Μουσική Στρατού Ξηράς Μουσική Στρατού Ξηράς
Αφετηρία: Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Αγία Σοφία) / Στάση: Είσοδος Ακρόπολης / Τερματισμός: Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου
Μουσική Στρατού Ξηράς
Καλλιτεχνική Περίοδος 2021/22 - 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Μ. Τρίτη 19 Απριλίου 2022
Δημιουργική Ομάδα

ΣΜΣ/ΑΣΔΥΣ «ΘΗΣΕΑΣ»

Τχης (ΜΣ) Διονύσιος Μεντές Διοικητής
Τχης (ΜΣ) Ιωάννης Μανιάτης Αρχιμουσικός

Λχός (ΜΣ) Δημήτριος Κούτσικος κλαρίνο
Υπλγός (ΜΣ) Κωνσταντίνος Κεφαλάς τρομπέτα
Ανθλγός (ΜΣ) Νικόλαος Αθανασιάδης μικρό τύμπανο
Ανθλγός (ΜΣ) Ειρήνη Φωτοπούλου κλαρίνο
Ανθλγός (ΜΣ) Δημήτριος Ματζίρης τρομπόνι
Ανθλγός (ΜΣ) Αθανάσιος Τασούλας τούμπα
Ανθλγός (ΜΣ) Ιωάννης Καΐκης βαρύτονο
Ανθλγός (ΜΣ) Κωνσταντίνα Μπέτζιου τρομπέτα
Ανθστής (ΜΣ) Χρήστος Κουταρέλλος κλαρίνο
Ανθστής (ΜΣ) Σπυρίδων Περατινός πιατίνια
Ανθστής (ΜΣ) Κωνσταντίνος Γκρεμούτης κλαρίνο
Ανθστής (ΜΣ) Παναγιώτης Κωστόγιαννης σαξόφωνο
Ανθστής (ΜΣ) Κωνσταντίνος Κομήτης βαρύτονο
Ανθστής (ΜΣ) Γεώργιος Παυλής βαρύτονο
Ανθστής (ΜΣ) Θεοδώρα Σαμαρά φλάουτο
Ανθστής (ΜΣ) Γεώργιος Κωστόπουλος μεγάλο τύμπανο
Αλχίας (ΜΣ) Νικόλαος Σαμαράς τρομπέτα
Αλχίας (ΜΣ) Παναγιώτης Τερζής κλαρίνο
Αλχίας (ΜΣ) Νικόλαος Παϊσόπουλος τρομπέτα
Στρτης (ΔΒ) Παντελής Λυκούδης σαξόφωνο

 

 

 

 

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Πρακτικές πληροφορίες:

- Η είσοδος σε όλους τους χώρους θα είναι ελεύθερη, χωρίς προκρατήσεις.

- Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

- Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας πολλών από τους χώρους του φεστιβάλ, αρκετές από τις συναυλίες επαναλαμβάνονται έως και τρεις φορές την κάθε μέρα, για να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό να τις παρακολουθήσει.

- Οι συναυλίες του φεστιβάλ θα έχουν σύντομη διάρκεια (από 25 έως 40 λεπτά κατά μέσο όρο) προκειμένου οι θεατές να παρακολουθήσουν περισσότερες από μία, αν το επιθυμούν.

- Οι αποστάσεις μεταξύ των χώρων είναι μικρές, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα στους θεατές να παρακολουθήσουν πολλές από τις δράσεις του φεστιβάλ.

- Το αναλυτικό πρόγραμμα είναι αναρτημένο στο nationalopera.gr & στο digitalculture.gov.gr, ενώ στο έντυπο που θα διανέμεται στους θεατές θα υπάρχει χάρτης με τους χώρους, συνοπτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και QR code για παραπομπή στο αναλυτικό πρόγραμμα στον ιστότοπο της ΕΛΣ.

- Στους χώρους θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα για τον κορονοϊό.

Αφετηρία: Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Αγία Σοφία) / Στάση: Είσοδος Ακρόπολης / Τερματισμός: Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου
Όπερα

Μουσική Στρατού Ξηράς

1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Στις 21.45|   

logos 01

 

Η ιστορία της Στρατιωτικής Μουσικής Φρουράς Αθηνών ξεκινά σχεδόν ταυτόχρονα με την ιστορία του μετεπαναστατικού Τακτικού Ελληνικού Στρατού. Το 1824 συγκροτήθηκε στις τάξεις του νεοσύστατου «τακτικού» Στρατού, από τον φιλέλληνα Γάλλο Συνταγματάρχη και Βαρόνο Κάρολο Φαβιέρο (1782-1855), η πρώτη Στρατιωτική μπάντα στο Ναύπλιο, την τότε πρωτεύουσα της Ελλάδας. Το 1856 συνίσταται Ειδική Στρατιωτική Μουσική Φρουράς Αθηνών. Από το 1919 έως το 1922, έλαβε μέρος στην εκστρατεία της Μικράς Ασίας. Με τη λήξη της εκστρατείας στη Μικρά Ασία, αναδιοργανώνεται και πάλι στην Αθήνα με την ονομασία Μουσική Φρουράς Αθηνών.

Το 1940, με την έναρξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, ανασυγκροτείται και ακολουθεί το Στρατηγείο του Α΄ Σώματος Στρατού στην Αλβανία. Στην Αθήνα παραμένει Τμήμα Στρατιωτικής Μουσικής ενισχυμένο από εφέδρους μέχρι το 1941 και την είσοδο των γερμανικών δυνάμεων κατοχής στο ελλαδικό χώρο, οπότε και διαλύεται. Μετά τα παραπάνω πολλοί μουσικοί κατέφυγαν στη Μέση Ανατολή. Το 1945, με την ανασυγκρότηση όλων των Στρατιωτικών Μουσικών, η Μουσική των Αθηνών ονομάζεται Α΄ Στρατιωτική Μουσική, ενώ το 2011 παίρνει τη σημερινή της ονομασία, Στρατιωτική Μουσική ΑΣΔΥΣ «ΘΗΣΕΑΣ» (ΣΜΣ/ΑΣΔΥΣ «ΘΗΣΕΑΣ»). Η ΜΣ/ΑΣΔΥΣ «ΘΗΣΕΑΣ» από τη συγκρότησή της μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε πολλές εορταστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ στρατιωτικών μουσικών στο εξωτερικό.

Στη σημερινή της παρουσία η ΣΜΣ/ΑΣΔΥΣ «ΘΗΣΕΑΣ» θα ξεκινήσει από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Αγία Σοφία) και, με μια στάση στην είσοδο της Ακρόπολης, θα τερματίσει στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου. Θα ερμηνεύσει το Πένθιμο εμβατήριο (Pathetic) του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, το εμβατήριο Πάθος (Ντολόρε, άγνωστου συνθέτη), το εγκώμιο του Επιταφίου «Αι γενεαί πάσαι», αλλά και τον ύμνο «Ίνα τι εφρύαξαν» από τον Β΄ Ψαλμό του Δαβίδ, σύνθεση του Ιωάννη Πλανήτερου [ενοργ. Ανθστής (ΜΣ) Σπυρίδων Περατινός].

 

Δείτε εδώ και κατεβάστε το έντυπο του 1ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας