CHÓRES in concert CHÓRES in concert
Εναλλακτική Σκηνή
CHÓRES in concert
Καλλιτεχνική Περίοδος 2021/22 - Καψοκαβάδης, Κλαμπάνης, Κυπουργός, Μαυροειδή, Μπαλτάς, Μπάρντος, Σαμαράς, Τριανταφύλλου, Τσαλαχούρης
5 Ιουνίου 2022
Δημιουργική Ομάδα

Μουσική διεύθυνση: Σιμέλα Εμμανουηλίδου, Ειρήνη Πατσέα, Χριστίνα Πουπάλου

Κίνηση: Σταύρος Ικμπάλ

Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (βαρύτονος)
Πέτρος Κλαμπάνης (κοντραμπάσο)

Γυναικείο φωνητικό σύνολο CHÓRES

Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, Νατάσσα Αργυράκη, Φωτεινή Βαρελάκη, Δέσποινα Γεώργα, Σωτηρία Γεωργίου, Δήμητρα Γιακουμάκη, Κωνσταντίνα Γιαννίκη, Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου, Βαρβάρα Γιδοπούλου, Ματίνα Γλένη, Χρύσα Γριβέα, Γιούλη Δανιγγέλη, Πάττυ Δεδουσοπούλου, Μαρία Δελαπόρτα, Γιώτα Δημητρακοπούλου, Κατερίνα Διγενάκη, Μαρίνα Εμμανουηλίδου, Ανθή Ευσταθίου, Ειρήνη Ζούτσου, Γεωργία Θεολογίδου, Μαρία Καζάλα, Κατερίνα Καλοχριστιανάκη, Μαρία Καμπάνη, Ειρήνη Καμπανού, Εβελίνα Κανελάκη, Γεωργία Καρανδινάκη, Γεωργία Καραύτη, Αναστασία Καραχρήστου, Ναταλία Κατσιμάνη, Βίκυ Κελίδου, Νικολέτα Κίτσιου, Δέσποινα Κοντοζανή, Ελένη Κουσουρή, Κατερίνα Κουτσονικόλα, Άριελ Κράρουπ, Βασιλική Κωνσταντέλλου, Αναστασία Κωνσταντινίδου, Αφροδίτη Κωνσταντουλάκη, Αντωνία Λάππα, Ραφαέλα Λιαπάκη, Γιασμίν Μιουμπή, Μάρω Μουζάκη, Κατερίνα Μπάρκα, Αλκμήνη Μπασακάρου, Παναγιώτα Μπελιά, Χριστίνα Μπλιούμπα, Ελευθερία Μποζώνη, Μαρία Μπούτιβα, Στέφανη Νεοφύτου, Βάσω Ντεβέ, Νικολίνα Ντίνου, Φωτεινή Ξιφαρά, Γιολίνα Οικονομοπούλου, Σίσσυ Ορφανίδη, Δάφνη Παγουλάτου, Ειρήνη Παπάζογλου, Παρασκευή Παπακωνσταντίνου, Ινώ Πικιώνη, Δανάη Πολίτη, Νεκταρία Πρασίνου, Αυγή Ρουσογιαννάκη, Ναταλία Ρουτσολιά, Θεοδώρα Σαββαλαρίδη, Κυριακή Σακελλαρίου, Νάντια Σαμαρά, Εύη Σαραντάκου, Βίκυ Σιόλα, Μαρίνα Σκούρα, Κατερίνα Σταμούλου, Δανάη Στεργίου, Ελένη Τασοπούλου, Πελαγία Τραγάρη, Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου, Λίνα Τρουμπούνη, Ελένη Τσάμη, Ειρήνη Τσιολίγκα, Κατερίνα Χατζηαθανασίου, Ελένη Χρυσικού

 

Καλλιτεχνική διεύθυνση φωνητικού συνόλου CHÓRES: Μαρίνα Σάττι
Μουσική διδασκαλία φωνητικού συνόλου CHÓRES: Σιμέλα Εμμανουηλίδου, Ειρήνη Πατσέα, Χριστίνα Πουπάλου
Οργάνωση παραγωγής φωνητικού συνόλου CHÓRES: Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου

Εναλλακτική Σκηνή
Όπερα

CHÓRES in concert

Καψοκαβάδης, Κλαμπάνης, Κυπουργός, Μαυροειδή, Μπαλτάς, Μπάρντος, Σαμαράς, Τριανταφύλλου, Τσαλαχούρης

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 

Ώρα έναρξης 19.30 

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται από την Τετάρτη 1 Ιουνίου, στις 12.00, αποκλειστικά μέσω της ticket services.

Tο γυναικείο φωνητικό σύνολο CHÓRES σε καλλιτεχνική διεύθυνση Μαρίνας Σάττι επιστρέφει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ με δύο νέα προγράμματα που επικεντρώνονται αντίστοιχα στο θέατρο και τη μουσική και θα παρουσιαστούν στις 4 και 5 Ιουνίου 2022.

Το πρώτο πρόγραμμα, CHÓRES on stage (4/6), περιλαμβάνει μουσική του Χαράλαμπου Γωγιού για το θέατρο (Αντιγόνη του Σοφοκλή και Μήδεια του Μποστ), έργα που θα παρουσιαστούν σε πρώτη εκτέλεση (ως work-in-progress) στη μεταγραφή τους για το γυναικείο φωνητικό σύνολο CHÓRES, καθώς και μια πολυφωνική αφήγηση του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Έρως – ήρως σε διδασκαλία και σκηνοθεσία του Γιώργου Ματζιάρη και μουσική σύνθεση της Σιμέλας Εμμανουηλίδου.

Στο δεύτερο, αμιγώς συναυλιακό, πρόγραμμα CHÓRES in concert (5/6) θα παρουσιαστεί μια πολυσυλλεκτική ανθολογία από χορωδιακά έργα των Αλέξανδρου Καψοκαβάδη, Πέτρου Κλαμπάνη, Νίκου Κυπουργού, Μάρθας Μαυροειδή, Άλκη Μπαλτά, Λάγιος Μπάρντος, Χρήστου Σαμαρά, Άγγελου Τριανταφύλλου και Φίλιππου Τσαλαχούρη, στην πλειονότητά τους πολυφωνικές επεξεργασίες ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών.

 

CHÓRES in concert

Στη συναυλία της 5ης Ιουνίου, οι CHÓRES παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με χορωδιακές διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών από τη Μικρά Ασία και τη Σμύρνη μέχρι τη Νίσυρο, την Ικαρία και την Ήπειρο, καθώς και διάσημα χορωδιακά έργα του σύγχρονου νεοελληνικού ρεπερτορίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των Αλέξανδρου Καψοκαβάδη, Πέτρου Κλαμπάνη, Νίκου Κυπουργού, Μάρθας Μαυροειδή, Άλκη Μπαλτά, Λάγιος Μπάρντος, Χρήστου Σαμαρά, Άγγελου Τριανταφύλλου και Φίλιππου Τσαλαχούρη. Το γυναικείο χορωδιακό σύνολο διευθύνουν οι σταθερές του συνεργάτιδες Σιμέλα Εμμανουηλίδου, Ειρήνη Πατσέα και Χριστίνα Πουπάλου, ενώ μαζί τους θα εμφανιστούν επί σκηνής λαμβάνοντας μέρος στα δικά τους έργα οι συνθέτες Αλέξανδρος Καψοκαβάδης και Πέτρος Κλαμπάνης, ο πρώτος τραγουδώντας το μέρος του βαρύτονου και ο δεύτερος αναλαμβάνοντας το μέρος του κοντραμπάσου. Στο τελευταίο μέρος του προγράμματος, την κίνηση υπογράφει ο χορογράφος Σταύρος Ικμπάλ.

 

CHÓRES

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο CHÓRES (κόρες) αποτελεί ένα φυτώριο καλλιτεχνών που δημιουργήθηκε το 2017, ως απόρροια μιας σειράς καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της Μαρίνας Σάττι με σκοπό την ανάδειξη του διεθνούς παραδοσιακού ρεπερτορίου, με στόχο να συνδυάσει την εκπαίδευση στη μουσική, τον χορό και την υποκριτική με την παράσταση (performance) και την καλλιτεχνική έκφραση. Οι CHÓRES πλέον αριθμούν περισσότερες από 150 γυναίκες ηλικίας 13 έως 55 ετών, συνεργάζονται με αναγνωρισμένους διδάσκοντες από διαφορετικούς καλλιτεχνικούς χώρους και σκοπός είναι το σύνολο να εξελιχθεί σε μια ισχυρή κοινότητα αλληλοϋποστήριξης, που να ευνοεί την ανάπτυξη καλλιτεχνών με ευρύτητα και κοινωνική αντίληψη. Το πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει από παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια μέχρι τραγούδια των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Η χορωδία έχει τραγουδήσει συνθέσεις των Κωνσταντινίδη, Σαμαρά, Τσαλαχούρη, Μπαλτά, αλλά και άλλων Ελλήνων και ξένων συνθετών της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας. Οι CHÓRES συνεργάζονται τακτικά με την Εθνική Λυρική Σκηνή και μέλη της έχουν λάβει μέρος στις παραστάσεις Μήδεια του Νίκου Κυπουργού, Σατανερί του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, Έξοδος: Άνοιξη, Το τραγούδι της κυρα-Δομνίτσας, Επιτάφιος του Μίκη Θεοδωράκη κ.ά. Το 2020 το σύνολο CHÓRES έκανε την πρώτη του περιοδεία με συναυλίες σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα στο πλαίσιο του θεσμού του ΥΠΠΟΑ «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», ενώ το 2021, στο πλαίσιο του ίδιου θεσμού, παρουσίασε τη μουσική παράσταση EΞΙ σε μουσική σύνθεση Μάρθας Μαυροειδή.

 

Η εκδήλωση «CHÓRES ON STAGE / CHÓRES IN CONCERT» ανήκει στην ενότητα του προγραμματισμού της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ με τον τίτλο «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΠΡΩΙΝΑ» που εντάσσεται στην Πράξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ» (MIS 5004053) με κωδικό 2017ΕΠΑ08510107 (Άξονας 06 του Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους.
footer