Χορεύοντας τον χορό μου

Εργαστήριο κίνησης

Δύο παράλληλα εργαστήρια κίνησης με βασικό εργαλείο το ισπανικό φλαμένκο.
Τα εργαστήρια απευθύνονται σε άτομα με κινητικές και αισθητηριακές αναπηρίες καθώς και σε άτομα χωρίς αναπηρίες.
Σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών.

Οκτώβριος 2017 – Μάιος 2018

"Το ντουέντε επιδρά πάνω στο σώμα της χορεύτριας όπως ο άνεμος πάνω στην άμμο. Με μαγικές δυνάμεις μεταμορφώνει ένα απλό κορίτσι σε φεγγαρόπληκτη παραλυτική, κάνει ένα τσακισμένο γεροζητιάνο που γυρίζει τις ταβέρνες να κοκκινίζει σαν έφηβος, κρύβει μέσα σε μακριές πλεξίδες το άρωμα του λιμανιού τη νύχτα και κάθε στιγμή εμπνέει στα χέρια κινήσεις που γέννησαν τους χορούς όλων των καιρών." - Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Άνοιξη 1930

Στόχος του εργαστηρίου είναι να διερευνηθεί η σχέση του ατόμου με τη σωματικότητα και τα όριά της, ενώ ταυτόχρονα οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν την ικανοποίηση, τη χαρά και την αυτοπεποίθηση που γεννά η συμβίωση με τα «όρια» αυτά. Η μέθοδος που θα προταθεί, κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, βασίζεται στην ενέργεια και την ελευθερία που υπαγορεύει η τέχνη του ισπανικού φλαμένκο.

Η ομάδα χορού Βulerinas, υπεύθυνη για τον συντονισμό του εργαστηρίου, αναγνωρίζει στο είδος αυτό ότι η ελεύθερη έκφραση συναισθημάτων συναντά την αυστηρή δομή των λαϊκών ρυθμών και της μουσικής του ισπανικού νότου. Πέρα όμως από τη δυναμικότητα και συνάμα τις ευαισθησίες του χορού αυτού που τον καθιστούν τόσο δημοφιλή, το φλαμένκο εκφράζει την ιστορική διαδρομή ενός τόπου στον οποίο συναντήθηκαν διαφορετικοί πολιτισμοί και διαμόρφωσαν ένα ιδίωμα βασικό συστατικό του οποίου υπήρξε αυτή η διαφορετικότητα.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της κινησιολογίας του φλαμένκο είναι ότι δεν υπάρχει κανένα μέλος του σώματος το οποίο να στέκει αμέτοχο. Επιλέγοντας λοιπόν το φλαμένκο ως χορό συνάντησης ενός εργαστηρίου που απευθύνεται σε άτομα με αναπηρίες, οι συμμετέχοντες θα προσπαθήσουν να μετατρέψουν την αντίφαση αυτή σε μια ιδιόμορφη νέα σύνθεση.

Από την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017 –και κάθε Πέμπτη– θα πραγματοποιούνται στο ΚΠΙΣΝ δύο παράλληλα εργαστήρια με στοιχείο εκκίνησης τον ήρωα Δον Κιχώτη του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, εμβληματικό πρόσωπο της επιθυμίας, της ανομοίωσης και του ονείρου – έννοιες τις οποίες το εργαστήριο «Χορεύοντας τον χορό μου» θα επιχειρήσει να προσεγγίσει κινησιολογικά.

Ευχαριστούμε θερμά τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών για την πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία τους.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Ομάδα χορού Bulerinas
Η ομάδα αποτελείται από τις Χριστίνα Καράμπαμπα, Seda Karayilan, Εύα Καρτερού και Βίκη Σκορδαλή.

Χορηγοί