Θυμήσου, σώμα… | Μέρος Γ΄ Θυμήσου, σώμα… | Μέρος Γ΄
online
Θυμήσου, σώμα… | Μέρος Γ΄
14 Ιουνίου 2021
Δημιουργική Ομάδα

W(h)oman

Χορογραφία: Εύα Γεωργιτσοπούλου

Μουσική: Σεμπάστιαν Διακάκης

Κοστούμια: Δημήτρης Παρθένης

Ενδυματολογική επιμέλεια: Γιώργος Μεσημέρης

Σκηνοθεσία: Mιχάλης Ασθενίδης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Φώτης Ζυγούρης

Χορεύουν: Μαρίτα Νικολίτσα, Αρετή Νότη, Μάρτα Ριβέρο ντε Μιράντα, Ρίνα Σιμάντα, Ζωή Σχοινοπλοκάκη, Γιάννης Γκάντσιος, Άνχελ Μαρτίνεθ Σάντσεθ, Γιώργος Χατζόπουλος

Ερμηνεύει το μουσικό σύνολο Oros Ensemble

 

Πεταλούδα

Χορογραφία: Γιώργος Παπαδόπουλος

Μουσική: Σεμπάστιαν Διακάκης

Ενδυματολογική επιμέλεια: Γιώργος Μεσημέρης

Σκηνοθεσία: Mιχάλης Ασθενίδης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Φώτης Ζυγούρης

Χορεύει ο Γιώργος Παπαδόπουλος

Ερμηνεύει το μουσικό σύνολο Oros Ensemble

 

Kelifos

Xορογραφία: Φώτης Νικολάου

Μουσική: Πέτρος Λειβαδάς

Σύλληψη: Φώτης Νικολάου, Νίκος Νικολόπουλος

Ενδυματολογική επιμέλεια: Γιώργος Μεσημέρης

Σκηνοθεσία, διεύθυνση φωτογραφίας: Νίκος Νικολόπουλος

Διεύθυνση παραγωγής: Αλέξανδρος Κορομηλάς

Χορεύουν: Ελευθερία Στάμου, Μιχάλης Κριεμπάρδης, Κρίστιαν Λούτσε

Συμμετέχουν: Λιλιάνα Αλόνσο Τόρρες, Αντώνης Αντωνίου, Αντώνης Βλάχος, Φώτης Νικολάου, Γιούλιαν Ρίτσεκ

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Πρεμιέρα 14 Ιουνίου 2021 στις 21.00, nationalopera.gr/GNOTV | Θα παραμείνει online έως 14/7

online
Όπερα

Θυμήσου, σώμα… | Μέρος Γ΄

Θυμήσου, σώμα… | Μέρος Γ΄σώμα 

 

W(h)oman

Η χορογράφος και χορεύτρια Εύα Γεωργιτσοπούλου παρουσιάζει το έργο W(h)oman, σε μουσική του Σεμπάστιαν Διακάκη, την οποία ερμηνεύει το μουσικό σύνολο Oros Ensemble. Η Εύα Γεωργιτσοπούλου σημειώνει για τη χορογραφία: «Τα ζώα αναγνωρίζουν τα λεγόμενα αρπακτικά τους ως απειλή, ακόμη κι αν δεν τα αντιμετώπισαν ποτέ. Το W(h)oman εμπνέεται από τις ζωώδεις στρατηγικές επιβίωσης και χρησιμοποιεί τα σώματα των χορευτών για να στήσει ένα κινητικό σύστημα ανίχνευσης “αρπακτικών”, αναπαράγοντας αφαιρετικά την ικανότητα των ζώων να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται στους υπαινιγμούς ύπαρξης της εκάστοτε αρπακτικής απειλής. Εστιάζει στην ικανότητα να προσαρμόζουν την κινητική συμπεριφορά, το σχήμα, τη μορφή, την υφή και τον απόηχό τους ώστε να ελαχιστοποιούν τις ενδείξεις της παρουσίας τους ή να καλύπτουν την ταυτότητά τους, ταυτότητα που συνεπάγεται τον αυτοπροσδιορισμό τους ως πιθανού θηράματος».

 

Πεταλούδα

Στο νέο του χορευτικό σόλο, βιντεοσκοπημένο στους εξωτερικούς χώρους των κατασκευαστικών εργαστηρίων της ΕΛΣ, ο χορευτής και χορογράφος Γιώργος Παπαδόπουλος μεταμορφώνεται σε… Πεταλούδα. Ο ίδιος σημειώνει για το έργο: «Η πεταλούδα και οι συνεχόμενες αλλαγές και μεταμορφώσεις της είναι ένα υπέροχο και μαγικό δίδαγμα για όλους μας και μας χαρίζει εσωτερική δύναμη. Μέσα από την προσπάθειά της να βγει από το κουκούλι, μας υπενθυμίζει ότι η δυσκολία στη ζωή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πορεία της εξέλιξής μας. Κουβαλάει μέσα της μια σοφία αιώνων που, εάν μπορέσεις και θες να ακούσεις, θα νιώσεις εμπιστοσύνη στο σύμπαν. Θα καταλάβεις πως η ζωή και ο θάνατος είναι απλώς μια μετάβαση και ότι η ψυχή δεν αλλοιώνεται ποτέ. Είναι απλώς η έκφρασή της, μέσα από την ύλη».

 

Kelifos

Μια γυναίκα εγκλωβισμένη σε ένα κέλυφος προσπαθεί να απελευθερωθεί στο έργο Kelifos, που χορογράφησε ο χορογράφος και χορευτής Φώτης Νικολάου στη νέα του συνεργασία με το Μπαλέτο της ΕΛΣ. Ο ίδιος σημειώνει: «Ο φόβος και η μοναξιά οδηγούν συχνά τους ανθρώπους στο να χτίσουν τείχη, να θέσουν όρια και να κρυφτούν ώστε να προστατεύσουν τα τρομαγμένα και ανυπεράσπιστά τους όνειρα αλλά και τις κρυφές τους επιθυμίες. Δημιουργούν ένα αχανές, μοναχικό κτίσμα, ένα κέλυφος για να φιλοξενήσει τις φοβισμένες και ευάλωτες ψυχές τους.  Θωρακισμένη στο κέλυφός της, μια γυναίκα αναπολεί όλα αυτά που ποτέ δεν τόλμησε να μοιραστεί, να εκφράσει ή να γευτεί. Ένα πανέμορφο αγρίμι που περιφέρεται βασανισμένο. Μια ηρωίδα που θέλει να βγει έξω, στη ζωή. Ένα σώμα που θέλει να αφεθεί, να αισθανθεί, και να αγαπήσει. Θα τολμήσει να σπάσει το κέλυφος;».

 

 

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

5ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ Εθνικής Λυρικής Σκηνής

 

 

Μπαλέτο της ΕΛΣ  

Θυμήσου, σώμα…* 

26 Μαΐου – 22 Ιουνίου 2021 | nationalopera.gr/GNOTV 

Με τους Α΄ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de ballet της ΕΛΣ

 

Δώδεκα νέες πρωτότυπες και ευρηματικές χορογραφίες πάνω σε έργα Ελλήνων συνθετών από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φέρνει το 5ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ της ΕΛΣ με τίτλο Θυμήσου, σώμα… στην GNO TV. Οι δωρεάν προβολές των βίντεο του Φεστιβάλ, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη και καλλιτεχνική επιμέλεια Κωνσταντίνου Ρήγου, θα πραγματοποιηθούν από τις 26 Μαΐου έως τις 22 Ιουνίου 2021 και θα παραμείνουν διαθέσιμες για το κοινό για 30 μέρες μετά την πρεμιέρα τους. Το Φεστιβάλ υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

Στις δώδεκα μικρού μήκους ιστορίες χορού που θα προβληθούν σε τέσσερα μέρη, οι Χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ δραπετεύουν από τη σκηνή του θεάτρου και μεταφέρονται σε απρόβλεπτους χώρους της πόλης: από τον Θόλο και το πάρκινγκ του ΚΠΙΣΝ, τα κατασκευαστικά εργαστήρια της ΕΛΣ και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μέχρι το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων στο κέντρο της Αθήνας, σε διαδρόμους ξενοδοχείων, ασανσέρ και ερημικές παραλίες. Κάθε χώρος και μια ξεχωριστή εμπειρία, μια δυνατή ανάμνηση, κάθε σώμα και μια ιστορία, μια άλλη αφήγηση. Ομαδικές συνθέσεις, ντουέτα και σόλο σε ένα ατελείωτο χορευτικό ταξίδι μέσα από μνήμες και αισθήσεις.

 

Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει με το έργο Dancing Cloud, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του διακεκριμένου Α΄ Χορευτή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αλεξάνταρ (Σάσα) Νέσκωβ.

Τις χορογραφίες των έργων υπογράφουν οι Χάρης Κούσιος, Θανάσης Σολωμός, Μαρία Κουσουνή, Ελευθερία Στάμου, Φώτης Διαμαντόπουλος, Τατιάνα Παπαδοπούλου, Εύα Γεωργιτσοπούλου, Γιώργος Παπαδόπουλος, Φώτης Νικολάου, Πέρσα Σταματοπούλου, Μιχάλης Θεοφάνους και Αλέξης Κυριακούλης. Τις μουσικές έχουν συνθέσει ο Ανδρέας Μουστούκης, η ελληνική αγγλόφωνη μπάντα StarWound, ο κιθαριστής Γιώργος Μουλουδάκης, ο οποίος επιπλέον ερμηνεύει έργα αφιερωμένα στον ίδιο από τους Μάνο Χατζιδάκι, Νίκο Κυπουργό και Νίκο Μαμαγκάκη, καθώς επίσης οι Σεμπάστιαν Διακάκης, Πέτρος Λειβαδάς, Αποστόλης Κουτσογιάννης, Δανάη Μπελοσίνοφ, Σταμάτης Πασόπουλος. Μέρος των έργων ερμηνεύει το μουσικό σύνολο Oros Ensemble.

Ο διευθυντής Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κωνσταντίνος Ρήγος σημειώνει: «Το 5ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ της ΕΛΣ με τίτλο Θυμήσου, σώμα… είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον σύγχρονο χορό, με το Μπαλέτο της ΕΛΣ να παρουσιάζει δώδεκα νέες χορογραφίες πάνω σε έργα Ελλήνων συνθετών. Οι χορευτές αποδρούν από το black box της Κεντρικής Σκηνής της ΕΛΣ ακόμα και αν κάτι τους τραβάει πίσω κάποιες στιγμές, για να ανακαλύψουν νέους χώρους, νέες αισθήσεις, νέα βήματα. Να εκφραστούν αλλιώς σε αυτές τις μικρού μήκους ιστορίες χορού. Να αποκτήσουν με αυτόν τον τρόπο μια νέα εμπειρία και ένα νέο κυριολεκτικά έδαφος δράσης. Ένα τσιμεντένιο δωμάτιο, μια αισθησιακή αίθουσα χορού, μια χορταριασμένη αυλή ή μια απομακρυσμένη παραλία, ένας διάδρομος ή ένα κλειστό ασανσέρ ανάμεσα στους πολλούς χώρους που τα σώματα των χορευτών εγκλωβισμένα ή απελευθερωμένα εναρμονίζονται με αυτούς και γίνονται μέρος μιας νέας αφήγησης. Σας καλούμε να απολαύσετε ένα ταξίδι που το σώμα θυμάται…».

 

 

  • Το Φεστιβάλ οφείλει τον τίτλο του στο ομώνυμο ποίημα του Κ. Π. Καβάφη.

 

 

Οι προβολές του φεστιβάλ είναι δωρεάν.
Για την παρακολούθηση του φεστιβάλ στην GNO TV, παρακαλούμε να πληκτρολογήσετε www.nationalopera.gr/GNOTV και να ακολουθήσετε την πολύ απλή διαδικασία δωρεάν εγγραφής. Η GNO TV υλοποιήθηκε με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ.