Η επιστροφή του Καραγκιόζη στην πατρίδα

Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ - Όπερα σκιών

23 Οκτωβρίου 2016: Άσυλο Ανιάτων, Κυψέλη
2 Δεκεμβρίου 2016: 7ο Δημοτικό Σχολείο Ασπρόπυργου
17 Μαρτίου 2017: Αίθουσα εκδηλώσεων Δήμου Σαλαμίνας
(με συμμετοχή όλων των σχολείων της Σαλαμίνας)
3 Μαΐου 2017: Ευρωκοινοβούλιο Βρυξέλλες
25 Μαΐου 2017: Προαύλιος χώρος Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας, Καλλιθέα

Καραγκιοζοπαίχτης Αλέξανδρος Μελισσηνός
Τραγούδι Έλενα Κρασάκη (υψίφωνος)
Μουσικοί
Θεόδωρος Κίτσος (θεόρβη-μπουζούκι)
Ιάσονας Ιωάννου (μπαρόκ βιολοντσέλο - λαϊκή κιθάρα)
Δημήτρης Τίγκας (βιολόνε - μπαγλαμάς)

Ο Καραγκιόζης συναντά τον Αρλεκίνο και ο μπερντές τις απαρχές της όπερας: μια παράσταση όπερας σκιών βασισμένη στην όπερα του Κλάουντιο Μοντεβέρντι, Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα.

Για πρώτη φορά η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει μια όπερα σκιών, η οποία έχει σκοπό να αναδείξει τα κοινά στοιχεία του ελληνικού θεάτρου σκιών και του ιταλικού θεάτρου μαριονέτας και, κυρίως, να φέρει σε επαφή το κοινό, μέσω του λαοφιλούς Καραγκιόζη, με την ιταλική όπερα του 17ου αιώνα.

Οι πρωταγωνιστές (φιγούρες και μαριονέτες) πλαισιώνονται από μια ομάδα ερμηνευτών, διακεκριμένων στον χώρο της μπαρόκ μουσικής, οι οποίοι δραστηριοποιούνται και στον χώρο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και οι οποίοι θα ντύσουν μουσικά την παράσταση τόσο με την μουσική του Μοντεβέρντι, όσο και με παραδοσιακούς ήχους.

Αρνούμενος να υπηρετήσει τον Σουλτάνο στον Κρητικό πόλεμο που ξεκίνησε το 1645, ο Έλληνας Τσάνι (φιγούρα υπηρέτη της κομέντια ντελ άρτε), ο γνωστός σε όλους μας Καραγκιόζης, το σκάει αμέσως μετά την αποβίβαση των οθωμανικών στρατευμάτων στην Κρήτη. Στην προσπάθειά του να επιστρέψει στο σπίτι του και την οικογένειά του και μετά από περιπλάνηση και περιπέτειες σε θάλασσες και σε χώρες μακρινές, η μοίρα τον φέρνει στη Βενετία. Εκεί θα συναντήσει τον ιταλό ομόλογό του, τον Αρλεκίνο, ο οποίος στο πρόσωπο του Καραγκιόζη θα δει έναν αρχαίο Έλληνα ήρωα (τον Οδυσσέα) που γνώρισε μέσα από μια παράσταση όπερας κάποιου κόντε Βέρντι, την οποία είχε παρακολουθήσει πριν από χρόνια, στις εκδηλώσεις του καρναβαλιού της Βενετίας του 1640. Προκειμένου να δώσει κουράγιο στον ταλαιπωρημένο Καραγκιόζη και να τον πείσει ότι είναι κοντά το "νόστιμον ήμαρ", του παρουσιάζει, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, την ιστορία της Επιστροφής του Οδυσσέα στην πατρίδα, εισάγοντάς τον στον κόσμο της ιταλικής όπερας του 17ου αιώνα.

Χορηγοί