Γνωρίζοντας την όπερα και το μπαλέτο

Γνωρίζοντας την όπερα και το μπαλέτο
Εκπαιδευτικά εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας και έρευνας με αφορμή τις παραγωγές όπερας και μπαλέτου της ΕΛΣ

Νοέμβριος 2017 – Μάιος 2018

1. Εσύ κοιμάσαι και η τύχη σου δουλεύει
Εργαστήριο για την παραγωγή του μπαλέτου της ΕΛΣ Η ωραία κοιμωμένη για σπουδαστές και επαγγελματίες χορευτές, ηθοποιούς και τραγουδιστές

Ένα εργαστήριο με αφορμή το μπαλέτο Η ωραία κοιμωμένη. Με σημείο αναφοράς το πρώιμο παραμύθι του Τζ. Μπαζίλε, το εργαστήριο συνταιριάζει στοιχεία τεχνικών χορού και σωματικού θεάτρου με τεχνικές βαθιάς χαλάρωσης επηρεασμένες από την επιστημονική έρευνα για τον ύπνο και την ύπνωση. Μέσα από τη διαδικασία αυτή οι καλλιτέχνες δημιουργούν ένα νέο ηχοκινητικό δρώμενο από το φως στο σκοτάδι και πίσω, βασισμένο στις προσωπικές τους ενσωματωμένες εμπειρίες και μνήμες που η διαδικασία του κινητικού αυτού παραμυθιού ανακαλεί. Το εργαστήριο θα κλείσει με μια σύντομη ανοιχτή παρουσίαση.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Θάλεια Μαρί Παπαδοπούλου (χορογράφος / μουσικός / ανθρωπολόγος / παιδαγωγός) ● Νικολέτα Κοσμίδου (ψυχολόγος,ψυχοθεραπεύτρια,κλινική ύπνωση) ● Ημερομηνία υλοποίησης: 25 και 26 Νοεμβρίου, 11 π.μ.–2 μ.μ. ● Το εργαστήριο έχει διήμερη διάρκεια και ολοκληρώνεται σε κύκλο 2 συναντήσεων (Σάββατο και Κυριακή) ● Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων: 20 συμμετέχοντες ● Πληροφορίες / Εγγραφές: 213 088 5742 ● Δωρεάν συμμετοχή με σειρά προτεραιότητας.

2. Μποέμ
Εργαστήριο για σπουδαστές και νέους επαγγελματίες ηθοποιούς και μονωδούς

Στο εργαστήριο, με αφορμή την Μποέμ του Πουτσίνι, συμμετέχουν ηθοποιοί και μονωδοί. Οι ηθοποιοί καλούνται να γνωρίσουν την φωνή και το τραγούδι ως εργαλείο ερμηνείας, ενώ αντιστοίχως οι μονωδοί μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το σώμα τους στην σκηνική ερμηνεία των ρόλων που καλούνται να παρουσιάσουν.

Σχεδιασμός ● Υλοποίηση: Ντίνα Στράνη (θεατρολόγος / μονωδός), Καλλιόπη Σίμου (ηθοποιός / χορεύτρια) ● Ημερομηνία υλοποίησης: 16 και 17 Δεκεμβρίου, 11 π.μ.–2 μ.μ. ● Το εργαστήριο έχει διήμερη διάρκεια και ολοκληρώνεται σε κύκλο 2 συναντήσεων (Σάββατο και Κυριακή) ● Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων: 20 συμμετέχοντες ● Πληροφορίες – εγγραφές: 213 088 5742 ● Δωρεάν συμμετοχή με σειρά προτεραιότητας.

3. Ο Καρυοθραύστης
Εργαστήριο για παιδιά 8-11 ετών

Ένα διήμερο εργαστήρι για παιδιά ηλικίας 8 έως 11 ετών, εμπνευσμένο από την παραγωγή μπαλέτου του Καρυοθραύστη, με σκοπό οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τα εργαλεία του χορού και του θεάτρου. Τα παιδιά θα φτιάξουν τη δική τους ιστορία, θα δώσουν ζωή στα δικά τους παιχνίδια και θα περιηγηθούν σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι-έκπληξη. Στο τέλος του εργαστηρίου θα γίνει μια σύντομη παρουσίαση για τους γονείς. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους το αγαπημένο τους παιχνίδι και θα φύγουν παίρνοντας μαζί τους μια αναμνηστική κατασκευή.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση ● Κατερίνα Γεβετζή (χορεύτρια / παιδαγωγός), Μάρω Πέτλη (θεατρολόγος / ηθοποιός) ● Ημερομηνία υλοποίησης: 20 και 21 Ιανουαρίου 2018, 11 π.μ.–1 μ.μ. ● Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων: 20 συμμετέχοντες ● Πληροφορίες / Εγγραφές: 213 088 5742 ● Δωρεάν συμμετοχή με σειρά προτεραιότητας.

4. Τι ’ναι αυτό που το λένε αγάπη
Εργαστήριο για την παραγωγή Ρωμαίος και Ιουλιέττα για εφήβους 11–16 ετών

Η Ιουλιέττα του Σαίξπηρ είναι δεκατριών χρονών. Ο Ρωμαίος της, λίγο μεγαλύτερος. Προσπαθούν να ανακαλύψουν τον κόσμο των μεγάλων, τον κόσμο τον δικό τους, τον κόσμο της αγάπης. Ένα διήμερο εργαστήριο για εφήβους, με αφορμή την όπερα Ρωμαίος και Ιουλιέττα του Σαρλ Γκουνό. Με εργαλεία το devised theatre, τους πίνακες ζωγραφικής από τον 16ο αιώνα (Σαίξπηρ) και τον 19ο αιώνα (Γκουνό), και το πώς έχει αναπαρασταθεί η Αγάπη μέσα στους αιώνες, οι έφηβοι θα πλάσουν μικρές συλλογικές σκηνές με κείμενα και κινησιολογικά μοτίβα με βάση τις δικές τους απόψεις, εμπειρίες και επιθυμίες, γύρω από τo ερώτημα: «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη;». Η Ιουλιέττα του Γκουνό τραγουδάει: «Je veux vivre» – «Θέλω να ζήσω». Τα παιδιά του σήμερα τι θέλουν και πώς εκφράζεται αυτό μέσα από την τέχνη;

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Δημήτρης Ντάσκας (ηθοποιός / σκηνοθέτης / παιδαγωγός) ● Ημερομηνία υλοποίησης: 24 και 25 Φεβρουαρίου 2018, 11 π.μ.–2 μ.μ. ● Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων: 20 συμμετέχοντες ● Πληροφορίες / Εγγραφές: 213 088 5742 ● Δωρεάν συμμετοχή με σειρά προτεραιότητας.

5. Ο μαγικός αυλός
Εργαστήριο για παιδιά και εφήβους

Ένα βιωματικό εργαστήριο για παιδιά και εφήβους που θα τους ταξιδέψει στη μαγεία της όπερας Ο μαγικός αυλός του Μότσαρτ. Στόχος είναι τα παιδιά και οι έφηβοι να γνωρίσουν όλες τις τέχνες που αποτελούν το λυρικό θέατρο, καθώς και το πώς αυτές λειτουργούν ισάξια για τη δημιουργία μιας παράστασης όπερας.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Zωή Λυμπεροπούλου (θεατρολόγος / παιδαγωγός), Βενετία Νάση (σκηνογράφος / θεατρολόγος / παιδαγωγός) ● Ημερομηνία υλοποίησης: 3 Μαρτίου 2018, 11 π.μ.–2 μ.μ. για παιδιά 7–10 ετών, 4 Μαρτίου 2018, 11 π.μ.–2 μ.μ. για εφήβους 11–15 ετών ● Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ανά εργαστήριο: 20 συμμετέχοντες ● Πληροφορίες – εγγραφές: 213 088 5742 ● Δωρεάν συμμετοχή με σειρά προτεραιότητας.
Παιδιά ● Έφηβοι ● Ενήλικες

Χορηγοί