Θυμήσου, σώμα… | Μέρος Α΄ Θυμήσου, σώμα… | Μέρος Α΄
online
Θυμήσου, σώμα… | Μέρος Α΄
26 Μαΐου 2021
Δημιουργική Ομάδα

If I Die… She Said

Χορογραφία: Χάρης Κούσιος
Μουσική: Ανδρέας Μουστούκης
Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης
Σκηνογραφική επιμέλεια: Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη
Ενδυματολογική επιμέλεια: Γιώργος Μεσημέρης
Σκηνοθεσία βίντεο: Mιχάλης Ασθενίδης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Φώτης Ζυγούρης

Χορεύουν: Ελεάνα Ανδρεούδη, Μαρία Κουσουνή, Πόπη Σακελλαροπούλου, Έλενα Κέκκου, Μαργαρίτα Κώστογλου, Ρίνα Σιμάντα, Ντανίλο Ζέκα, Βαγγέλης Μπίκος, Στέλιος Κατωπόδης, Γιάννης Γκάντσιος

 

Ερμηνεύουν μέλη της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

 

 

Dancing Cloud

Χορογραφία: Θανάσης Σολωμός
Μουσική: StarWound
Κείμενο: Μίνα Λαμπροπούλου
Ενδυματολογική επιμέλεια: Γιώργος Μεσημέρης
Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς
Σκηνοθεσία: Mιχάλης Ασθενίδης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Φώτης Ζυγούρης

Χορεύουν: Φώτης Διαμαντόπουλος, Μιχάλης Κριεμπάρδης, Γιώργος Χατζόπουλος

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Πρεμιέρα 26 Μαΐου 2021 στις 21.00, nationalopera.gr/GNOTV | Θα παραμείνει online έως 26/6

online
Όπερα

Θυμήσου, σώμα… | Μέρος Α΄

Θυμήσου, σώμα… | Μέρος Α΄

 

If I Die… She Said

Ο χορευτής και χορογράφος Χάρης Κούσιος χορογραφεί τη μουσική σύνθεση του Ανδρέα Μουστούκη με τίτλο If I DieShe Said σε ένα εργαστήριο κατασκευής πιστών αντιγράφων κλασικών αγαλμάτων στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Στο έργο ο χορογράφος αναρωτιέται για τη θνητότητα και την αιωνιότητα, συνομιλώντας με τη δική του πρώτη ύλη, το ανθρώπινο σώμα, και την πρώτη ύλη των αγαλμάτων. Μια αρμονική συνύπαρξη έμψυχων και άψυχων, μια ήρεμη αποδοχή της φθαρτότητας του σώματος και των υλικών, της θνητότητας του ίδιου του πολιτισμού. Τη μουσική ερμηνεύουν μέλη της Ορχήστρας της ΕΛΣ υπό τη μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.

 

Dancing Cloud

Το έργο Dancing Cloud, σε χορογραφία Θανάση Σολωμού και μουσική της ελληνικής αγγλόφωνης μπάντας StarWound, είναι αφιερωμένο στη μνήμη του διακεκριμένου Α΄ Χορευτή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αλεξάνταρ (Σάσα) Νέσκωβ. Για τη χορογραφία, ο Θανάσης Σολωμός σημειώνει: «Οι στιγμές πολλές και είναι χαραγμένες βαθιά μέσα στο μυαλό και την ψυχή. Διαδρομές στον χρόνο και τον χώρο, πορείες διαφορετικές μα κάποιες κοινές, τους ενώνουν δημιουργώντας μια δυνατή σχέση. Είναι εκεί! Κινούνται, συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο, γίνονται ένα και αποσπώνται και πάλι ένα. Χαράζουν με τη γραφή των σωμάτων τους αυτό που τους ενώνει. Τα σημάδια τους είναι εκεί και θα μείνουν ανεξίτηλα στον χρόνο». Ο Πέτρος Μπούρας, μέλος των StarWound που υπογράφει τη μουσική και τους στίχους του κομματιού, συμπληρώνει: «Ο ξαφνικός χαμός του Σάσα με βρήκε στο Καρπενήσι. Η άνοιξη εκεί ήταν οργιώδης και σε απόλυτη δυσαρμονία με την απώλεια ενός τόσο σπουδαίου και νέου ανθρώπου. Την επόμενη μέρα γράφτηκε το Dancing Cloud, ένα παραμύθι στο οποίο ο Σάσα αγκαλιάζει την Άνοιξη και χορεύουν μαζί στον ουρανό, αλλά η Άνοιξη, όντας το πιο εφήμερο κομμάτι του έτους, τον εγκαταλείπει, αφήνοντάς τον μόνο σαν σύννεφο. Ένα χρόνο μετά, το παραμύθι ζωντανεύει…»

 

 

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
5ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ Εθνικής Λυρικής Σκηνής

 

 Μπαλέτο της ΕΛΣ

 Θυμήσου, σώμα…*

 

26 Μαΐου – 22 Ιουνίου 2021 | nationalopera.gr/GNOTV 

Με τους Α΄ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de ballet της ΕΛΣ

 

 Δώδεκα νέες πρωτότυπες και ευρηματικές χορογραφίες πάνω σε έργα Ελλήνων συνθετών από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φέρνει το 5ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ της ΕΛΣ με τίτλο Θυμήσου, σώμα… στην GNO TV. Οι δωρεάν προβολές των βίντεο του Φεστιβάλ, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη και καλλιτεχνική επιμέλεια Κωνσταντίνου Ρήγου, θα πραγματοποιηθούν από τις 26 Μαΐου έως τις 22 Ιουνίου 2021 και θα παραμείνουν διαθέσιμες για το κοινό για 30 μέρες μετά την πρεμιέρα τους. Το Φεστιβάλ υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Στις δώδεκα μικρού μήκους ιστορίες χορού που θα προβληθούν σε τέσσερα μέρη, οι Χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ δραπετεύουν από τη σκηνή του θεάτρου και μεταφέρονται σε απρόβλεπτους χώρους της πόλης: από τον Θόλο και το πάρκινγκ του ΚΠΙΣΝ, τα κατασκευαστικά εργαστήρια της ΕΛΣ και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μέχρι το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων στο κέντρο της Αθήνας, σε διαδρόμους ξενοδοχείων, ασανσέρ και ερημικές παραλίες. Κάθε χώρος και μια ξεχωριστή εμπειρία, μια δυνατή ανάμνηση, κάθε σώμα και μια ιστορία, μια άλλη αφήγηση. Ομαδικές συνθέσεις, ντουέτα και σόλο σε ένα ατελείωτο χορευτικό ταξίδι μέσα από μνήμες και αισθήσεις.

 Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει με το έργο Dancing Cloud, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του διακεκριμένου Α΄ Χορευτή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αλεξάνταρ (Σάσα) Νέσκωβ.

 

Τις χορογραφίες των έργων υπογράφουν οι Χάρης Κούσιος, Θανάσης Σολωμός, Μαρία Κουσουνή, Ελευθερία Στάμου, Φώτης Διαμαντόπουλος, Τατιάνα Παπαδοπούλου, Εύα Γεωργιτσοπούλου, Γιώργος Παπαδόπουλος, Φώτης Νικολάου, Πέρσα Σταματοπούλου, Μιχάλης Θεοφάνους και Αλέξης Κυριακούλης. Τις μουσικές έχουν συνθέσει ο Ανδρέας Μουστούκης, η ελληνική αγγλόφωνη μπάντα StarWound, ο κιθαριστής Γιώργος Μουλουδάκης, ο οποίος επιπλέον ερμηνεύει έργα αφιερωμένα στον ίδιο από τους Μάνο Χατζιδάκι, Νίκο Κυπουργό και Νίκο Μαμαγκάκη, καθώς επίσης οι Σεμπάστιαν Διακάκης, Πέτρος Λειβαδάς, Αποστόλης Κουτσογιάννης, Δανάη Μπελοσίνοφ, Σταμάτης Πασόπουλος. Μέρος των έργων ερμηνεύει το μουσικό σύνολο Oros Ensemble.

Ο διευθυντής Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κωνσταντίνος Ρήγος σημειώνει: «Το 5ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ της ΕΛΣ με τίτλο Θυμήσου, σώμα… είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον σύγχρονο χορό, με το Μπαλέτο της ΕΛΣ να παρουσιάζει δώδεκα νέες χορογραφίες πάνω σε έργα Ελλήνων συνθετών. Οι χορευτές αποδρούν από το black box της Κεντρικής Σκηνής της ΕΛΣ ακόμα και αν κάτι τους τραβάει πίσω κάποιες στιγμές, για να ανακαλύψουν νέους χώρους, νέες αισθήσεις, νέα βήματα. Να εκφραστούν αλλιώς σε αυτές τις μικρού μήκους ιστορίες χορού. Να αποκτήσουν με αυτόν τον τρόπο μια νέα εμπειρία και ένα νέο κυριολεκτικά έδαφος δράσης. Ένα τσιμεντένιο δωμάτιο, μια αισθησιακή αίθουσα χορού, μια χορταριασμένη αυλή ή μια απομακρυσμένη παραλία, ένας διάδρομος ή ένα κλειστό ασανσέρ ανάμεσα στους πολλούς χώρους που τα σώματα των χορευτών εγκλωβισμένα ή απελευθερωμένα εναρμονίζονται με αυτούς και γίνονται μέρος μιας νέας αφήγησης. Σας καλούμε να απολαύσετε ένα ταξίδι που το σώμα θυμάται…».

 

 * Το Φεστιβάλ οφείλει τον τίτλο του στο ομώνυμο ποίημα του Κ. Π. Καβάφη.

 

Οι προβολές του φεστιβάλ είναι δωρεάν.
Για την παρακολούθηση του φεστιβάλ στην GNO TV, παρακαλούμε να πληκτρολογήσετε www.nationalopera.gr/GNOTV και να ακολουθήσετε την πολύ απλή διαδικασία δωρεάν εγγραφής. Η GNO TV υλοποιήθηκε με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ.

 

 

 

Video