Γνωρίζοντας την όπερα και το μπαλέτο

Εκπαιδευτικά εργαστήρια γνωριμίας με τον κόσμο της όπερας και του μπαλέτου

Γνωρίζοντας την όπερα και το μπαλέτο
Θέατρο Ολύμπια - Φθινόπωρο 2016

Η ΕΛΣ διοργανώνει διακαλλιτεχνικά εργαστήρια γνωριμίας με το ρεπερτόριο της όπερας και του μπαλέτου της ΕΛΣ, για παιδιά, νέους και μεγάλους. Τα εργαστήρια στοχεύουν στην εξοικείωση παιδιών και εφήβων με τις όπερες Τραβιάτα και Ο κουρέας της Σεβίλλης καθώς και με το μπαλέτο Ζιζέλ. Μέσω των διαδραστικών εργαστηρίων μουσικής, χορού και εικαστικών, παιδιά και έφηβοι συμμετέχοντες γνωρίζουν το περιεχόμενο των παραγωγών της ΕΛΣ και εμπνέονται από τις ιστορίες, τους χαρακτήρες και τη μουσική αυτών. Η ΕΛΣ ενθαρρύνει την παρακολούθηση των παραγωγών της από παιδιά και νέους, προσκαλώντας τους να γεμίσουν με την παρουσία τους τις αίθουσες της ΕΛΣ.

Εμψύχωση: ομάδα εκπαιδευτικών προγραμμάτων/εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων ΕΛΣ και επιλεγμένοι εξωτερικοί συνεργάτες

Ο κουρέας της Σεβίλλης

Η Εθνική Λυρική Σκηνή προσκαλεί τους μικρούς της φίλους να ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο της όπερας μέσα από ένα βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο με στοιχεία θεατρικού παιχνιδιού, μουσικοκινητικής αγωγής και εικαστικής δημιουργίας.
Στο τρίωρο εργαστήριο οι μικροί μας καλεσμένοι θα μυηθούν στον φανταστικό κόσμο της όπερας με αφετηρία τη δημοφιλέστατη κωμική όπερα Ο κουρέας της Σεβίλλης. Μέσα από μουσικά παραδείγματα, δραματοποιήσεις επιλεγμένων σκηνών και ειδικά κατασκευασμένα σκηνικά αντικείμενα, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τη διαχρονικότητα των χαρακτήρων, αλλά και τη σπουδαιότητα των επιμέρους τεχνών που συνθέτουν την όπερα.
Οι εμψυχώτριες Ζωή Λυμπεροπούλου και Βενετία Νάση θα δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία να πειραματιστούν με τη μουσική και τις εικόνες του σπουδαίου αυτού έργου του Τζοακίνο Ροσσίνι.

Πιάνο: Μαρία Νεοφυτίδου
Καλλιτεχνική συμμετοχή: Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη (σοπράνο)

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια (Ακαδημίας 59):
- Τα Σάββατα 18/2 και 4/3 από τις 11.00 έως τις 14.00: Για παιδιά δημοτικού
και
- Τις Κυριακές 19/2 και 5/3 από τις 11.00 έως τις 14.00: Για παιδιά γυμνασίου

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά εργαστήριο: 20 συμμετέχοντες
Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι ελεύθερη - Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Εγγραφές: 210-3711342 κ. Πανάγου
Ώρες τηλεφωνικών εγγραφών: Δευτέρα-Παρασκευή 8πμ-3μμ.
Με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο κουρέας της Σεβίλλης με μια ματιά
Ο συνθέτης / Ο Αντόνιο Τζοακίνο Ροσσίνι γεννήθηκε στο Πέζαρο το 1792. Το 1806, ως μαθητής συνέθεσε το πρώτο του λυρικό έργο. Το 1812 η όπερά του Η Λυδία Λίθος [La pietra del paragone] δόθηκε στην Σκάλα του Μιλάνου, ενώ το 1813 με τον σοβαρό Tαγκρέδο [Tancredi] και την κωμική Ιταλίδα στο Αλγέρι [Italiana in Algeri] καθιερώθηκε επίσης εκτός ιταλικών πόλεων. Το 1814 ανέλαβε τη διεύθυνση και των δύο θεάτρων της Νάπολης, για τα οποία συνέθεσε μερικά από τα σημαντικότερα έργα του. Πολλά από αυτά γράφηκαν για το ταλέντο της τραγουδίστριας Ιζαμπέλλας Κολμπράν [Isabella Colbran], την οποία νυμφεύτηκε το 1822. Ξεχωρίζουν ο Οθέλλος (1816), η Αρμίντα (1817), o Μωυσής στην Αίγυπτο (1818), η Ερμιόνη (1819), Η κυρά της λίμνης (1819), ο Μωάμεθ Β’ (1820) και η Τσελμίρα (1822). Ταυτόχρονα, συνέθετε για άλλες πόλεις της Ιταλίας αριστουργήματα όπως Ο κουρέας της Σεβίλλης (Ρώμη 1816), Η Σταχτοπούτα (Ρώμη 1817), Η κλέφτρα κίσσα (Μιλάνο 1817) και Σεμίραμις (Βενετία, 1823).
Το 1822 επισκέφθηκε τη Βιέννη, όπου συνάντησε τον Μπετόβεν. Ακολούθησε το Λονδίνο και τελικά το Παρίσι, όπου εγκαταστάθηκε το 1824. Το 1829 παρουσίασε το Γουλιέλμο Τέλλο, την τελευταία του όπερα. Κατά τα υπόλοιπα 39 χρόνια της ζωής του συνέθετε μονάχα τραγούδια και έργα εκκλησιαστικής μουσικής. Από το 1855 ήταν μόνιμα εγκατεστημένος στο Παρίσι, όπου πέθανε το 1868. Το 1887 η σορός του μεταφέρθηκε στην Φλωρεντία.
Το έργο / Το ποιητικό κείμενο του Τζέζαρε Στερμπίνι για την κωμωδία σε δύο πράξεις Ο κουρέας της Σεβίλλης βασίζεται στο ομότιτλο θεατρικό του Πιέρ-Ωγκυστέν ντε Μπωμαρσαί, γραμμένο το 1775 αλλά και στο ποιητικό κείμενο του Τζουζέππε Πετροζελλίνι για την ομώνυμη όπερα του Τζοβάννι Παϊζιέλλο, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1782.
Η υπόθεση αφηγείται τα τεχνάσματα των οποίων μετέρχεται ο κόμης Αλμαβίβα προκειμένου τελικά να νυμφευτεί την αγαπημένη του Ροζίνα, που ο ηλικιωμένος κηδεμόνας της, Ντον Μπάρτολο, προορίζει για τον εαυτό του. Με τη βοήθεια του κουρέα Φίγκαρο, που μπαινοβγαίνει χωρίς δυσκολία στην κατοικία του Ντον Μπάρτολο, ο Αλμαβίβα επιτυγχάνει.

Γνωρίζοντας την όπερα και το μπαλέτο
Τραβιάτα

Η Εθνική Λυρική Σκηνή προσκαλεί τους μικρούς της φίλους σε ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο με στοιχεία θεατρικού παιχνιδιού, μουσικοκινητικής αγωγής και εικαστικής δημιουργίας. Μέσα από το δίωρο εργαστήριο οι μικροί μας καλεσμένοι θα μυηθούν στον φανταστικό κόσμο της όπερας με αφετηρία τη δημοφιλέστατη Τραβιάτα του Τζουζέππε Βέρντι. Οι εμψυχώτριες Χριστίνα Αυγερίδη και Τατιάνα Θεολόγου, μέσα από παιχνίδια και μουσικοθεατρικές δραστηριότητες, θα δώσουν σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού την ευκαιρία να πειραματιστούν με μελωδίες, ρυθμούς και εικόνες του σπουδαίου αυτού έργου. Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν την Τραβιάτα μέσα από ένα βιωματικό και διακαλλιτεχνικό εργαστήριο των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων/Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ.

Σάββατο 19, 26/11, 11-1μμ: Εργαστήριο για παιδιά 4-6 ετών με απαραίτητη την παρουσία γονέων/κηδεμόνων
Κυριακή 20, 27/11, 11-2μμ: Εργαστήριο για παιδιά 7-12 ετών
Χώρος υλοποίησης: Φουαγέ Θεάτρου Ολύμπια - Ακαδημίας 59
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά εργαστήριο: 20 συμμετέχοντες
Πιάνο: Νίκος Βασιλείου
Καλλιτέχνες/Εμψυχωτές: Χριστίνα Αυγερίδη, Τατιάνα Θεολόγου, με την υποστήριξη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων/ Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ.

Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι ελεύθερη (Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Εγγραφές: 2103711342 (κ. Πανάγου)
Ώρες τηλεφωνικών εγγραφών: Δευτέρα-Παρασκευή 8πμ-3μμ

Με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

«Η δική μου Ζιζέλ»
Εκπαιδευτικά εργαστήρια γνωριμίας με τον κόσμο της όπερας και του μπαλέτου

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα/Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υποδέχονται τα Χριστούγεννα με τη δεύτερη εκπαιδευτική δράση του κύκλου εκπαιδευτικών εργαστηρίων «Γνωρίζοντας την όπερα και το μπαλέτο».
Η δράση είναι αφιερωμένη στην παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Ζιζέλ, σε γοητευτική μουσική Αντόλφ Αντάμ και χορογραφία Ιρέκ Μουχαμέντοφ, βασισμένη στην κλασική εκδοχή του Μαριύς Πετιπά.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή προσκαλεί τους μικρούς της φίλους σε ένα γιορτινό εκπαιδευτικό εργαστήριο διάρκειας δύο ημερών με στοιχεία χορού, θεατρικού παιχνιδιού και εικαστικής δημιουργίας.
Μέσα από το διήμερο εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα εμπνευστούν από τη μουσική, τους χαρακτήρες και τις εικόνες, για να προσεγγίσουν την ιστορία της Ζιζέλ με έναν προσωπικό, βιωματικό και διακαλλιτεχνικό τρόπο.
Με εργαλεία την ομαδική δημιουργία, τον κινητικό και θεατρικό αυτοσχεδιασμό και το παιχνίδι, οι συμμετέχοντες θα ταξιδέψουν στο μαγευτικό κόσμο της Ζιζέλ για να δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία, τη δική τους Ζιζέλ. Στο τέλος του εργαστηρίου, οι πόρτες του στολισμένου με χριστουγεννιάτικες κατασκευές Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια θα ανοίξουν προσκαλώντας τους γονείς και κηδεμόνες των συμμετεχόντων να απολαύσουν μια σύντομη παρουσίαση της δικής μας Ζιζέλ.
Τα παιδιά αποχαιρετούν το εργαστήριο παίρνοντας μαζί τη χριστουγεννιάτικη εικαστική κατασκευή τους.

Συμμετέχουν σπουδαστές του Β’ έτους της Ανώτερης Σχολής Χορού της ΕΛΣ, οι οποίοι θα παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου δύο μικρές χορογραφίες από τη Ζιζέλ.

Χώρος: Φουαγέ Θεάτρου Ολύμπια, Ακαδημίας 59-61

Πρώτο 2ήμερο εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών: Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 11πμ-1μμ Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 11πμ-1μμ.

Δεύτερο 2ήμερο εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 5 έως 7 ετών: Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 5μμ-7μμ Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 11πμ-1μμ.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά εργαστήριο: 20 συμμετέχοντες

Καλλιτέχνες/Εμψυχωτές: Κατερίνα Γιεβετζή (μουσικοπαιδαγωγός-χορεύτρια) και Μάρω Πέτλη (θεατρολόγος-εκπαιδευτικός), με την υποστήριξη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων/ Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ.
Πιάνo: Μάρκος Κώτσιας, Έρις Μουστίδη-Μελωγιαννίδη
Χορευτές: Γιάννης Γκάντσιος, Ιωάννα-Μαρία Κωστάκη, Γιώργος Παπαδόπουλος, Μυρσίνη Πετρούτσου.
Επιμέλεια χορευτών: Γιάννης Ντοντσάκης (Διευθυντής Σχολής Χορού ΕΛΣ)

Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι ελεύθερη (Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).
Για κρατήσεις θέσεων: 2103711342 κ. Πανάγου (Δευτέρα-Παρασκευή 8πμ-3μμ)

Χορηγοί