Έλληνες θεοί, μύθοι και ήρωες στην όπερα Κύριος Χορηγός

Ομιλία πάνω στη Μήδεια του Λουίτζι Κερουμπίνι

H καταγωγή της τέχνης της όπερας έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Εφευρέθηκε σαν μουσικό- φωνητικό ιδίωμα το 1597 στη Φλωρεντία, όταν ο Δούκας Φερδινάνδος των Μεδίκων, γενναιόδωρος μαικήνας των τεχνών, οργάνωσε την επιτροπή Λα Καμεράτα Φιορεντίνα με σκοπό να εντοπίσει την πρωτότυπη εκδοχή των έργων του Αισχύλου, του Σοφοκλή και Ευριπίδη, παραστάσεις των οποίων διοργάνωναν τακτικά στα παλάτια τους. Αν και τα πρωτότυπα δεν βρέθηκαν ποτέ, η επιτροπή, μελετώντας την Ποιητική του Αριστοτέλη, ανακάλυψε πως η δομή των αρχαίων δραμάτων, πλην της απαγγελίας, περιλάμβανε επίσης μουσική και τραγούδι και τελικά δημιούργησε μια νέα, ωστόσο κοντά στο αρχαίο πρωτότυπο, εκδοχή. Την ονόμασαν με τον ελληνικό όρο «μελόδραμα», που αποτελεί το επίσημο όνομα της όπερας. Η πρώτη όπερα, η Δάφνη του Τζάκοπο Πέρι, έκανε πρεμιέρα το 1597 στο Παλάτσο Μπάρντι.

Η ομιλία θα αναδείξει την επιρροή της Ελλάδας στην όπερα ανά τους αιώνες και θα συνοδεύεται – με έμφαση στη Μήδεια του Κερουμπίνι– από βιντεοπροβολές έργων των Πέρι, Μοντεβέρντι, Χέντελ, Γκλουκ, Μότσαρτ, Ροσσίνι, Κερουμπίνι, Βέρντι, Ρίχαρντ Στράους και του Επτανήσιου συνθέτη Παύλου Καρρέρ.

Ημέρα & ώρα: 27 Απριλίου 2023, 17.00

Χώρος: VIP Lounge

Ομιλήτρια: Έλενα Ματθαιοπούλου

Είσοδος ελεύθερη – Απαιτείται προκράτηση μέσω ticketservices.gr από τις 24 Απριλίου 2023

Στο πλαίσιο συνεργασίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Πρόγραμμα Μελών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ έχουν δεσμεύσει περιορισμένο αριθμό θέσεων για τα Μέλη του ΚΠΙΣΝ.