Transmedia Labworks

Για τέσσερις μήνες το κτήριο δοκιμών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Καλλιθέα θα μετατραπεί σε ένα εργοστάσιο ήχου και εικόνας. Με την συμμετοχή 18 καλλιτεχνών που προέρχονται από τη μουσική, τον ήχο και τα εικαστικά και επιλέχτηκαν μέσω ανοιχτής πρόσκλησης, το νέο εργαστήριο Transmedia Labworks θα επικεντρωθεί στην σχέση μεταξύ όπερας και ψηφιακών τεχνών, διαδραστικών μέσων και προγραμματισμού.
Με αφετηρία την όπερα Ηλέκτρα του Ρίχαρντ Στράους, οι συμμετέχοντες καλούνται να πειραματιστούν με στόχο να επαναπροσδιορίσουν την έννοια της παραστατικής πράξης στην όπερα. Η επί σκηνής πράξη δεν θα αντιμετωπιστεί σαν μια αναπαραγωγή αφηγηματικών ακολουθιών, τις οποίες το κοινό προσλαμβάνει ως εξωτερικός παρατηρητής, αλλά ως μια χωρική διαδραστική εμπειρία, που συνδιαμορφώνεται με την ενεργό συμμετοχή του κοινού. Στόχος του εργαστηρίου Transmedia Labworks είναι να διαμορφωθεί μια σειρά πειραματικών διαμεσικών και διαδραστικών οπτικοακουστικών προεκτάσεων και ερμηνειών επιλεγμένων σκηνών της εν λόγω όπερας.
Το Transmedia Labworks θα ολοκληρωθεί με τις πόρτες του εργαστηρίου να ανοίγουν για το κοινό, δίνοντάς του έτσι την μοναδική ευκαιρία να γίνει μέρος μιας συναρπαστικής οπτικοακουστικής εμπειρίας. Ακριβώς στο σημείο που η όπερα συναντιέται με τη ψηφιακή διαμεσικότητα και την υπολογιστική ερμηνεία.