Θυμήσου, σώμα… | Μέρος Β΄ Θυμήσου, σώμα… | Μέρος Β΄
online
Θυμήσου, σώμα… | Μέρος Β΄
Καλλιτεχνική Περίοδος 2020/21 - Αφιέρωση: Χορογραφίες πάνω σε έργα για κιθάρα
4 Ιουνίου 2021
Δημιουργική Ομάδα

Divin

Χορογραφία: Μαρία Κουσουνή

Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις

Κοστούμια: Δημήτρης Πέτρου

Ενδυματολογική επιμέλεια: Γιώργος Μεσημέρης

Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς

Σκηνοθεσία: Mιχάλης Ασθενίδης, Μαρία Κουσουνή 

Διεύθυνση φωτογραφίας: Φώτης Ζυγούρης

Χορεύουν: Μαρία Κουσουνή, Άννα Φράγκου, Έλενα Κέκκου, Ρίνα Σιμάντα, Στράτος Παπανούσης, Γιάννης Γκάντσιος, Γιώργος Χατζόπουλος

 

The Paths We Take

Χορογραφία: Ελευθερία Στάμου

Μουσική: Νίκος Κυπουργός

Ενδυματολογική επιμέλεια: Γιώργος Μεσημέρης

Σκηνοθεσία: Mιχάλης Ασθενίδης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Φώτης Ζυγούρης

Χορεύουν: Μαργαρίτα Κώστογλου, Ελευθερία Στάμου, Γιώργος Χατζόπουλος

 

e-έξοδος

Χορογραφία: Φώτης Διαμαντόπουλος

Μουσική: Νίκος Μαμαγκάκης

Ενδυματολογική επιμέλεια: Γιώργος Μεσημέρης

Ηχητικός σχεδιασμός: Αντώνης Παλάσκας

Σκηνοθεσία: Mιχάλης Ασθενίδης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Φώτης Ζυγούρης

Χορεύουν: Αρετή Νότη, Έλτον Ντιμρότσι

 

Συγχορδία

Χορογραφία: Τατιάνα Παπαδοπούλου

Μουσική: Γιώργος Μουλουδάκης

Κοστούμια: Σήλια Κριθαριώτη

Ενδυματολογική επιμέλεια: Γιώργος Μεσημέρης

Σκηνοθεσία: Mιχάλης Ασθενίδης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Φώτης Ζυγούρης

Χορεύουν: Ελεάνα Ανδρεούδη, Μαρία Κουσουνή, Χριστίνα Μακρίδου, Ντανίλο Ζέκα, Βαγγέλης Μπίκος, Στέλιος Κατωπόδης

 

 

Έξτρα προβολή: Ρεσιτάλ Γιώργου Μουλουδάκη

Σκηνοθεσία: Mιχάλης Ασθενίδης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Φώτης Ζυγούρης

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Πρεμιέρα 4 Ιουνίου 2021 στις 21.00, nationalopera.gr/GNOTV |Θα παραμείνει online έως 4/7

online
Όπερα

Θυμήσου, σώμα… | Μέρος Β΄

Αφιέρωση: Χορογραφίες πάνω σε έργα για κιθάρα
Ερμηνεύει ο κιθαριστής Γιώργος Μουλουδάκης

Θυμήσου, σώμα… | Μέρος Β΄ 

Αφιέρωση: Χορογραφίες πάνω σε έργα για κιθάρα
Ερμηνεύει ο κιθαριστής Γιώργος Μουλουδάκης

 

Divin

H Α΄ Χορεύτρια του Μπαλέτου της ΕΛΣ Μαρία Κουσουνή χορογραφεί το έργο Divin βασισμένο πάνω στη σουίτα του Μάνου Χατζιδάκι που έγραψε ο ίδιος για τον κιθαριστή Γιώργο Μουλουδάκη. Στο Divin όλα ξεκινούν από τη μουσική. Η Μαρία Κουσουνή σημειώνει: «Με νότες καθαρές, σαν νερό, από την ερμηνεία του Γιώργου Μουλουδάκη σε δύο μουσικά κομμάτια τόσο γνωστά από τον Μεγάλο Ερωτικό του Μάνου Χατζιδάκι, που τα σιγοτραγουδάς. Με έναν κρητικό χορό που για πρώτη φορά παίρνει μορφή…. ελευθερώνουν συναισθήματα από μόνα τους. Αυτές οι μουσικές επιλογές έχουν απίστευτη δύναμη. Με ενέπνευσαν εικόνες καθαρές, διαυγείς. Αναζήτησα απλές, λιτές γραμμές ώστε να δώσουν “χώρο” στη μουσική και να αφηγηθούν το μεγαλείο της γυναίκας, του έρωτα και της αγάπης με τρόπο αφαιρετικό, απλό και συμβολικό, όπως ακριβώς είναι. Στην καρδιά της υπόστασής τους».

 

The Paths We Take

Το έργο The Paths We Take χορογράφησε η χορεύτρια του Μπαλέτου της ΕΛΣ Ελευθερία Στάμου και βασίζεται σε μουσική του Νίκου Κυπουργού που έγραψε ο ίδιος για τον κιθαριστή Γιώργο Μουλουδάκη. Η Ελευθερία Στάμου εμπνέεται από τη γλυκιά μελαγχολία της σύνθεσης του Νίκου Κυπoυργού και δημιουργεί ένα έργο που μιλάει για τη μοναξιά, τις διαδρομές που επιλέγουμε, τους ανθρώπους που συναντάμε και όλα όσα αφήνουμε πίσω. Η χορογράφος σημειώνει: «Σε μια διαδρομή τόσο άγνωστη μα τόσο γνώριμη συνδέομαι με ανθρώπους και συνδέω μονοπάτια. Και όλα ξαναχάνονται και μένεις μόνος».

 

e-έξοδος

To e-έξοδος, σε σύλληψη και χορογραφία του Φώτη Διαμαντόπουλου και μουσική του Νίκου Μαμαγκάκη, ερμηνευμένη από τον Γιώργο Μουλουδάκη, αποτελεί μια ιστορία εγκλεισμού και μια φυγή στο φως. Πρόκειται για ένα δεκάλεπτο ταξίδι από το σκοτεινό βάθος στον ανοιχτό ορίζοντα. Ο Φώτης Διαμαντόπουλος σημειώνει για τη χορογραφία: «Ο εγκλεισμός είναι μια λέξη συνώνυμη του περιορισμού σε ένα χώρο και σχεδόν αντίθετη της ελευθερίας. Όπως η συνθήκη του κοινωνικού περιορισμού που βιώνεται ως απώλεια της καθημερινότητας και της ελευθερίας του κάθε ατόμου στις μέρες μας. Μια τέτοιου είδους απώλεια καθώς και η έλλειψη σύνδεσης μας επιφέρουν συναισθήματα θυμού, φόβου, ανασφάλειας και θλίψης. Υπάρχει όμως ένα παράθυρο διαφυγής; Ναι, υπάρχει, κι αυτό μπορεί ο καθένας μας να το ανοίξει αντιμετωπίζοντας με αλήθεια και αγάπη το “τώρα του”, τη “στιγμή του”. Τότε και μόνο τότε μπορεί να ξανασυνδεθεί με τον εαυτό του, τον άλλο και τη φύση».

 

Συγχορδία

Σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Η χορογράφος, χορεύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια των «Χορευτών του Βορρά» Τατιάνα Παπαδοπούλου χορογράφησε το έργο Συγχορδία, το οποίο βασίζεται σε μουσική σύνθεση και ερμηνεία του Γιώργου Μουλουδάκη. Η ίδια σημειώνει για τη χορογραφία: «Δύο σώματα περαστικά αναγνωρίζονται από τις δονήσεις τους. Δεν ταιριάζουν όλες οι δονήσεις με όλα τα σώματα. Μόνο αν συναντηθούν στον κατάλληλο χρόνο, στον κατάλληλο χώρο. Όταν αγκαλιάζονται, τότε οι παλμοί τους, σαν νότες, συνεργάζονται. Κάθε μυϊκή ίνα σαν χορδή παράγει μουσική. Μουσική σαν ερωτικό κάλεσμα, σαν διάλογο-αντίλογο. Μια σαγήνη αγκαλιάζει τα κορμιά και τα οδηγεί στην ένωση ή στην απόρριψη. Στην ανύψωση ή στον αφανισμό».

 

Έξτρα προβολή: Ρεσιτάλ Γιώργου Μουλουδάκη

Επιπλέον, θα προβληθεί το ρεσιτάλ του Γιώργου Μουλουδάκη με τα έργα για κιθάρα στα οποία βασίστηκαν οι χορογραφίες του Β΄ Μέρους του 5ου Διαδικτυακού Φεστιβάλ της ΕΛΣ Θυμήσου, σώμα…

 

Θα ακουστούν τα έργα:

Μάνος Χατζιδάκις, Σουίτα για κιθάρα (τα μέρη: Σ’ αγαπώ, Κρητικός χορός, Ποιος είν’ τρελός από έρωτα)

Νίκος Μαμαγκάκης, Εγκώμιο στον Μάνο Χατζιδάκι (τα μέρη: Αρετούσα, Χασάπικο)

Νίκος Κυπουργός, Εννέα μουσικές εικόνες για κιθάρα (τα μέρη: Το αλογάκι της Παναγίας, Κυνηγητό για τρεις, Το μονοπάτι για το σπίτι)

Γιώργος Μουλουδάκης, Νυχτερινή πτήση και Γαλάζιο αμαξάκι (από τη σουίτα Ο νέος και η κουκουβάγια), Στο σαλόνι (από τον κύκλο Ρολόγια), Παράξενο τραίνο

Πρόκειται για μια επιλογή από έργα για κιθάρα αφιερωμένα στον ίδιο από τους Μάνο Χατζιδάκι, Νίκο Κυπουργό και Νίκο Μαμαγκάκη, πλαισιωμένα από τέσσερα δικά του έργα. Ο ίδιος σημειώνει: «Ο χορός, όπως η μεταπολεμική γενιά τον αντιλαμβανόταν –γιορτή και ιεροτελεστία που ισχυροποιεί τους δεσμούς της κοινότητας– δεσπόζει εδώ, και διακόπτεται μόνον από νησίδες λυρισμού. Ο τρόπος της όρχησης, σε αυτά τα έργα, κατάγεται απ’ την αφομοιωμένη μες στον αστικό ιστό παράδοση της πολυρρυθμίας, της ίδιας παράδοσης που γέννησε το ρεμπέτικο και τους ελληνικούς χορούς. Η νέα εκτέλεση των έργων, που έγινε για την Εθνική Λυρική Σκηνή, προτάσσει την ισορροπία Διονυσιακού και Απολλώνιου, που η κιθάρα –όργανο γιορτής κι εξομολόγησης– φέρει στη μνήμη της πρωταρχικής της φύσης. Πάνω στον στέρεο καμβά αυτού του μουσικού υλικού στήνονται οι χορογραφίες των Μαρίας Κουσουνή, Ελευθερίας Στάμου, Φώτη Διαμαντόπουλου και Τατιάνας Παπαδοπούλου, που υπογραμμίζουν, στον παράλληλο κόσμο της κίνησης, τα συγγενή μας σήμερα στοιχεία με τον ψυχισμό εκείνης της γενιάς. Χτίζονται έτσι μικρές αυτοτελείς γέφυρες ανάμεσα στους δυο αιώνες, και μπαίνει ξανά το ερώτημα της συνέχειας, του αδιάρρηκτου σώματος της έκφρασης στον τόπο μας».

 

 

 

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

5ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ Εθνικής Λυρικής Σκηνής

 

 Μπαλέτο της ΕΛΣ  

Θυμήσου, σώμα…*

 

26 Μαΐου – 22 Ιουνίου 2021 | nationalopera.gr/GNOTV 

Με τους Α΄ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de ballet της ΕΛΣ

 

Δώδεκα νέες πρωτότυπες και ευρηματικές χορογραφίες πάνω σε έργα Ελλήνων συνθετών από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φέρνει το 5ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ της ΕΛΣ με τίτλο Θυμήσου, σώμα… στην GNO TV. Οι δωρεάν προβολές των βίντεο του Φεστιβάλ, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη και καλλιτεχνική επιμέλεια Κωνσταντίνου Ρήγου, θα πραγματοποιηθούν από τις 26 Μαΐου έως τις 22 Ιουνίου 2021 και θα παραμείνουν διαθέσιμες για το κοινό για 30 μέρες μετά την πρεμιέρα τους. Το Φεστιβάλ υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Στις δώδεκα μικρού μήκους ιστορίες χορού που θα προβληθούν σε τέσσερα μέρη, οι Χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ δραπετεύουν από τη σκηνή του θεάτρου και μεταφέρονται σε απρόβλεπτους χώρους της πόλης: από τον Θόλο και το πάρκινγκ του ΚΠΙΣΝ, τα κατασκευαστικά εργαστήρια της ΕΛΣ και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μέχρι το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων στο κέντρο της Αθήνας, σε διαδρόμους ξενοδοχείων, ασανσέρ και ερημικές παραλίες. Κάθε χώρος και μια ξεχωριστή εμπειρία, μια δυνατή ανάμνηση, κάθε σώμα και μια ιστορία, μια άλλη αφήγηση. Ομαδικές συνθέσεις, ντουέτα και σόλο σε ένα ατελείωτο χορευτικό ταξίδι μέσα από μνήμες και αισθήσεις.

Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει με το έργο Dancing Cloud, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του διακεκριμένου Α΄ Χορευτή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αλεξάνταρ (Σάσα) Νέσκωβ.

Τις χορογραφίες των έργων υπογράφουν οι Χάρης Κούσιος, Θανάσης Σολωμός, Μαρία Κουσουνή, Ελευθερία Στάμου, Φώτης Διαμαντόπουλος, Τατιάνα Παπαδοπούλου, Εύα Γεωργιτσοπούλου, Γιώργος Παπαδόπουλος, Φώτης Νικολάου, Πέρσα Σταματοπούλου, Μιχάλης Θεοφάνους και Αλέξης Κυριακούλης. Τις μουσικές έχουν συνθέσει ο Ανδρέας Μουστούκης, η ελληνική αγγλόφωνη μπάντα StarWound, ο κιθαριστής Γιώργος Μουλουδάκης, ο οποίος επιπλέον ερμηνεύει έργα αφιερωμένα στον ίδιο από τους Μάνο Χατζιδάκι, Νίκο Κυπουργό και Νίκο Μαμαγκάκη, καθώς επίσης οι Σεμπάστιαν Διακάκης, Πέτρος Λειβαδάς, Αποστόλης Κουτσογιάννης, Δανάη Μπελοσίνοφ, Σταμάτης Πασόπουλος. Μέρος των έργων ερμηνεύει το μουσικό σύνολο Oros Ensemble.

Ο διευθυντής Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κωνσταντίνος Ρήγος σημειώνει: «Το 5ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ της ΕΛΣ με τίτλο Θυμήσου, σώμα… είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον σύγχρονο χορό, με το Μπαλέτο της ΕΛΣ να παρουσιάζει δώδεκα νέες χορογραφίες πάνω σε έργα Ελλήνων συνθετών. Οι χορευτές αποδρούν από το black box της Κεντρικής Σκηνής της ΕΛΣ ακόμα και αν κάτι τους τραβάει πίσω κάποιες στιγμές, για να ανακαλύψουν νέους χώρους, νέες αισθήσεις, νέα βήματα. Να εκφραστούν αλλιώς σε αυτές τις μικρού μήκους ιστορίες χορού. Να αποκτήσουν με αυτόν τον τρόπο μια νέα εμπειρία και ένα νέο κυριολεκτικά έδαφος δράσης. Ένα τσιμεντένιο δωμάτιο, μια αισθησιακή αίθουσα χορού, μια χορταριασμένη αυλή ή μια απομακρυσμένη παραλία, ένας διάδρομος ή ένα κλειστό ασανσέρ ανάμεσα στους πολλούς χώρους που τα σώματα των χορευτών εγκλωβισμένα ή απελευθερωμένα εναρμονίζονται με αυτούς και γίνονται μέρος μιας νέας αφήγησης. Σας καλούμε να απολαύσετε ένα ταξίδι που το σώμα θυμάται…».

 

  • Το Φεστιβάλ οφείλει τον τίτλο του στο ομώνυμο ποίημα του Κ. Π. Καβάφη.

 

Oι προβολές του φεστιβάλ είναι δωρεάν.
Για την παρακολούθηση του φεστιβάλ στην GNO TV, παρακαλούμε να πληκτρολογήσετε www.nationalopera.gr/GNOTV και να ακολουθήσετε την πολύ απλή διαδικασία δωρεάν εγγραφής. Η GNO TV υλοποιήθηκε με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ.