Μουσική Πολεμικού Ναυτικού Μουσική Πολεμικού Ναυτικού
Αφετηρία: Πλατεία Μητροπόλεως / Στάση: Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών και Παναγίας Γρηγορούσας / Τερματισμός: Πλατεία Μοναστηρακίου
Μουσική Πολεμικού Ναυτικού
Καλλιτεχνική Περίοδος 2021/22 - 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου 2022
Δημιουργική Ομάδα

Αρχιμουσικός Αντώνης Καραγουδάκης, Πλωτάρχης (Ε)

Υποπλοίαρχος (Ε) Δ. Αγγελόπουλος ΠΝ τρομπέτα
Υποπλοίαρχος (Ε) Χ. Νεραντζούδης ΠΝ άλτο σαξόφωνο
Υποπλοίαρχος (Ε) Π. Καμαρινόπουλος ΠΝ γαλλικό κόρνο
Ανθυποπλοίαρχος (Ε) Η. Παππάς γαλλικό κόρνο
Ανθυποπλοίαρχος (Ε) Α. Χρόνης ΠΝ βαρύτονο
Ανθυποπλοίαρχος (Ε) Ι. Κανταρίδης ΠΝ τρομπέτα
Ανθυποπλοίαρχος (Ε) Ι. Ντάνος ΠΝ κρουστά
Ανθυποπλοίαρχος (Ε) Μ. Χαμαράτος ΠΝ βαρύτονο
Ανθυποπλοίαρχος (Ε) Β. Παπάζογλου ΠΝ βαρύτονο
Ανθυποπλοίαρχος (Ε) Ξ. Βερνίκος ΠΝ τρομπέτα
Ανθυποπλοίαρχος (Ε) Φ. Κωστής ΠΝ τρομπόνι
Ανθυποπλοίαρχος (Ε) Ι. Θύμης ΠΝ κρουστά
Ανθυποπλοίαρχος (Ε) Θ. Δολδούρας ΠΝ φλάουτο
Ανθυποπλοίαρχος (Ε) Γ. Ξανθόπουλος ΠΝ σαξόφωνο τενόρο
Ανθυποπλοίαρχος (Ε) Φ. Βαλάσογλου ΠΝ κρουστά
Ανθυπασπιστής (ΗΝ/ΔΒ) Γ. Βιλλιώτης τούμπα
Αρχικελευστής (ΜΟΥΣ) Ν. Βάσσιου τρομπέτα
Αρχικελευστής (ΜΟΥΣ) Ι. Αποστολίδης τρομπόνι
Αρχικελευστής (ΜΟΥΣ) Δ. Μπακέας γαλλικό κόρνο
Αρχικελευστής (ΣΗΜ) Α. Τσουκαλάς κλαρινέτο
Επικελευστής (ΜΟΥΣ) Α. Παπακώστας κλαρινέτο
Επικελευστής (ΜΟΥΣ) Χ. Παπαδημητρίου κλαρινέτο
Επικελευστής (ΜΟΥΣ) Ι. Καραμπάσης κλαρινέτο
Επικελευστής (ΜΟΥΣ) Γ. Μπαϊρακτάρης κρουστά
Επικελευστής (ΜΟΥΣ) Κ. Μπλίκας σαξόφωνο τενόρο
Επικελευστής (ΜΟΥΣ) Ε. Βασιλείου κλαρινέτο
Ναύτης ΕΠΟΠ (ΜΟΥΣ) Σ. Τσιλιμπάρης τρομπέτα
Ναύτης ΕΠΟΠ (ΜΟΥΣ) Π. Ντιντής τούμπα
Ναύτης ΕΠΟΠ (ΜΟΥΣ) Η. Δέλλιος τρομπόνι
Ναύτης ΟΒΑ (ΑΡΜ) Α. Μπολοβίνος κρουστά
Ναύτης ΟΒΑ (ΔΙΟΙΚ) Ε. Μπρεντάνος τούμπα
Ναύτης ΟΒΑ (ΑΡΜ) Α. Γραμμένος τρομπέτα

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Πρακτικές πληροφορίες:

- Η είσοδος σε όλους τους χώρους θα είναι ελεύθερη, χωρίς προκρατήσεις.

- Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

- Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας πολλών από τους χώρους του φεστιβάλ, αρκετές από τις συναυλίες επαναλαμβάνονται έως και τρεις φορές την κάθε μέρα, για να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό να τις παρακολουθήσει.

- Οι συναυλίες του φεστιβάλ θα έχουν σύντομη διάρκεια (από 25 έως 40 λεπτά κατά μέσο όρο) προκειμένου οι θεατές να παρακολουθήσουν περισσότερες από μία, αν το επιθυμούν.

- Οι αποστάσεις μεταξύ των χώρων είναι μικρές, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα στους θεατές να παρακολουθήσουν πολλές από τις δράσεις του φεστιβάλ.

- Το αναλυτικό πρόγραμμα είναι αναρτημένο στο nationalopera.gr & στο digitalculture.gov.gr, ενώ στο έντυπο που θα διανέμεται στους θεατές θα υπάρχει χάρτης με τους χώρους, συνοπτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και QR code για παραπομπή στο αναλυτικό πρόγραμμα στον ιστότοπο της ΕΛΣ.

- Στους χώρους θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα για τον κορονοϊό.

Αφετηρία: Πλατεία Μητροπόλεως / Στάση: Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών και Παναγίας Γρηγορούσας / Τερματισμός: Πλατεία Μοναστηρακίου
Όπερα

Μουσική Πολεμικού Ναυτικού

1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Στις 22.15|   

 

 

logos 01

 

 

Η ιστορία της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού ξεκινά τον Απρίλιο του 1879. Είκοσι οκτώ εθελοντές μουσικοί που επιβαίνουν στο πολεμικό πλοίο «Ελλάς» πραγματοποιούν την πρώτη εμφάνιση της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού στην πρωτεύουσα της Μάλτας, τη Βαλλέττα. Μετά από 17 χρόνια και έχοντας αυξήσει το δυναμικό της, η Mπάντα συμμετέχει στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896. Τον Σεπτέμβριο του 1911 ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, κυβερνήτης του Θωρηκτού «Αβέρωφ» εγκαθιστά την Μπάντα πάνω στο πλοίο, εμψυχώνοντας έτσι το πλήρωμά του κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913.

Με την πάροδο του χρόνου, η Μπάντα αποκτά αξιοζήλευτη δυναμική και αυτό δεν αργεί να αποτυπωθεί στην πράξη, παρουσιάζοντας σχηματισμούς ακριβείας για πρώτη φορά στην Ελλάδα γύρω στο 1926. Έκτοτε η Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού έχει εμφανιστεί σε κορυφαία φεστιβάλ της Ευρώπης, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει στην ταινία Φαίδρα με τη Μελίνα Μερκούρη, αλλά και στην ταινία Η Αλίκη στο ναυτικό. Η σπουδαιότερη στιγμή στη σύγχρονη ιστορία της Μπάντας του ΠΝ είναι αναμφισβήτητα η συμμετοχή στην Τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων – Αθήνα 2004. Στη συνέχεια συμμετείχε στην Τελετή έναρξης των Special Olympics (Παναθηναϊκό Στάδιο, 2011). Έχει επανειλημμένα εμφανιστεί στην τηλεόραση εισπράττοντας εξαιρετικές κριτικές, αλλά και την ιδιαίτερη αγάπη του ευρύτερου κοινού. Ας σημειωθεί ότι η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού πρωτοεμφανίστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Εθνική Λυρική Σκηνή τον Φεβρουάριο του 2020 στo έργο Η εποχή της Μελισσάνθης του Μάνου Χατζιδάκι.

Απόψε η Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού από την Πλατεία Μητροπόλεως και με μια στάση στον Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών και Παναγίας Γρηγορούσας θα τερματίσει στην Πλατεία Μοναστηρακίου. Θα ερμηνεύσει το Αντάτζιο σε σολ ελάσσονα του Τομάζο Αλμπινόνι, το Πένθιμο εμβατήριο του Φρεντερίκ Σοπέν, το εμβατήριο Καυτά δάκρυα [Calde lacrime] του Τσέζαρε ντε Μικέλις, το πένθιμο εμβατήριο Πάθος (Ντολόρε, άγνωστου συνθέτη), αλλά και το Πένθιμο εμβατήριο, έργο 103 του Φέλιξ Μέντελσον.

 

Δείτε εδώ και κατεβάστε το έντυπο του 1ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας