Ρέκβιεμ Αχμάτοβα & Η επέτειος Ρέκβιεμ Αχμάτοβα & Η επέτειος
Εναλλακτική Σκηνή
Ρέκβιεμ Αχμάτοβα & Η επέτειος
Καλλιτεχνική Περίοδος 2020/21 - Χάρης Βρόντος
Νοέμβριος 2020
Δημιουργική Ομάδα

Μουσική διεύθυνση
Νίκος Βασιλείου

Σκηνοθεσία
Αγγέλα-Κλεοπάτρα Σαρόγλου

Σκηνικά – Κοστούμια
Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Φωτισμοί
Στέλλα Κάλτσου

Βίντεο
Βασίλης Κεχαγιάς

Πρωταγωνιστές Παράστασης

 

Ερμηνεύουν
Γιάννης Γιαννίσης
Μαρισία Παπαλεξίου

 

 

 

Τιμές εισιτηρίων: €12, €15 
Φοιτητικό, παιδικό: €10

 

Με βάση τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού COVID-19 που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, η Εθνική Λυρική Σκηνή ξεκινά τη λειτουργία της με 30% πληρότητα στην Εναλλακτική Σκηνή, δηλαδή 96 θέσεις από το σύνολο των 322. Επιπλέον, σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Πολιτείας, η πώληση των εισιτηρίων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο, την έξοδο και καθ’ όλη τη διάρκεια των παραστάσεων, θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο κενές θέσεις εκατέρωθεν των (μονών ή διπλών) θέσεων των καθημένων, θα αποφεύγεται ο συνωστισμός και θα διασφαλίζονται οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ θεατών, καθώς και μεταξύ θεατών και σκηνής / ορχήστρας, ενώ θα τηρούνται ειδικά πρωτόκολλα για τον καθαρισμό, την απολύμανση και τον κλιματισμό / εξαερισμό των χώρων της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.

Εναλλακτική Σκηνή
Όπερα

Ρέκβιεμ Αχμάτοβα & Η επέτειος

Χάρης Βρόντος

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης: 19.30 |   

Ο Χάρης Βρόντος είναι μια από τις πιο συνεπείς φωνές στον χώρο του ελληνικού μουσικού θεάτρου των τελευταίων δεκαετιών, έχοντας συνθέσει πολυάριθμες όπερες. Δύο από τις μονόπρακτες όπερες δωματίου του (μια μορφή που εξερευνά εδώ και χρόνια) παρουσιάζονται σε ενιαία παράσταση στην Εναλλακτική Σκηνή.

Το Ρέκβιεμ Αχμάτοβα, σε λιμπρέτο του Χάρη Βλαβιανού, διασκευή ποιήματος της Ανν Κάρσον, εκκινεί από τη ζωή της σπουδαίας Ρωσίδας ποιήτριας για να θέσει ερωτήματα για τη σχέση τέχνης και εξουσίας. Όπως σημειώνει ο συνθέτης, «στο Ρέκβιεμ Αχμάτοβα περιλαμβάνονται, με τη μορφή στίχων, περιστατικά εξόντωσης, εν ψυχρώ εκτέλεσης, φυλακίσεων και εξορίας ποιητών και καλλιτεχνών που δεν υπάκουσαν τυφλά στο δόγμα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού στην τέχνη. Την ίδια περίοδο, καταδικασμένοι ως καλλιτέχνες της παρακμής, εξοντώνονταν, εξορίζονταν κι έβλεπαν τα έργα τους να καίγονται ή ν’ απαγορεύονται πολλοί συγγραφείς, μουσικοί και ζωγράφοι, κυρίως Εβραίοι, από το ναζιστικό καθεστώς στη Γερμανία, την Αυστρία και την Κεντρική Ευρώπη».

Στην Επέτειο, σε λιμπρέτο του συνθέτη και του ποιητή Γιάννη Ιωαννίδη, πρωταγωνιστής είναι ο συγγραφέας Γιάννης Μπεράτης, σε ένα παιχνίδι με τα γεγονότα του Εμφυλίου και τη διαιώνισή του στο πεδίο της ιστορικής μνήμης.