Θυμήσου, σώμα… | Μέρος Δ΄ Θυμήσου, σώμα… | Μέρος Δ΄
Εναλλακτική Σκηνή
Θυμήσου, σώμα… | Μέρος Δ΄
22 Ιουνίου 2021
Δημιουργική Ομάδα

Θραύσματα

Χορογραφία: Πέρσα Σταματοπούλου

Μουσική: Αποστόλης Κουτσογιάννης

Κοστούμια: Γιώργος Ελευθεριάδης

Ενδυματολογική επιμέλεια: Γιώργος Μεσημέρης

Σκηνοθεσία: Mιχάλης Ασθενίδης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Φώτης Ζυγούρης

Χορεύουν: Στέλιος Κατωπόδης, Θανάσης Σολωμός

Ερμηνεύει το μουσικό σύνολο Oros Ensemble

 

HARPY

Χορογραφία: Μιχάλης Θεοφάνους

Μουσική: Δανάη Μπελοσίνοφ

Ενδυματολογική επιμέλεια: Γιώργος Μεσημέρης

Σκηνοθεσία: Mιχάλης Ασθενίδης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Φώτης Ζυγούρης

Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς

Χορεύει η Έλενα Κέκκου

Ερμηνεύει το μουσικό σύνολο Oros Ensemble

 

Into the Storm

Χορογραφία: Αλέξης Κυριακούλης

Μουσική: Σταμάτης Πασόπουλος

Σκηνοθεσία: Mιχάλης Ασθενίδης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Φώτης Ζυγούρης

Χορεύουν: Μάγδα Κούκου-Φέρρα, Μάρτα Ριβέρο ντε Μιράντα, Αλίσια Τάουνσεντ, Κρίστιαν Λούτσε, Γιάννης Μητράκης

Ερμηνεύει το μουσικό σύνολο Oros Ensemble

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Πρεμιέρα 22 Ιουνίου 2021 στις 21.00, nationalopera.gr/GNOTV | Θα παραμείνει online έως 22/7

Εναλλακτική Σκηνή
Όπερα

Θυμήσου, σώμα… | Μέρος Δ΄

Θυμήσου, σώμα… | Μέρος Δ΄

 

Θραύσματα

Η χορογράφος και χορεύτρια Πέρσα Σταματοπούλου υπογράφει το έργο Θραύσματα, σε μουσική του Αποστόλη Κουτσογιάννη, ερμηνευμένη από το μουσικό σύνολο Oros Ensemble. Η ίδια σημειώνει: «Πρόκειται για μια χορογραφική σπουδή πάνω σε δύο σώματα τα οποία συνυπάρχουν αναδεικνύοντας τη διαφορετικότητα και τις αντιθέσεις τους. Μέσα από μια λιτή και αφαιρετική αισθητική, διαμορφώνεται ένας μικρόκοσμος εναλλαγών στον χώρο και τον χρόνο, με τα σώματα να αιωρούνται ως κομήτες στο σύμπαν και να συνδιαλέγονται είτε συλλογικά είτε ως αυτόνομες μονάδες».

 

HARPY

To έργο HARPY, σε χορογραφία Μιχάλη Θεοφάνους και μουσική Δανάης Μπελοσίνοφ, αποτελεί έναν διαλογισμό σε μορφή χορού πάνω στο μοντέρνο και το κλασικό, ο οποίος συνδυάζει τη μόδα με τις εικαστικές τέχνες για να προτείνει ένα παιχνίδι σε έναν κόσμο που κινείται από μέσα προς τα έξω. «Το HARPY είναι μια παράσταση χορού σε ένα περιβάλλον υψηλής εικαστικής αισθητικής, η οποία παρουσιάζεται ως μια παγωμένη εικόνα που ζωντανεύει ακολουθώντας τη μεθοδολογία “look and feel” (έμφαση στην εικόνα αλλά και στην αίσθηση που δίνεται). Με αφηρημένες επιρροές από τις Άρπυιες, τα συναρπαστικά αυτά πλάσματα της μυθολογίας, το σώμα μεταμορφώνεται λαμβάνοντας διάφορες μορφές: εφήμερα σχήματα που αλλάζουν αέναα ως ένα εξελισσόμενο υποκείμενο. Ένα σώμα οι κινήσεις του οποίου εναλλάσσονται από λυρικές και αέρινες σε δύσκαμπτες και άβολες. Όπως το “πλάσμα” που κάποιες φορές περιγράφεται ως πολύ όμορφο, και άλλες ως άσχημο και παραμορφωμένο», σημειώνει ο Μιχάλης Θεοφάνους.

 

Into the Storm

Το έργο Into the Storm, σε χορογραφία Αλέξη Κυριακούλη και μουσική Σταμάτη Πασόπουλου, είναι μια πρόκληση και πρόσκληση των χορευτών να βγουν έξω από τα προσωπικά τους όρια και να δημιουργήσουν μια δυναμική και ισχυρή ένωση σωμάτων και ενεργειών. «Η χορογραφία είναι φτιαγμένη σε τρισδιάστατα επίπεδα, σε πολλαπλά εικονικά στρώματα, με σόλο, ντουέτα και γρήγορες ομαδικές συνθέσεις, και στόχος της είναι να παρασύρει τους θεατές σε ένα ατελείωτο ταξίδι συναισθημάτων. Μια αόρατη γραμμή ενώνει και ταυτόχρονα χωρίζει τους χορευτές καθώς αυτοί μεταφέρουν την ενέργειά τους σε κάθε σημείο. Η δυναμική τους είναι ικανή να παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά τους δημιουργώντας ένα σύννεφο αέναης και χαοτικής κίνησης», σημειώνει ο Αλέξης Κυριακούλης.

Λίγα λόγια για το Oros Ensemble

Τη μουσική του Γ΄ και του Δ΄ Μέρους του 5ου Διαδικτυακού Φεστιβάλ της ΕΛΣ ερμηνεύει το μουσικό σύνολο Oros Ensemble, το οποίο αποτελείται από τους Δημήτρη Καραγιαννακίδη (τσέλο), Αποστόλη Κουτσογιάννη (σύνθεση, φλάουτο με ράμφος), Ειρήνη Κρικώνη (βιολί), Γιώργο Μαδίκα (κρουστά), Αντώνη Τσαχτάνη (κλαρινέτο), Κωνσταντίνο Ζιγκερίδη (ακορντεόν). Το μουσικό σύνολο Oros Ensemble δημιουργήθηκε στη Βαμβακού Λακωνίας, κατά τη διάρκεια προγράμματος φιλοξενίας μουσικών που υλοποιείται από τη «Vamvakou Revival», στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αναβίωσης του χωριού. Σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Πιστεύοντας πως η νέα δημιουργία αποτελεί οργανικό μέρος του ρεπερτορίου του, το Oros Ensemble παρουσιάζει τις πρώτες αναθέσεις του σε νέους Έλληνες συνθέτες υπό την επιμέλεια της ΕΛΣ. Τα νέα έργα που παρουσιάζονται στο 5ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ της ΕΛΣ προετοιμάστηκαν στη Βαμβακού, στο πλαίσιο πολύμηνου residency του σχήματος στο χωριό. Ο Αποστόλης Κουτσογιάννης, ο Σεμπάστιαν Διακάκης, ο Πέτρος Λειβαδάς, ο Σταμάτης Πασόπουλος και η Δανάη Μπελοσίνοφ συνυφαίνουν τον πρώτο κύκλο ελληνικής δημιουργίας του Oros Ensemble.

 

 

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

5ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ Εθνικής Λυρικής Σκηνής

 

 

Μπαλέτο της ΕΛΣ  

Θυμήσου, σώμα…* 

 

26 Μαΐου – 22 Ιουνίου 2021 | nationalopera.gr/GNOTV 

Με τους Α΄ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de ballet της ΕΛΣ

 

Δώδεκα νέες πρωτότυπες και ευρηματικές χορογραφίες πάνω σε έργα Ελλήνων συνθετών από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φέρνει το 5ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ της ΕΛΣ με τίτλο Θυμήσου, σώμα… στην GNO TV. Οι δωρεάν προβολές των βίντεο του Φεστιβάλ, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη και καλλιτεχνική επιμέλεια Κωνσταντίνου Ρήγου, θα πραγματοποιηθούν από τις 26 Μαΐου έως τις 22 Ιουνίου 2021 και θα παραμείνουν διαθέσιμες για το κοινό για 30 μέρες μετά την πρεμιέρα τους. Το Φεστιβάλ υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Στις δώδεκα μικρού μήκους ιστορίες χορού που θα προβληθούν σε τέσσερα μέρη, οι Χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ δραπετεύουν από τη σκηνή του θεάτρου και μεταφέρονται σε απρόβλεπτους χώρους της πόλης: από τον Θόλο και το πάρκινγκ του ΚΠΙΣΝ, τα κατασκευαστικά εργαστήρια της ΕΛΣ και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μέχρι το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων στο κέντρο της Αθήνας, σε διαδρόμους ξενοδοχείων, ασανσέρ και ερημικές παραλίες. Κάθε χώρος και μια ξεχωριστή εμπειρία, μια δυνατή ανάμνηση, κάθε σώμα και μια ιστορία, μια άλλη αφήγηση. Ομαδικές συνθέσεις, ντουέτα και σόλο σε ένα ατελείωτο χορευτικό ταξίδι μέσα από μνήμες και αισθήσεις.

Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει με το έργο Dancing Cloud, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του διακεκριμένου Α΄ Χορευτή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αλεξάνταρ (Σάσα) Νέσκωβ.

Τις χορογραφίες των έργων υπογράφουν οι Χάρης Κούσιος, Θανάσης Σολωμός, Μαρία Κουσουνή, Ελευθερία Στάμου, Φώτης Διαμαντόπουλος, Τατιάνα Παπαδοπούλου, Εύα Γεωργιτσοπούλου, Γιώργος Παπαδόπουλος, Φώτης Νικολάου, Πέρσα Σταματοπούλου, Μιχάλης Θεοφάνους και Αλέξης Κυριακούλης. Τις μουσικές έχουν συνθέσει ο Ανδρέας Μουστούκης, η ελληνική αγγλόφωνη μπάντα StarWound, ο κιθαριστής Γιώργος Μουλουδάκης, ο οποίος επιπλέον ερμηνεύει έργα αφιερωμένα στον ίδιο από τους Μάνο Χατζιδάκι, Νίκο Κυπουργό και Νίκο Μαμαγκάκη, καθώς επίσης οι Σεμπάστιαν Διακάκης, Πέτρος Λειβαδάς, Αποστόλης Κουτσογιάννης, Δανάη Μπελοσίνοφ, Σταμάτης Πασόπουλος. Μέρος των έργων ερμηνεύει το μουσικό σύνολο Oros Ensemble.

Ο διευθυντής Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κωνσταντίνος Ρήγος σημειώνει: «Το 5ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ της ΕΛΣ με τίτλο Θυμήσου, σώμα… είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον σύγχρονο χορό, με το Μπαλέτο της ΕΛΣ να παρουσιάζει δώδεκα νέες χορογραφίες πάνω σε έργα Ελλήνων συνθετών. Οι χορευτές αποδρούν από το black box της Κεντρικής Σκηνής της ΕΛΣ ακόμα και αν κάτι τους τραβάει πίσω κάποιες στιγμές, για να ανακαλύψουν νέους χώρους, νέες αισθήσεις, νέα βήματα. Να εκφραστούν αλλιώς σε αυτές τις μικρού μήκους ιστορίες χορού. Να αποκτήσουν με αυτόν τον τρόπο μια νέα εμπειρία και ένα νέο κυριολεκτικά έδαφος δράσης. Ένα τσιμεντένιο δωμάτιο, μια αισθησιακή αίθουσα χορού, μια χορταριασμένη αυλή ή μια απομακρυσμένη παραλία, ένας διάδρομος ή ένα κλειστό ασανσέρ ανάμεσα στους πολλούς χώρους που τα σώματα των χορευτών εγκλωβισμένα ή απελευθερωμένα εναρμονίζονται με αυτούς και γίνονται μέρος μιας νέας αφήγησης. Σας καλούμε να απολαύσετε ένα ταξίδι που το σώμα θυμάται…».

 

  • Το Φεστιβάλ οφείλει τον τίτλο του στο ομώνυμο ποίημα του Κ. Π. Καβάφη.

 

 

Οι προβολές του φεστιβάλ είναι δωρεάν.
Για την παρακολούθηση του φεστιβάλ στην GNO TV, παρακαλούμε να πληκτρολογήσετε www.nationalopera.gr/GNOTV.nationalopera.gr/GNOTV και να ακολουθήσετε την πολύ απλή διαδικασία δωρεάν εγγραφής. Η GNO TV υλοποιήθηκε με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ.