Υμνολογικό οδοιπορικό στη Μεγάλη Εβδομάδα Υμνολογικό οδοιπορικό στη Μεγάλη Εβδομάδα
Μετόχι Παναγίου Τάφου
Υμνολογικό οδοιπορικό στη Μεγάλη Εβδομάδα
Καλλιτεχνική Περίοδος 2021/22 - 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου 2022
Δημιουργική Ομάδα

Βυζαντινός Χορός Τρόπος

Μουσική διεύθυνση: Κωνσταντίνος Αγγελίδης, Πρωτοψάλτης

 

Συμμετέχουν:

Κωνσταντίνος Αγγελίδης, Εμμανουήλ Αβραάμ, Εμμανουήλ Θεοδωρόπουλος, Δημήτρης Καραγιάμπας, Φωκίων Κόκκινος, Αθανάσιος Κούγιας, Κυριάκος Κώστα, Θεόδωρος Μανιάτης, Φώτιος Μηδάς, Κωνσταντίνος Μουτάφης, Δημήτρης Νέντας, Κοσμάς Νικολαΐδης, Παναγιώτης Νταβράζος, Διονύσιος Ρούσσος, Γεώργιος Σάββας, Ελευθέριος Χαβάτζας, Αντώνης Χάλαρης, Κοσμάς Χάλαρης

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Πρακτικές πληροφορίες:

- Η είσοδος σε όλους τους χώρους θα είναι ελεύθερη, χωρίς προκρατήσεις.

- Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

- Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας πολλών από τους χώρους του φεστιβάλ, αρκετές από τις συναυλίες επαναλαμβάνονται έως και τρεις φορές την κάθε μέρα, για να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό να τις παρακολουθήσει.

- Οι συναυλίες του φεστιβάλ θα έχουν σύντομη διάρκεια (από 25 έως 40 λεπτά κατά μέσο όρο) προκειμένου οι θεατές να παρακολουθήσουν περισσότερες από μία, αν το επιθυμούν.

- Οι αποστάσεις μεταξύ των χώρων είναι μικρές, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα στους θεατές να παρακολουθήσουν πολλές από τις δράσεις του φεστιβάλ.

- Το αναλυτικό πρόγραμμα είναι αναρτημένο στο nationalopera.gr & στο digitalculture.gov.gr, ενώ στο έντυπο που θα διανέμεται στους θεατές θα υπάρχει χάρτης με τους χώρους, συνοπτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και QR code για παραπομπή στο αναλυτικό πρόγραμμα στον ιστότοπο της ΕΛΣ.

- Στους χώρους θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα για τον κορονοϊό.

Μετόχι Παναγίου Τάφου
Όπερα

Υμνολογικό οδοιπορικό στη Μεγάλη Εβδομάδα

1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Στις 22.30 |   

Διάρκεια: περ. 45΄

Χωρητικότητα έως 150 άτομα

logos 01

 

Ο Βυζαντινός Χορός Τρόπος, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη και δασκάλου της ψαλτικής τέχνης Κωνσταντίνου Αγγελίδη, ερμηνεύει ύμνους της Ορθόδοξης εκκλησιαστικής παράδοσης από τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Μια προσέγγιση των γεγονότων της Μεγάλης Εβδομάδας μέσα από τις ακολουθίες των ημερών. Προικισμένοι με το ιδιαίτερο τάλαντο του ποιητικού λόγου, οι υμνογράφοι της Εκκλησίας μάς κληροδότησαν μέσα από την ποιητική τους δημιουργία τις λεπτές τους συγκινήσεις και την πνευματική τους εμπειρία. Ένδυμα του λόγου η εκκλησιαστική μουσική, «τα τραγούδια του Θεού» κατά τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που μας εισάγουν με τον προσευχητικό και αναγωγικό τους χαρακτήρα στο μυστήριο του Εσταυρωμένου και Αναστημένου Χριστού.

Πρόγραμμα:

  • Αλληλούια. Ιδού ο Νυμφίος έρχεται, τροπάριο του Νυμφίου, ήχος πλ. δ΄.
  • Ερχόμενος ο Κύριος, ιδιόμελο αίνων Μ. Δευτέρας, μέλος Πέτρου Λαμπαδαρίου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας (ΜτΧΕ) (1730-1777), ήχος α΄.
  • Τον νυμφώνα Σου βλέπω, εξαποστειλάριο Μ. Δευτέρας, Μ. Τρίτης, Μ. Τετάρτης και Μ. Πέμπτης, μέλος Πέτρου Λαμπαδαρίου της ΜτΧΕ, ήχος γ΄.
  • Η αμαρτωλός έδραμε προς το μύρον, δοξαστικό αίνων Μ. Τετάρτης, μέλος Πέτρου Λαμπαδαρίου της ΜτΧΕ, ήχος β΄.
  • Ότε οι ένδοξοι μαθηταί, μέλος Γρηγορίου Πρωτοψάλτου της ΜτΧΕ (†1821), ήχος πλ. δ΄.
  • Σήμερον κρεμάται επί ξύλου, τροπάριο αντιφώνου ΙΕ΄ της Ακολουθίας των Παθών, μέλος Πέτρου Λαμπαδαρίου της ΜτΧΕ, ήχος πλ. β΄.
  • Οι μακαρισμοί της Μ. Παρασκευής, ήχος δ΄.
  • Εκλογή από τα Εγκώμια του Επιταφίου, ήχοι πλάγιος του α΄ και γ΄.
  • Ειρμοί του κανόνα του Μ. Σαββάτου, μέλος Πέτρου Βυζαντίου, Πρωτοψάλτου της ΜτΧΕ (περ. 1770-1808) και Ιωάννου Πρωτοψάλτου της ΜτΧΕ (†1866), ήχος πλ. β΄.
  • Εξηγέρθη ως ο υπνών, κοινωνικό Μ. Σαββάτου, μέλος Μπαλασίου ιερέως του Νομοφύλακος (β΄ μισό 17ου αι.), ήχος α΄.
  • Τον Κύριον υμνείτε, ο ύμνος των Τριών Παίδων, ήχος α΄.

 

Κωνσταντίνος Aγγελίδης

Γεννήθηκε στην Τρίπολη. Σπούδασε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή και στη Θεολογική Σχολή (Πανεπιστήμιο Αθηνών) καθώς επίσης βυζαντινή μουσική με τον Κωνσταντίνο Τασόπουλο (πτυχίο) και τον Λυκούργο Αγγελόπουλο (δίπλωμα). Από το 1981 υπηρετεί την ψαλτική τέχνη, ενώ από το 2014 είναι πρωτοψάλτης στους Αγίους Αναργύρους (Μετόχι Παναγίου Τάφου, Πλάκα, Αθήνα). Διδάσκει βυζαντινή μουσική σε σχολεία, ωδεία, σχολές μουσικής Ιερών Μητροπόλεων, ιερές μονές κ.α. Από το 1996 διδάσκει στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ως μέλος της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας με διευθυντή τον Λυκούργο Αγγελόπουλο συμμετείχε σε εκατοντάδες εκδηλώσεις παγκοσμίως (1983-2008). Συνεργάστηκε ως μουσικός παραγωγός με την Ελληνική Ραδιοφωνία (1985-2005), ενώ από το 2009 συνεργάζεται με τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το 2005 ίδρυσε το Κέντρο Μελετών Ψαλτικής Τέχνης και τον Βυζαντινό Χορό Τρόπος, τον οποίο έχει διευθύνει σε λειτουργικές εκδηλώσεις και συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και στην έκδοση τριάντα ψηφιακών δίσκων.

 

Βυζαντινός Χορός Τρόπος – Κέντρο Μελετών Ψαλτικής Τέχνης

Ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Αγγελίδη και τους συνεργάτες του στα τέλη του 2005. Έχει εμφανιστεί σε Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καθώς και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Ξεχωριστές ήταν οι συνεργασίες με τον αρχιμουσικό Ζουλιάν Ζαλ-άλ Εντίνε Βάις και το Σύνολο Αλ-Κίντι, τον Κούντσι Εργκιουνέρ, με σύνολο Τούρκων ερμηνευτών θρησκευτικής μουσικής, τoν Σωκράτη Σινόπουλο. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε λατρευτικές εκδηλώσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και τον Αρχιεπίσκοπο Σινά Δαμιανό, σε πολύωρες αγρυπνίες σε ιερές μονές του Αγίου Όρους. Στα δεκαέξι χρόνια της δραστηριότητάς του ο βυζαντινός χορός έχει ταξιδέψει σε δεκαεννέα χώρες του εξωτερικού και έχει εκδώσει σειρά τριάντα ψηφιακών δίσκων (CD), κυρίως με έργα συνθετών από την Κωνσταντινούπολη και το Άγιον Όρος, καλύπτοντας μια περίοδο δημιουργίας από τον 13ο αιώνα μέχρι σήμερα.

 

Μετόχι του Παναγίου Τάφου

Το Μετόχι του Παναγίου Τάφου, ο Ναός των Αγίων Αναργύρων, βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Ερεχθέως και Πρυτανείου στα Αναφιώτικα στην Πλάκα. Ο μικρός αυτός ναός οικοδομήθηκε κατά πάσα πιθανότητα αρχικά τον 16ο αιώνα και λειτούργησε ως γυναικείο μοναστήρι. Είναι γνωστός και ως Άγιοι Ανάργυροι του Κολοκύνθη, από το όνομα γνωστής οικογένειας της περιοχής. Από τον 18ο αιώνα ανήκει στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και συνδέεται άρρηκτα με τα έθιμα της Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς εδώ φτάνει πρώτα το Άγιο Φως το βράδυ της Ανάστασης. Στην είσοδο του ναού, στα δεξιά της θύρας βρίσκονται μικρά κομματάκια λίθων από τον Πανάγιο Τάφο και από τον Γολγοθά. Στην αυλή διατηρούνται ανακατασκευασμένα κάποια από τα παλαιά κελιά του μοναστηριού, καθώς και πηγάδι που φέρεται ότι επικοινωνούσε με τα πηγάδια και τις σήραγγες και άλλων σπιτιών της περιοχής.

 

Δείτε εδώ και κατεβάστε το έντυπο του 1ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

 

 

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας