Η Λυρική στη Λήμνο Κύριος Χορηγός

 

Rosa Das Rosas

Ένα μουσικό ταξίδι στον Eυρωπαϊκό Μεσαίωνα και την παραδοσιακή μουσική

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κούρνος

  

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κούρνος, φέρνουν στη Λήμνο των αρχαίων θαλασσαπόρων, του Βυζαντίου, των Φράγκων και των Ενετών, των Οθωμανών λογίων και των Εβραίων το πολυταξιδεμένο πρόγραμμα καλλιτεχνικής και παιδαγωγικής δράσης Rosa das Rosas, από τις 18 έως τις 21 Ιουλίου 2023. Το πρόγραμμα θα φιλοξενηθεί από το 1ο Νηπιαγωγείο Μύρινας «Παρισίδειο». Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

 

Το Rosa das Rosas,με φόντο το μαγικό διαπολιτισμικό χωνευτήρι με την πλατιά συμβολή στην ιστορία του Αρχιπελάγους, προσκαλεί μαθητές που έχουν ολοκληρώσει τη Γ’, Δ’ Ε και ΣΤ’ Δημοτικού (9 έως 12 ετών) καθώς και ενήλικες σε μία συναρπαστική περιπλάνηση στη μεσαιωνική και την παραδοσιακή μουσική. Μέσα από τους θησαυρούς της μουσικής της Μεσογείου, όσοι λάβουν μέρος θα ταξιδέψουν στην ιστορία και τα διαχρονικά και πανανθρώπινα θέματα της μουσικής της λατρείας, της αγάπης, της επικοινωνίας και του γλεντιού. Τα εργαστήρια θα υλοποιηθούν ξεχωριστά για τις δύο ηλικιακές ομάδες.

Κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι η απόκτηση βασικών μουσικών δεξιοτήτων αλλά και η ουσιαστική, ενεργητική επαφή παιδιών και ενηλίκων με το συναρπαστικό χώρο του μουσικού θεάτρου. Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν μουσικά όργανα της μεσαιωνικής εποχής και -μέσα από σύγχρονες παιδαγωγικές πρακτικές- θα αναπτύξουν τις φωνητικές, ρυθμικές και γλωσσικές τους δεξιότητες, θα εκπαιδευτούν στο ομαδικό τραγούδι και θα μάθουν να παράγουν μουσική χρησιμοποιώντας το σώμα τους ως κρουστό (body percussion). Επιπλέον θα εξασκηθούν στη συνεργασία, την αλληλεπίδραση και τη γόνιμη ανταλλαγή ιδεών και τελικά θα διευρύνουν τους καλλιτεχνικούς τους ορίζοντες, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.

Με την ολοκλήρωση των εργαστηρίων, το τελικό αποτέλεσμα θα παρουσιαστεί από τους συμμετέχοντες και των δύο ομάδων του εργαστηρίου με τη συμμετοχή μουσικού συνόλου, την Παρασκευή 21 Ιουλίου στις 19:30 στο 1ο Νηπιαγωγείο Μύρινας «Παρισίδειο» με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η συμμετοχή δεν προϋποθέτει πρότερες γνώσεις στη μουσική. Εάν υπάρχουν, θα αξιοποιηθούν στην τελική παρουσίαση.

Σχεδιασμός – υλοποίηση: Ζωή Δημοπούλου (μουσικοπαιδαγωγός), Κατερίνα Νταμάνη (μουσικοπαιδαγωγός), Ειρήνη Μπιλίνη- Μωραΐτη (μουσικοπαιδαγωγός), Αλίκη Σιούστη (μουσικοπαιδαγωγός)   

                                                         

Rosa das Rosas

Διπλό πρόγραμμα καλλιτεχνικής και παιδαγωγικής δράσης για μαθητές που έχουν ολοκληρώσει τη Γ’, Δ’ Ε και ΣΤ’ Δημοτικού (9 έως 12 ετών) και ενήλικες

18 Ιουλίου – 21 Ιουλίου 2023

1ο Νηπιαγωγείο Μύρινας «Παρισίδειο»

Ώρες εργαστηρίων: 18, 19 & 20 Ιουλίου, 18.30 – 21.00 (με 20λεπτο διάλειμμα) και 21 Ιουλίου 2023 18.00 – 19.00

Τελική παρουσίαση: 21 Ιουλίου 2023 στις 19:30

Υποβολή συμμετοχών: 6972898151, rafi.mtgroup@gmail.com