Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις
Λανθάνων Χώρος
Δράσεις για Νέους Καλλιτέχνες & Ερασιτεχνικά Σύνολα -
Μάρτιος 2024 – Ιούνιος 2024
Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις

Λανθάνων Χώρος

 

Εργαστήρια ηλεκτροακουστικής σύνθεσης

Σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

 

Με ποιους τρόπους μπορεί ένα κείμενο να μετουσιωθεί σε ηχητικό χώρο; Ποια διαδικασία μετατρέπει τις δισδιάστατες σελίδες ενός βιβλίου στο πολυδιάστατο ηχοτοπίο που συνθέτει με το μυαλό του ο αναγνώστης; Πώς ένας καλλιτέχνης μετατρέπει τις τυπωμένες λέξεις σε ηχητική εμπειρία; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα θέσει ο νέος κύκλος εργαστηρίων ηλεκτροακουστικής σύνθεσης Λανθάνων Χώρος έχοντας ως αφετηρία τη δύναμη του γραπτού λόγου να πυροδοτεί τη δημιουργία ποικιλίας καλλιτεχνικών προϊόντων που αναπλάθουν / ανασυνθέτουν το περιεχόμενό του.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες και τους προσκαλεί σε μια δημιουργική περιπέτεια διαμόρφωσης αισθητικών εμπειριών βασισμένων στη μουσική και την ηχητική τέχνη στοχεύοντας στην ανάδειξη της διαρκούς αλληλεπίδρασης μεταξύ φιλοσοφίας, μύθου και μουσικής δημιουργίας. Με έμπνευση από τη βιβλιογραφία γύρω από την εμβληματική όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ Η Βαλκυρία, η οποία θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο του 2024 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, οι συμμετέχοντες θα χρησιμοποιήσουν τον γραπτό λόγο ως πρωτογενές υλικό και θα δοκιμάσουν να αποδώσουν τα τοπία και τα γεγονότα κειμένων της επιλογής τους σε δικά τους έργα ακουσματικής μουσικής. Οι συνθέσεις που θα προκύψουν θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο του 2024 στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναδεικνύει τον ζωτικό χώρο που παρέχει ιστορικά το βιβλίο στις τέχνες και ως εκ τούτου την ιδιαίτερη σημασία της συστέγασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και υλοποιείται με τη συνεργασία των δύο φορέων.

 

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης

Επιστημονικός συνεργάτης: Θέμελης Γλυνάτσης

 

Βιογραφικό

Ο Θάνος Πολυμενέας - Λιοντήρης είναι μουσικός, συνθέτης, και εκπαιδευτικός. Έκανε τις βασικές του σπουδές σε μουσικές ακαδημίες της Ολλανδίας και της Γαλλίας, συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στις καλές τέχνες στην Ισπανία και στα Παιδαγωγικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι διδάκτορας αισθητικής φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο του Sussex με υποτροφία από το βρετανικό κράτος. Η διδακτορική του έρευνα διακρίθηκε ως μια από τις σημαντικότερες για το έτος 2020 στον τομέα της Τέχνης και Τεχνολογίας από το ακαδημαϊκό περιοδικό Leonardo (MIT Press).

Από το 2011 έως το 2018 δίδαξε στα Τμήματα παραστατικών τεχνών των Πανεπιστημίων Falmouth, Brighton, Sussex και Ιονίου. Από το 2019 διδάσκει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ενώ από το 2012 είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας Ανώτατης Εκπαίδευσης (FHEA).

Το καλλιτεχνικό του έργο έχει παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ίδρυμα Ωνάση, Modern Body Festival, Today’s Art Festival κ.α.

 

Έναρξη προγράμματος: Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Ημερομηνίες: 21, 28 Μαρτίου, 4, 11, 18, 25 Απριλίου, 9, 16, 23, 30 Μαΐου, 4 και 5 Ιουνίου 2024

Ημερομηνία παρουσίασης: 6 Ιουνίου 2024

Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει μετά από πρόσκληση συμμετοχής, η οποία θα ανακοινωθεί ένα μήνα πριν την έναρξη των εργαστηρίων.

 

Σε συνεργασία

NLGSNFCC 1 page 0001

 

Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ

new logo isn 2023 24