Εργαστήρια στα καταστήματα κράτησης Ελεώνα Θήβας, Αυλώνα και Κορυδαλλού

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις επανεκκινούν τον κύκλο εργαστηρίων μουσικής, χορού και κίνησης σε καταστήματα κράτησης που έχει ως γνώμονα τη σπουδαιότητα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και της επαφής με τις τέχνες στα σωφρονιστικά ιδρύματα για την ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των κρατουμένων και την ομαλή κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων. Τα εργαστήρια, τα οποία θα διεξαχθούν σε εβδομαδιαίες συναντήσεις, απευθύνονται στο κατάστημα κράτησης γυναικών Ελεώνα Θήβας, στην ανδρική πτέρυγα του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού και στο Ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Αυλώνα. Καθένα από αυτά θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση του καλλιτεχνικού αποτελέσματος της δημιουργικής διαδρομής.

Εργαστήριο χορού και κίνησης στο κατάστημα κράτησης γυναικών Ελεώνα Θήβας

Οι συμμετέχουσες στο εργαστήριο χορού και κίνησης θα παρακινηθούν μέσα από τον χορό ως μέσο αγωγής και βαθιάς μη λεκτικής επικοινωνίας να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες και να πειραματιστούν. Στόχος είναι η απελευθέρωση της έκφρασης μέσα από την ομαδική χορευτική διαδικασία, αλλά και η γνωριμία με εναλλακτικά είδη χορού (street, παραδοσιακούς χορούς διαφορετικών χωρών, διαπολιτισμικούς χορούς, τζαζ κ.ά.). Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση μιας ενιαίας χοροθεατρικής παράστασης που θα προκύψει από τη σύνθεση των πρωτότυπων χορογραφιών που θα δημιουργήσουν οι συμμετέχουσες μέσα από καθοδηγούμενες ασκήσεις από έμπειρους χορευτές.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Μαργαρίτα Τρίκκα (χορεύτρια, χορογράφος), Κατερίνα Σπυροπούλου (χορεύτρια, χορογράφος)

Ημερομηνία τελικής παράστασης: θ.α.

Εργαστήριο μουσικής στην ανδρική πτέρυγα του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού

Mια νέα σειρά μουσικών εργαστηρίων θα φέρει για μια ακόμα χρονιά τη δημιουργικότητα και την ελεύθερη έκφραση στην ανδρική πτέρυγα του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού. Οι συμμετέχοντες, μέσα από τον αυτοσχεδιασμό, θα πειραματιστούν με τον ήχο και τη μουσική, θα αναπτύξουν ερμηνευτικές δεξιότητες και θα συν-δημιουργήσουν νέες συνθέσεις. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με μια συναυλία στην οποία οι ίδιοι θα ερμηνεύσουν τα δικά τους μουσικά έργα. Βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι η καλλιέργεια της δημιουργικότητας, της ομαδικότητας καθώς και της ελεύθερης έκφρασης.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Μαρία – Χριστίνα Χάρπερ (μουσικός / μουσικοθεραπεύτρια), Γιώργος Κούτρας (μουσικός)

Ημερομηνία τελικής παράστασης: θ.α.

Εργαστήριο μουσικής και χορού στο Ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Αυλώνα

Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο μουσικής και χορού καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα «διπλό» εργαστήριο χορού και μουσικής δημιουργώντας δύο ομάδες, οι οποίες θα δουλεύουν παράλληλα, αλλά συνεργατικά.  Μέσα από τον πειραματισμό και με την καθοδήγηση έμπειρων χορευτών και μουσικών, θα αποκτήσουν βασικές χορευτικές ή μουσικές και ερμηνευτικές δεξιότητες. Με σημείο έναρξης το Hip Hop και το Breakdance, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν τον κινητικό αυτοσχεδιασμό και την προσωπική κίνηση. Ο κύκλος που παραδοσιακά έχει την λειτουργία της έκφρασης και του μοιράσματος στην hip hop χορευτική κουλτούρα, θα αποτελέσει χώρο συζητήσεων και ανταλλαγής ιδεών, γνώσεων και έμπνευσης. Το εργαστήριο ολοκληρώνεται με μια παράσταση μουσικής και χορού, στην οποία οι κρατούμενοι της ομάδας χορού θα ερμηνεύσουν τα έργα τους χορεύοντας πάνω στο ρυθμό των έργων της ομάδας μουσικής.  Βασικοί στόχοι του εργαστηρίου είναι η καλλιέργεια της δημιουργικότητας, η ενθάρρυνση της συνεργατικής κουλτούρας, η ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των κρατουμένων καθώς και η ελεύθερη έκφραση που απορρέει από την ομαδική χορευτική  και μουσική διαδικασία. 

Σχεδιασμός/Υλοποίηση: ομάδα χορού: Ηλίας Χατζηγεωργίου (χορευτής, χορογράφος), Aidi Ormeni (χορευτής), ομάδα μουσικής: θ.α.

Ημερομηνία τελικής παράστασης: θ.α.