρόπολης (ισόγειο)
Απαστράπτουσα ψυχή
Καλλιτεχνική Περίοδος 2021/22 - 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου 2022
Δημιουργική Ομάδα

Voci Contra Tempo

Καλλιτεχνική επιμέλεια, μουσική διεύθυνση Σοφία Γιολδάση

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Μίκλος Κότσαρ (1933-2019)

O vos omnes

Λορέντσο Ντονάτι (γενν. 1972)

Anima raggiante

Σολίστ: Δέσποινα Κελεσίδου, Σταυρούλα Βασιλακάκη, Δήμητρα Αθανασάτου

 

Τίνε Μπετς (γενν. 1993)

Deliver me, o Lord

 

Μάνα μου, μάνα

Παραδοσιακό διαφόρων λαών (ελληνική απόδοση: Χριστόδουλος Χάλαρης, στίχοι: Νίκος Γκάτσος, χορωδιακή επεξεργασία: Σοφία Γιολδάση)

Σολίστ: Άντρια Προκοπά

 

Αμπρός Τσόπι (γενν. 1973)

Sing joyfully to God

Cantate Domino

 

Voci Contra Tempo

Δήμητρα Αθανασάτου, Σταυρούλα Βασιλακάκη, Ελένη Δημοπούλου, Μαριλένα Ζουμπούλογλου, Αθανασία Θωμοπούλου, Ρία Καραματσούκη, Εύα Καρκαφίρη, Δέσποινα Κελεσίδου, Μαρία Κονδυλίδου, Πανδώρα Λιασοπούλου, Ελένη Μαντά, Άντρια Προκοπά, Πηνελόπη Broomhead-Πετρομελίδου, Μαρία Σβάρνα, Έλενα Τζήκα, Στέλλα Τζίνα, Καλλιπάτειρα Χατζηκαλημέρη, Πελαγία Χατζηνικήτα, Λία Χατζοπούλου

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Πρακτικές πληροφορίες:

- Η είσοδος σε όλους τους χώρους θα είναι ελεύθερη, χωρίς προκρατήσεις.

- Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

- Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας πολλών από τους χώρους του φεστιβάλ, αρκετές από τις συναυλίες επαναλαμβάνονται έως και τρεις φορές την κάθε μέρα, για να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό να τις παρακολουθήσει.

- Οι συναυλίες του φεστιβάλ θα έχουν σύντομη διάρκεια (από 25 έως 40 λεπτά κατά μέσο όρο) προκειμένου οι θεατές να παρακολουθήσουν περισσότερες από μία, αν το επιθυμούν.

- Οι αποστάσεις μεταξύ των χώρων είναι μικρές, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα στους θεατές να παρακολουθήσουν πολλές από τις δράσεις του φεστιβάλ.

- Το αναλυτικό πρόγραμμα είναι αναρτημένο στο nationalopera.gr & στο digitalculture.gov.gr, ενώ στο έντυπο που θα διανέμεται στους θεατές θα υπάρχει χάρτης με τους χώρους, συνοπτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και QR code για παραπομπή στο αναλυτικό πρόγραμμα στον ιστότοπο της ΕΛΣ.

- Στους χώρους θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα για τον κορονοϊό.

Μουσείο Ακρόπολης (ισόγειο)
Όπερα

Απαστράπτουσα ψυχή

1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Στις 18.00 και στις 19.00 |   

Διάρκεια: περ. 20΄

Χωρητικότητα έως 200 άτομα

 

logos 01

 

Η ίδια η φύση της λέξης «ψυχή» δηλώνει κάτι άχρονο, άυλο, ατέρμονο… Μια μαγική υπόσταση που δεν χωράει στα στενά πλαίσια του νου. Η «Απαστράπτουσα ψυχή», δανεισμένη σε μετάφραση από το έργο του Λορέντζο Ντονάτι Anima raggiante, είναι η ψυχή του Ιησού. Είναι η φωνή της αλήθειας που κλαίει μόνη, στη σιωπή, για τα δεινά αυτού του κόσμου (Piange la voce… sola… nel silenzio). Ο Ντονάτι παντρεύει το σπαρακτικό κείμενο του Γκαμπριέλε Ντ’ Ανούντσιο με τους Θρήνους του Τζοβάννι Πιερλουίτζι ντα Παλεστρίνα, δημιουργώντας ένα κράμα παλαιάς και νέας μουσικής γλώσσας. Πάνω σε αυτό το δίπολο είναι δομημένο και το υπόλοιπο πρόγραμμα της συναυλίας, με κείμενα που χάνονται στα βάθη των αιώνων, αλλά που η μουσική τους εκφράζεται μέσα από το πρίσμα σύγχρονων τεχνικών συνθετικής χορωδιακής γραφής.

Ο Ούγγρος συνθέτης Μίκλος Κότσαρ, ο δικός μας Χριστόδουλος Χάλαρης και ο μόλις 29χρονος πολυβραβευμένος Σλοβένος συνθέτης Τίνε Μπετς δίνουν πνοή στο Θείο Πάθος, τον θρήνο και τον θάνατο. Στις δύο τελευταίες συνθέσεις του προγράμματος, ο επίσης Σλοβένος, έμπειρoς συνθέτης Αμπρός Τσόπι μάς υπενθυμίζει ότι μετά τον θάνατο προσμένεται καρτερικά η Ανάσταση, γι’ αυτό και αξίζει πάσα ευγνωμοσύνη, «εν χορδαίς και οργάνοις», για το δώρο της ανθρώπινης ζωής.

Όλες οι συνθέσεις είναι δημιουργίες εγκόσμιες που συνδέουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, όπως κάνουν συμβολικά και οι Καρυάτιδες του Μουσείου της Ακρόπολης, στο οποίο η μουσική αυτή θα ηχήσει. Η χορωδιακή τέχνη συνδιαλέγεται με τα γλυπτά του Παρθενώνα και με την αιώνια «Απαστράπτουσα ψυχή» που αιωρείται στον ουράνιο θόλο που μας περιβάλλει. — Σ. Γ.

 

 

Voci Contra Tempo

Δήμητρα Αθανασάτου, Σταυρούλα Βασιλακάκη, Ελένη Δημοπούλου, Μαριλένα Ζουμπούλογλου, Αθανασία Θωμοπούλου, Ρία Καραματσούκη, Εύα Καρκαφίρη, Δέσποινα Κελεσίδου, Μαρία Κονδυλίδου, Πανδώρα Λιασοπούλου, Ελένη Μαντά, Άντρια Προκοπά, Πηνελόπη Broomhead-Πετρομελίδου, Μαρία Σβάρνα, Έλενα Τζήκα, Στέλλα Τζίνα, Καλλιπάτειρα Χατζηκαλημέρη, Πελαγία Χατζηνικήτα, Λία Χατζοπούλου

 

Δυο λόγια για το σύνολο

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο Voci Contra Tempo δημιουργήθηκε το 2017. Λειτουργεί με τη μορφή μιας project choir και η συμμετοχή στo σύνολο προϋποθέτει είτε μακρόχρονη ενασχόληση με τη φωνή είτε πολυετή χορωδιακή εμπειρία. Ανάμεσα στους σκοπούς του συνόλου είναι η ανάδειξη έργων για γυναικεία χορωδία με έμφαση στη μουσική δημιουργία του 19ου, 20ού και 21ου αιώνα. Επιπλέον, το ρεπερτόριο του συνόλου περιλαμβάνει και άλλα μουσικά είδη, όπως το παραδοσιακό τραγούδι διαφόρων λαών. Το σύνολο Voci Contra Tempo έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ενώ το 2021 συμμετείχε στo Διεθνές φεστιβάλ Γκουίντο ντ’ Αρέτσο και στη Διεθνή Συνάντηση Πολυφωνίας στο Φάνο της Ιταλίας λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές. Στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ιωάννινα και Σέρρες. Το 2022 θα είναι σταθερά προσκεκλημένο σύνολο (ensemble in residence) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και θα αναπτύξει ένα πλούσιο εκπαιδευτικό έργο για μαέστρους και συνθέτες. Την καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση του συνόλου έχει η Σοφία Γιολδάση.

 

Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκεται 300 περίπου μέτρα νοτιοανατολικά του Παρθενώνα στην ιστορική περιοχή Μακρυγιάννη και έχει την είσοδό του στον κεντρικό άξονα του αρχαιολογικού περιπάτου της πόλης, στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 2009 και φιλοξενεί τα αρχαιολογικά ευρήματα από την Ακρόπολη και τις παρυφές της. Η έκθεσή του οργανώνεται με βάση τοπογραφικά, χρονολογικά και θεματικά κριτήρια, παρέχοντας στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εικόνα του χώρου και της ιστορίας του στη διάρκεια της αρχαιότητας. Επιπλέον, το κτίριο, το οποίο σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Μπερνάρ Τσουμί και Μιχάλη Φωτιάδη, εξασφαλίζει την οπτική σύνδεση των εκθεμάτων του Μουσείου με τον βράχο και τα μνημεία της Ακρόπολης επιδιώκοντας να γίνει η συνέχεια του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

 

 

Δείτε εδώ και κατεβάστε το έντυπο του 1ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας