Το Φυλαχτόοοοοοοοοοοο

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συνεχίζουν για δεύτερη χρονιά το πιλοτικό πρόγραμμα διαθεματικής καλλιτεχνικής και παιδαγωγικής δράσης με το νέο εργαστήριο που φέρει τον τίτλο Το φυλαχτόοοοοοοοοοοο.

Το φυλαχτόοοοοοοοοοοο έρχεται σε συνέχεια του περσινού πετυχημένου προγράμματος Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας;, σε μουσική διεύθυνση και καλλιτεχνική επιμέλεια της Δήμητρας Τρυπάνη, που ολοκληρώθηκε με την κινηματογράφηση της παρουσίασης του μουσικού παραμυθιού στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (Μάιος 2021), στο οποίο και συμμετείχαν 130 μαθητές, δάσκαλοι, μουσικοί και μονωδοί. To μουσικό παραμύθι Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας; είναι διαθέσιμο δωρεάν στο nationalopera.gr/GNOTV με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους έως τις 31/08/2022.

 Το πρόγραμμα απευθύνεται σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής και φιλοδοξεί, μέσα από τη χρήση σύγχρονων και καινοτόμων εργαλείων, να φέρει σε επαφή εκπαιδευτικούς και μαθητές δημοτικών σχολείων με τον συναρπαστικό χώρο του μουσικού θεάτρου. Στόχος είναι η απόκτηση βασικών τεχνικών δεξιοτήτων αλλά και η εισαγωγή των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και μαθητών στη δημιουργική διαδικασία μιας παράστασης μουσικού θεάτρου.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, το ομότιτλο έργο θα παρουσιαστεί με τη συμμετοχή επί σκηνής 14 συνολικά δασκάλων και μουσικών και περίπου 200 μαθητών από 13 δημοτικά σχολεία της Αθήνας στις 04 Ιουνίου 2022 στις 18.00 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. 

Λίγα λόγια για το διαδραστικό μουσικό παραμύθι 

ΤΟ ΦΥΛΑΧΤΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ είναι ένα «καινούριο-παλιό» μουσικό παραμύθι τοποθετημένο στους Παξούς και βασισμένο σε χαρακτήρες, σκηνές και σύμβολα παρμένα από γνωστά παραδοσιακά ελληνικά παραμύθια. Περιγράφει την ιστορία ενός ψαρά που πλουτίζει χάρη σε ένα μαγικό ψαράκι που πιάνεται στο αγκίστρι του. Η Μοίρα όμως του ψαρά, φθονώντας τα πλούτη που ξαφνικά απέκτησε, μεταμορφώνει τη μονάκριβη κόρη του σε Λάμια, κρύβοντας κακό ξόρκι μέσα σε ένα φυλαχτό που της φοράει στον λαιμό της με το που γεννιέται. Ο μόνος που ξεφεύγει από τα δόντια της Λάμιας –και ο μόνος που φαίνεται τελικά να μπορεί να βοηθήσει την αδελφή του, τους γονιούς του και τ’ αδέλφια του, λύνοντας το ξόρκι– είναι ο τρίτος και μικρότερος γιος του ψαρά, ο οποίος επιστρέφει στο χωριό του για την τελική αναμέτρηση με τη Λάμια, έχοντας στο πλευρό του συμμάχους παλιούς και νέους φίλους του. — Δήμητρα Τρυπάνη

 

Υπεύθυνη συντονισμού: Δήμητρα Τρυπάνη

Διδασκαλία σωματικών και φωνητικών κρουστών Αντώνης Βασιλειάδης

Σεμινάρια σκηνικής ερμηνείας Νίκος Ζιάζιαρης

Φωνητική και χορωδιακή διδασκαλία Σοφία Κετεντζιάν

Τεχνικές διεύθυνσης συνόλων, μουσική προετοιμασία Αλίκη Σιούστη

Έναρξη προγράμματος: 9 Οκτωβρίου 2021, ΚΠΙΣΝ

Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: Κάθε Σάββατο, 10.00-12.00

 

Χορηγός προγράμματος

PEIRAIOS LOGO

Φωτογραφίες