Εξερευνώντας το κλασικό πιάνο με εργαλείο τη μουσική τεχνολογία

Εκπαιδευτικά εργαστήρια μουσικής τεχνολογίας

Ιανουάριος - Μάρτιος 2017
Μουσικό Λύκειο Πειραιά και Μουσικό Λύκειο Ιλίου

Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία ηλεκτρονικού και ηλεκτροκοακουστικού ήχου και τη δυνατότητα εφαρμογών τους στο σχολικό περιβάλλον της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η ΕΛΣ εγκαινιάζει τη συνεργασία της με δύο Μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής μέσω της υλοποίησης μιας σειράς εργαστηρίων ηλεκτρονικής μουσικής.

Εκπαιδευτικός στόχος των εργαστηρίων είναι η εξοικείωση των μαθητών με βασικές αρχές μουσικής τεχνολογίας και αλληλεπίδρασης της με φυσικά/ακουστικά όργανα.

Με αφετηρία το έργο Expanded piano του Σταύρου Γασπαράτου, οι μαθητές θα εξερευνήσουν τις ακουστικές δυνατότητες του κλασικού πιάνου. Με ιστορική και μουσική αναφορά το Prepared Piano του Αμερικάνου συνθέτη Τζον Κέιτζ, επιχειρείται η περαιτέρω διεύρυνση του οργάνου μέσα από τη χρήση ηλεκτροακουστικού εξοπλισμού.

Η διαδικασία του εργαστηρίου εισάγει τους μαθητές στη εμπειρία συνύπαρξης φυσικού και ηλεκτρονικού ήχου καθώς και στις βασικές αρχές ηχητικών εγκαταστάσεων. Η ακουστική των χώρων και η διαδραστικότητα των εργαλείων (εξοπλισμός και λογισμικό) προσφέρουν στους μαθητές τη δυνατότητα δημιουργίας της δικιάς τους εκδοχής του Expanded piano.

Στόχος του εργαστηρίου είναι η επαφή των μαθητών με την κλασική μουσική και το πιάνο, μέσω της γνώριμης, σε αυτούς, ψηφιακής γλώσσας της εποχής μας. Αποτελείται από τέσσερις κύκλους εργαστηρίων και απευθύνεται σε μαθητές μουσικών λυκείων. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε δύο Μουσικά Λύκεια της Αττικής και απευθύνεται σε μαθητές β’ γ’ Λυκείου. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 2 μηνών (ένας κύκλος ανά 15 ημέρες) και η διάρκεια του κάθε εργαστηρίου θα είναι 3-4 διδακτικές ώρες.

Εμψύχωση: Σταύρος Γασπαράτος

Υποστηρικτής:Ableton logo

Χορηγοί