Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις
Λυρικοί Μικρομηκάδες Νο.3
Δράσεις για Παιδιά -
Νοέμβριος 2023
Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις

Λυρικοί Μικρομηκάδες Νο.3

 

Κύκλος διαθεματικών εργαστηρίων μουσικής, λόγου και κινούμενης εικόνας για παιδιά Γυμνασίου

Σε συμπαραγωγή με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους

 

Οι Λυρικοί Μικρομηκάδες επιστρέφουν ανανεωμένοι για τρίτη χρονιά. Την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο, το πρόγραμμα θα αποτελέσει έναν εντατικό κύκλο διαθεματικών εργαστηρίων μουσικής, λόγου και κινούμενης εικόνας και θα στρέψει τη δημιουργική του ενέργεια στον Πύργο Ηλείας. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, μαθητές/τριες της περιοχής θα εισαχθούν δημιουργικά στον κόσμο της όπερας και του κινηματογράφου δοκιμάζοντας να φτιάξουν τη δική τους μίνι όπερα, την οποία στη συνέχεια θα επιχειρήσουν να χωρέσουν σε μια ταινία μικρού μήκους με τη μορφή βιντεοκλίπ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο στάδια υλοποίησης: το πρώτο θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο Ηλείας, στις 3, 4 και 5 Νοεμβρίου 2023, όπου οι Λυρικοί Μικρομηκάδες θα καθοδηγηθούν από τις υπεύθυνες των εργαστηρίων Δήμητρα Τρυπάνη (σύνθεση μουσικής) και Ηρώ Μπέζου (συγγραφή κειμένου), προκειμένου να συνδημιουργήσουν μια υβριδική μίνι όπερα ολιγόλεπτης διάρκειας, στηριγμένη τόσο στα σύγχρονα ακούσματά τους όσο και στις θεματικές, μουσικές και κειμενικές συμβάσεις του είδους.

Στο δεύτερο στάδιο, στις 24, 25 και 26 Νοεμβρίου 2023, οι μικροί καλλιτέχνες θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εκεί, θα ηχογραφήσουν τη μίνι όπερα και, μέσα από την κινηματογραφική ματιά του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Βούλγαρη, θα τη μετασχηματίσουν σε ταινία μικρού μήκους. Επιπρόσθετα, στη διάρκεια των γυρισμάτων, θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, να μπουν στην Αίθουσα προβών της ορχήστρας, στο βεστιάριο και το φροντιστήριο της όπερας, να τρυπώσουν στα παρασκήνια και να βρεθούν δίπλα σε επαγγελματίες τραγουδιστές.

Κατά τη διάρκεια της συνολικής διαδικασίας, υπό την καθοδήγηση των υπεύθυνων του προγράμματος, οι συμμετέχοντες/ουσες θα διερευνήσουν το επιλεγμένο θέμα, θα εξοικειωθούν με τη γλώσσα, τα εκφραστικά μέσα και τις τεχνικές της όπερας και του κινηματογράφου, καθώς και τις βασικές αρχές σύνθεσης, συγγραφής και κινηματογράφησης ενός μουσικού θεατρικού έργου με στόχο να δημιουργήσουν το δικό τους πρωτότυπο οπτικοακουστικό υλικό.

H όπερα μικρού μήκους θα προβληθεί στο πλαίσιο του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους (2-9 Δεκεμβρίου 2023).

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Δήμητρα Τρυπάνη, Ηρώ-Ελένη Μπέζου, Αλέξανδρος Βούλγαρης

Ηλικίες: παιδιά Α΄, Β΄, Γ΄ τάξης Γυμνασίου

Ημερομηνίες: 3, 4, 5 Νοεμβρίου (εργαστήρια στον Πύργο Ηλείας) και 24, 25, 26 Νοεμβρίου 2023 (ηχογράφηση και κινηματογράφηση της όπερας σε ταινία μικρού μήκους στις εγκαταστάσεις της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ)

 

Σε συμπαραγωγή

Olympia Festival logo 2023

 

Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ

new logo isn 2023 24

Video