O qual incendio O qual incendio
Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής / Εναλλακτική Σκηνή
O qual incendio
Καλλιτεχνική Περίοδος 2018/19 - Ensemble airborne extended
12 Απριλίου 2019
Δημιουργική Ομάδα

ΦΛΑΟΥΤΑ
Έλενα Γκαμπριέλι
Καρολίνε Μάιχοφερ

ΤΣΕΜΠΑΛΟ - ΠΛΗΚΤΡΑ
Σόνια Λάιπολντ

ΑΡΠΑ
Τίνα Ζερντίν

Πρωταγωνιστές Παράστασης

ΥΨΙΦΩΝΟΣ
Κορνηλία Χόρακ

ΦΩΤΙΣΜΟΙ
Βαλεντίνα Ταμιωλάκη 

Τιμές εισιτηρίων: €12, €15
Φοιτητικό, παιδικό: €8

Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής / Εναλλακτική Σκηνή
Όπερα

O qual incendio

Ensemble airborne extended

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης: 20.30 |   

BMEIA Logo EN

 

Το εξαιρετικό αυστριακό γυναικείο κουαρτέτο Ensemble airborne extended έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τίτλο O qual incendio, το οποίο περιλαμβάνει τόσο παλαιά όσο και σύγχρονη μουσική, συνδέοντας έτσι το παρελθόν με το παρόν. Ο ασυνήθιστος συνδυασμός των μουσικών οργάνων έδωσε τη δυνατότητα στο Ensemble airborne extended να δημιουργήσει ένα ευρύ φάσμα νέων ήχων και χρωμάτων που εμπνέει τόσο τους συνθέτες όσο και το κοινό σε όλο τον κόσμο.

Η μουσικός Σόνια Λάιπολντ σημειώνει: «Μπαρόκ συνθέτριες όπως οι Ρόζα Τζατσίντα Μπαντάλλα και Καμίλλα ντε Ρόσσι (αξίζει να σημειωθεί ότι είναι δύο από τις ελάχιστες γυναίκες συνθέτριες της εποχής), καθώς και ο συνθέτης Γκέοργκ Φίλιπ Τέλεμαν, δημιούργησαν συγκινητικά μουσικά έργα που περιγράφουν με εντυπωσιακό τρόπο ιερά θαύματα. Αυτά τα σπάνια μουσικά φαινόμενα συνδυάζονται με νέα, συναρπαστικά έργα από τους Μινγκ Γουάνγκ, Πάνο Ηλιόπουλο και Αλέξανδρο Σπύρου: τα κομμάτια τους αναφέρονται σε θαύματα τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος, και συνιστούν, παράλληλα, οράματα που οι συνθέτες δημιουργούν σήμερα για το μέλλον».

 

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής 2019: Οράματα και Θάματα της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ. 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Ensemble airborne extended

To Ensemble airborne extended ιδρύθηκε το 2013 και αποτελεί ένα γυναικείο κουαρτέτο σύγχρονης μουσικής, αποτελούμενο από τα όργανα άρπα, τσέμπαλο / πλήκτρα, φλάουτα, φλάουτα με ράμφος, φλάουτα Παίτσολντ, με ή χωρίς electronics και ερμηνεία. Υπεύθυνη του σχήματος είναι η Σόνια Λάιπολντ. Ο ασυνήθιστος συνδυασμός αυτών των μουσικών οργάνων δίνει στο σύνολο τη δυνατότητα να δημιουργεί ένα ευρύ φάσμα νέων ήχων και χρωμάτων, που εμπνέει τους συνθέτες και το κοινό παγκοσμίως. Το σύνολο χαρακτηρίζεται από μια μινιμαλιστική μουσική προσέγγιση που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον διάλογο μεταξύ των οργάνων και τα αφήνει να μιλήσουν και να αναπνεύσουν όπως αυτά το επιθυμούν και στον ρυθμό που θέλουν. Στο πλαίσιο του αυστριακού προγράμματος NASOM 2018/19 το Ensemble airborne extended παρουσιάζει παγκοσμίως νέα έργα γραμμένα για αυτό. Ένα ρεπερτόριο που συνεχώς μεγαλώνει, διευρύνεται και εμπλουτίζεται και περιλαμβάνει έργα από πληθώρα Ευρωπαίων συνθετών.

Κορνηλία Χόρακ υψίφωνος

Υψίφωνος, γεννημένη στη Βιέννη, με ευρύ και πολυποίκιλο ρεπερτόριο από όπερες και συναυλιακά έργα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη φωνητική με τη Χίλντε Ραίσσελ-Μάινταν στο Ωδείο Goetheanistic στη Βιέννη. Ενίσχυσε τη μουσική της εκπαίδευση με μαθήματα φωνητικής με την Κριστίνα Μιατέλλο στην Πάδοβα. Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε πληθώρα λυρικών θεάτρων και φεστιβάλ στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων σε Φεστιβάλ Ζάλτσμπουργκ, Φεστιβάλ Ultraschall 2014 (Βερολίνο), Μουσικό Φεστιβάλ Καρινθίας (Αυστρία), Φεστιβάλ Musica Viva, Φεστιβάλ Styriarte (Γκρατς), Φεστιβάλ Μπρέγκεντς, Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ Βουδαπέστης και Φεστιβάλ L’Arte salva L’Arte (Ρώμη). Έχει τραγουδήσει σε Theater an der Wien (Βιέννη), Θέατρο Λα Φενίτσε (Βενετία), Εθνικό Θέατρο Βαϊμάρης, Εθνική Όπερα Λωρραίνης (Νανσύ), θέατρο οπερέτας (Musikalische Komödie) Λειψίας και Κρατικό Θέατρο Γκαίρτνερπλατς (Μόναχο), υπό τη διεύθυνση αρχιμουσικών όπως οι Ουλφ Σίρμερ, Κρίστιαν Τήλεμαν, Νέβιλ Μάρρινερ, Άνταμ Φίσερ, Άιβορ Μπόλτον και Φρήντριχ Τσέρχα. Συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες Κλάους Γκουτ, Ρόμπερτ Κάρσεν, Χέλμουτ Ματίαζεκ κ.ά.

Βαλεντίνα Ταμιωλάκη φωτισμοί
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Ωδείου Χαλανδρίου (Δίπλωμα Φλάουτου). Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Master of Arts: Ανώτερη Θεατρική Πρακτική με ειδίκευση στο Σχεδιασμό Φωτισμών από τη Βασιλική Κεντρική Σχολή Λόγου και Δράματος του Λονδίνου. Έχει σχεδιάσει φωτισμούς για παραστάσεις όπερας, θεάτρου και χορού, εικαστικές εγκαταστάσεις, θέατρο κούκλας και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και με πολλούς ανεξάρτητους χώρους του ελεύθερου θεάτρου. Παραγωγές: Στέφανος Λαζαρίδης - Κυνικός Ρομαντικός (2018), Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι (2018), Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής (2019).

 

Η εκδήλωση «O QUAL INCENDIO» ανήκει στην ενότητα του προγραμματισμού της Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ με τον τίτλο «ΗΜΕΡΕΣ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ  ΜΟΥΣΙΚΗΣ» που εντάσσεται στην Πράξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ» (MIS 5004053) με κωδικό 2017ΕΠΑ08510107 (Άξονας 06 του Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

 

footer