To πέρασμα στην άνοιξη To πέρασμα στην άνοιξη
online
To πέρασμα στην άνοιξη
27 Μαΐου 2020
Δημιουργική Ομάδα

Φλάουτο Ζαχαρίας Ταρπάγκος

Κλαρινέτο Παναγιώτης Σιωράς

Κόρνο Άγγελος Σιωράς

Μαρίμπα Παναγιώτης Ζιάβρας

online
Όπερα

To πέρασμα στην άνοιξη

Ώρα έναρξης: 20.00 | clock  

Το βίντεο θα παραμείνει online έως 27/6

 

 

Έργα Μπαχ, Βιβάλντι / Ρουσσώ, Βίλντγκανς, Ντότρεϋ, Λόουρυ

Το Πέρασμα στην άνοιξη είναι μια μουσική παράσταση που έχουν στήσει τέσσερις μουσικοί της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: ο φλαουτίστας Ζαχαρίας Ταρπάγκος, ο κλαρινετίστας Παναγιώτης Σιωράς, ο κορνίστας Άγγελος Σιωράς και ο κρουστός Παναγιώτης Ζιάβρας. Η αναγέννηση που εμπεριέχεται στην ιεροτελεστία της άνοιξης, η πορεία από την εσωτερικότητα του χειμώνα στη χαρά της δημιουργίας, η αναδημιουργία και η πολυποικιλότητα της άνοιξης είναι οι θεματικές πάνω στις οποίες έχει θεμελιωθεί η δραματουργία της παράστασης. Καθώς το πέρασμα από το θείο Πάθος στην Ανάσταση συμβολίζει το πέρασμα από τον χειμώνα στην άνοιξη, το πέρασμα από την ιδιαίτερη συνθήκη του εγκλεισμού οδηγεί στην αναγέννηση της επαφής των μουσικών μεταξύ τους και των μουσικών με το κοινό. Η παράσταση στηρίζεται στην καντάτα "Σε καλώ, Κύριε Ιησού Χριστέ" BWV 177 και στο κοράλ "Άσε με να Σε υμνήσω, Γιαχβέ" BWV 299 του Ι.Σ.Μπαχ, την «Άνοιξη» από τις Τέσσερις εποχές του Βιβάλντι σε μεταγραφή του Ζαν Ζακ Ρουσσώ, του «Τρεις αυτοσχεδιασμούς» έργο 19a του Φρήντριχ Βίλντγκανς, το Τρίο «Burn3» του Νέιθαν Ντότρεϋ και τη σύνθεση «Livewire!» του Κρίστοφερ Λόουρυ.

Το πέρασμα από τους χώρους με τις πολύπλοκες μηχανολογικές εγκαταστάσεις της ΕΛΣ στην κορυφή του πύργου της σκηνής, στα εργαστήρια κατασκευής των κοστουμιών, συνδιαλέγεται με τη δραματουργία των μουσικών αριστουργημάτων.

Διάρκεια βίντεο: 20 λεπτά

 

 

 

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

1o Διαδικτυακό Φεστιβάλ Εθνικής Λυρικής Σκηνής

ΕΞΟΔΟΣ: ΑΝΟΙΞΗ

17 Μαΐου - 30 Ιουνίου 2020

www.nationalopera.gr, www.culture.gov.gr,

YouTube ΕΛΣ, Facebook ΕΛΣ, Facebook ΥΠΠΟΑ

#GNOonlinefestival #exitspring

Έναν νέο κύκλο στον καλλιτεχνικό της προγραμματισμό εγκαινιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή. Το πρώτο Διαδικτυακό Φεστιβάλ με τίτλο ΕΞΟΔΟΣ: ΑΝΟΙΞΗ, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, ανοίγει τα φτερά του στον ψηφιακό κόσμο και μας καλεί να βιώσουμε μια καινούρια εμπειρία θέασης και ακρόασης. Από τις 17 Μαΐου έως και τις 30 Ιουνίου 2020, έντεκα νέες βίντεο-παραστάσεις μουσικής, όπερας, οπερέτας, μουσικού θεάτρου -οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία-, καθώς και μια μαγνητοσκοπημένη παράσταση χορού, έρχονται δωρεάν στο σπίτι μας μέσω του www.nationalopera.gr, του www.culture.gov.gr, του καναλιού της ΕΛΣ στο YouTube, της σελίδας της ΕΛΣ στο Facebook και της σελίδας του ΥΠΠΟΑ στο Facebook. Όλες οι βίντεο-παραστάσεις του Φεστιβάλ θα κινηθούν γύρω από τον θεματικό άξονα της προσμονής της άνοιξης, της αναγέννησης της φύσης, του ερχομού του καινούριου. Το Φεστιβάλ υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Απαντώντας στις προκλήσεις της εποχής, η Εθνική Λυρική Σκηνή αναπτύσσει νέους τρόπους δημιουργίας και παρουσίασης του έργου της πέρα από τα αναμενόμενα. Καθώς βιώνουμε μια νέα πραγματικότητα, το τέλος της οποίας κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, μετατρέπουμε την αναγκαστική απουσία από την παραγωγή της βασικής καλλιτεχνικής μας δραστηριότητας σε μια νέα δημιουργικότητα έξω από νόρμες και στεγανά. Το 1ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ ΕΞΟΔΟΣ: ΑΝΟΙΞΗ έχει στόχο να προσφέρει στους φίλους της ΕΛΣ στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο μια «ψηφιακή» έξοδο στη φετινή άνοιξη που χάσαμε, μέσα από βίντεο-παραστάσεις μουσικής, χορού, λυρικής τέχνης.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ευχαριστεί τα καλλιτεχνικά σώματα, τους καλλιτέχνες και συνεργάτες που παραχώρησαν δωρεάν τα δικαιώματά τους προκειμένου να γίνει πράξη η μετάδοση των βίντεο-παραστάσεων του φεστιβάλ δωρεάν για το κοινό στη δύσκολη αυτή συγκυρία.

Video