Σημειώσεις στη Μεσόγειο έρημο του Γιώργου Κουμεντάκη Σημειώσεις στη Μεσόγειο έρημο του Γιώργου Κουμεντάκη
online
Σημειώσεις στη Μεσόγειο έρημο του Γιώργου Κουμεντάκη
12 Απριλίου 2021
Δημιουργική Ομάδα

Πιάνο Λορέντα Ράμου
Σκηνοθεσία Λήδα Παπακωνσταντίνου

online
Όπερα

Σημειώσεις στη Μεσόγειο έρημο του Γιώργου Κουμεντάκη

Ώρα έναρξης: 20.00 | clock  

Το βίντεο θα παραμείνει online στο nationalopera.gr/GNOTV έως 12/5

 

Το Φεστιβάλ υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

 

Η Μεσόγειος έρημος είναι ένας κύκλος σύντομων κομματιών για πιάνο του Γιώργου Κουμεντάκη, που γράφτηκε μετά από ανάθεση του Michael Marks Charitable Trust και πρωτοπαρουσιάστηκε το 2000. Στο νέο βίντεο για το 4ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ της ΕΛΣ αποσπάσματα από το έργο ερμηνεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη σολίστ Λορέντα Ράμου, ενώ η βραβευμένη εικαστικός Λήδα Παπακωνσταντίνου υπογράφει τη σκηνοθεσία.

Η Λορέντα Ράμου σημειώνει για το έργο: «Η μουσική γλώσσα του συνθέτη αντλεί εδώ τόσο από την τροπικότητα των μουσικών της Μεσογείου, τη βυζαντινή ψαλμωδία και τις παραδόσεις των Βαλκανίων, όσο και από την μπαρόκ πολυφωνία, το έργο του Μπετόβεν και του Γιάνατσεκ. Ακόμη κι αν αυτά τα στοιχεία παραμένουν αναγνωρίσιμα, φιλτράρονται και συνδυάζονται μέσα σε ένα βαθιά προσωπικό συνθετικό κράμα, καταλήγοντας σε μια μουσική με ευέλικτες πολυφωνικές γραμμές, συχνά ακανόνιστες και φευγαλέες, που σχηματίζουν μελίσματα συγγενικά με την ελληνική παραδοσιακή μουσική, αλλά και τη δεξιοτεχνία των έργων για τσέμπαλο του γαλλικού μπαρόκ».

H λιτή μουσική γραφή προδίδει την αγάπη του Κουμεντάκη για τον Μπετόβεν. Κυρίως τονική, η μουσική του ενσωματώνει τροπικά ή και ατονικά στοιχεία και, άλλοτε φανερά, άλλοτε με λιγότερο προφανή τρόπο, συνομιλεί με αρκετούς ακόμα συνθέτες, όπως ο Ιάννης Ξενάκης.  

 

 

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

4ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Μεσόγειος έρημος

12-26 Απριλίου 2021 | nationalopera.gr/GNOTV

 

Τέσσερα ιδιαίτερα ρεσιτάλ φέρνει στην οθόνη μας μέσω της GNO TV το 4ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τίτλο Μεσόγειος έρημος, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη. Οι δωρεάν προβολές των βίντεο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στην GNO TV από τις 12 έως τις 26 Απριλίου 2021 και θα παραμείνουν διαθέσιμες για το κοινό για 30 μέρες μετά την πρεμιέρα τους. Το Φεστιβάλ υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

Ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, οι πιανίστες Στέφανος Θωμόπουλος, Λορέντα Ράμου, Σοφία Ταμβακοπούλου, η εικαστικός Λήδα Παπακωνσταντίνου και το Galan Trio παρουσιάζουν έργα των Λαμπελέτ, Ξύνδα, Σαμάρα, Καμηλιέρη, Σπάθη, Καλομοίρη, Κωνσταντινίδη, Ξενάκη, Θεοδωράκη, Κουμεντάκη σε τέσσερα βιντεοσκοπημένα ρεσιτάλ. Το 4ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ θα προβληθεί εξ ολοκλήρου μέσω της GNO TV και, όπως και στα τρία προηγούμενα φεστιβάλ, οι προβολές θα είναι δωρεάν, ενώ τα βίντεο θα παραμείνουν στην πλατφόρμα για ένα μήνα μετά την πρεμιέρα τους.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης σημειώνει: «Για το 4ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ προσκαλέσαμε σημαντικούς καλλιτέχνες της μουσικής και των εικαστικών για να μας παρουσιάσουν τη δική τους ανάγνωση πάνω σε διάσημα και λιγότερο γνωστά έργα Ελλήνων συνθετών. Η αόρατη γραμμή που συνδέει όλα τα έργα που θα δούμε και θα ακούσουμε είναι η αίσθηση της θάλασσας και, για τον λόγο αυτό, το φεστιβάλ πήρε το όνομα Μεσόγειος έρημος. Σας καλούμε να τα απολαύσετε με τη σκέψη να ταξιδεύει, όπως το ανεπαίσθητο θαλασσινό αεράκι».