♀PERA

Κοινωνικά στερεότυπα/γυναικεία δημιουργικότητα
Βιωματικό εργαστήριο μουσικής για γυναίκες από 16 ετών και άνω στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Κυριακάτικα Πρωινά» της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ

10, 11, 12 και 13 Μαΐου 2018

…διότι υπάρχουν δύο κατηγορίες γυναικών. Οι μητέρες που γεννούν κληρονόμους, και όλες οι άλλες που δεν έχουν τίποτα να διασφαλίσουν: καλόγριες, πόρνες, υπηρέτριες, Τσιγγάνες, κοριτσόπουλα, που στην όπερα γίνονται για μια νύχτα ψεύτικες και εφήμερες βασίλισσες. Η πορνεία αποσυντίθεται, είναι σήψη, αποτελεί όμως εξαιρετική κοπριά για τα χωράφια των αστών. Και ο ρομαντικός ήρωας, που παρατηρεί τις άδειες κόγχες και τα φαγωμένα στήθη της κυρίας του, κοιτάζει μεταφορικά το κοινωνικό σώμα, τα απεκκρίματα και τα απόβλητά του. Ύστερα πάει να κλάψει με την ησυχία του.
Catherine Clément
L’Opéra ou la defaite des femmes
Μετάφραση: Τιτίκα Δημητρούλια

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Κυριακάτικα Πρωινά», εγκαινιάζει ένα βιωματικό εργαστήριο αφιερωμένο στις αναπαραστάσεις του γυναικείου φύλου σε τίτλους όπερας και στο καλλιτεχνικό έργο γυναικών συνθετών όπερας από το μπαρόκ έως τη σύγχρονη δημιουργία. Η δημιουργική ομάδα των εμψυχωτών του εργαστηρίου προσκαλεί 20 γυναίκες ηλικίας 16 ετών και άνω να σχηματίσουν, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και την εμπειρία τους, δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων θα εστιάσει στο ομαδικό τραγούδι και την αφήγηση, ενώ η δεύτερη στην ενόργανη μουσική. Με εργαλεία τον μουσικό αυτοσχεδιασμό, την ομαδική μουσική σύνθεση και τον πειραματισμό, οι δύο ομάδες θα μελετήσουν και θα εμπνευστούν από έργα γυναικών συνθετριών όπερας όπως οι Francesca Caccini, Unsuk Chin, Meredith Monk, Kaija Saariaho, Kamala Sankaram, μεταξύ άλλων, ενώ ταυτόχρονα θα συζητήσουν γύρω από τα κοινωνικά στερεότυπα που σχετίζονται με τον ρόλο της γυναίκας στην όπερα και στις παραστατικές τέχνες.

Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με μια συναυλία πρωτότυπης μουσικής από τις συμμετέχουσες του εργαστηρίου και ανοιχτή συζήτηση με το κοινό στην Εναλλακτική Σκηνή το πρωινό της Κυριακής 13 Μαΐου 2018, στις 11 π.μ.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Detta Danford, Rhia Parker, Natasha Zielazinski (Μουσικοί / Εκπαιδευτικοί / Επιστημονικές συνεργάτριες του Guildhall School of Music and Drama, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο), Εύη Νάκου (μουσικός / Εκπαιδευτικός / Συντονίστρια Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ) ● Ημερομηνίες και ώρες διεξαγωγής εργαστηρίων: Ομάδα τραγουδιού / Αφήγησης: 10 και 11 Μαΐου 2018, 10 π.μ.–1 μ.μ., Σάββατο 12 Μαΐου 10 π.μ.–4 μ.μ. ● Ομάδα ενόργανου συνόλου: 10 και 11 Μαΐου 2018, 5–8 μ.μ., Σάββατο 12 Μαΐου 10 π.μ.–4 μ.μ. ● Συναυλία / Παρουσίαση: Κυριακή 13 Μαΐου 2018, 11 π.μ., ΕΛΣ, ΚΠΙΣΝ ● Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων: 20 γυναίκες 16 ετών και άνω ● Πληροφορίες / Εγγραφές: 213 088 5742 ● Δωρεάν συμμετοχή με σειρά προτεραιότητας.

Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με τη Melissa, Network of Migrant Women in Greece.
thumbnail melissalogo

Χορηγοί