fonέs + chórεs fonέs + chórεs
Εναλλακτική Σκηνή
fonέs + chórεs
Ιανουάριος 2019
Δημιουργική Ομάδα

ΚΡΟΥΣΤΑ
Άγγελος Πολυχρόνου
Αλέξανδρος Φραγκούλατζης

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ
Σοφία Κωνσταντινίδου

Εναλλακτική Σκηνή
Όπερα

fonέs + chórεs

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται μία ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης από τα Ταμεία της ΕΛΣ

Ώρα έναρξης: 12.00 |   1 ώρα 

Η πρώτη σκηνική συνύπαρξη των γυναικείων φωνητικών σχημάτων fonέs και chórεs είναι γεγονός! Τα δύο σχήματα, υπό τη διεύθυνση της χαρισματικής Μαρίνας Σάττι, θα βρεθούν, για πρώτη φορά, επί σκηνής για να μας χαρίσουν μια μοναδική συναυλία στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Κυριακή 27 Ιανουαρίου στις 12.00, με ελεύθερη είσοδο!

Έχοντας σαν πρώτη τους ύλη παραδοσιακά ακούσματα, οι fonέs και chórεs θα ερμηνεύσουν a capella με τη συνοδεία κρουστών τραγούδια από τις πέντε ηπείρους σε ένα πολύχρωμο και μελωδικό ταξίδι χωρίς σύνορα. Πενήντα ερμηνεύτριες, δύο ξεχωριστά σχήματα, μια συναρπαστική πολυφωνική γιορτή!

 


Μαρίνα Σάττι

Η Μαρίνα Σάττι, τραγουδίστρια και μουσικός, με καταγωγή από την Κρήτη και το Σουδάν, ξεκίνησε τις σπουδές της στο κλασικό πιάνο και τη φωνητική από πολύ νεαρή ηλικία. Φοίτησε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ. Παράλληλα σπούδασε θέατρο (Σχολή Δραματικής Τέχνης Βεάκη και Κεντρική Σκηνή). Έχει πτυχίο κλασικού πιάνου, ανώτερων μουσικών σπουδών και δίπλωμα κλασικού τραγουδιού, ενώ είναι απόφοιτη του Κολεγίου Μουσικής του Μπέρκλεϋ ως υπότροφος. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη European Jazz Orchestra ’09 κι έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι Μπόμπυ ΜακΦέρριν, Ουέιν Σόρτερ και Ντανίλο Πέρες. Ως ηθοποιός έχει πρωταγωνιστήσει στις παραστάσεις West Side Story, Ερωτόκριτος, Shrek the Musical κ.α., ενώ έχει δανείσει τη φωνή της στη μεταγλωττισμένη ταινία της Ντίσνεϋ Βαϊάνα. Δημιούργησε το γυναικείο φωνητικό σύνολο fonέs (2016) και την 50μελή γυναικεία χορωδία chόrεs (2017). Το single «Μάντισσα» σε δική της μουσική και ενορχήστρωση έφτασε στην πρώτη θέση των charts σε Ελλάδα και Βουλγαρία, οδηγώντας σε διεθνή δισκογραφική συμφωνία με τη Universal Music Berlin. Ψηφίστηκε «Γυναίκα Μουσικός της Χρονιάς» από τους αναγνώστες του Votre Beauté. Tραγούδησε στο Champion of the Earth Awards των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη (2018).

 

Fonέs

Έχουν τραγουδήσει σε χώρους όπως Ηρώδειο, ΚΠΙΣΝ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κι έχουν συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι Νίκος Κυπουργός, Διονύσης Σαββόπουλος, Παύλος Παυλίδης, Φοίβος Δεληβοριάς, Δημήτρης Καλαντζής. Το καλοκαίρι του 2018 τραγούδησαν ως Ωκεανίδες στην παράσταση Προμηθέας δεσμώτης σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα στη Μικρό Θέατρο Επιδαύρου, τον Σεπτέμβριο του 2018 τραγούδησαν στην τελετή Champion of the Earth Awards των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ενώ τον Νοέμβριο του 2018 τραγούδησαν στην τελετή αφής της φλόγας του 36ου Μαραθωνίου στον Μαραθώνα.

Οι fonέs είναι οι:
ΕΡΑΣΜΙΑ ΜΑΡΚΙΔΗ, ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΠΟΖΑΤΖΙΔΟΥ, ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΤΖΗ

 

Chórεs

Το 2016, η μουσικός Μαρίνα Σάττι διοργάνωσε μια σειρά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με σκοπό την ανάδειξη του διεθνούς παραδοσιακού ρεπερτορίου. Οι ανωτέρω δραστηριότητες προσείλκυσαν το αυθόρμητο ενδιαφέρον πολλών νέων γυναικών, οι οποίες εξέφρασαν την επιθυμία τους να μάθουν περισσότερα για το πολυφωνικό τραγούδι. Το σύνολο αυτό διαχωρίστηκε από τις fonέs και ονομάστηκε chórεs. Σκοπός του συνόλου chórεs είναι η εκπαίδευση των μελών του στη μουσική, τον χορό και την υποκριτική και η ανάπτυξη καλλιτεχνών με ευρεία παιδεία και οξεία κοινωνική αντίληψη. Έχοντας ως κύριο μέσο επικοινωνίας τη μουσική, οι chórεs πειραματίζονται πάνω στη σύνδεση στοιχείων διαφορετικών πολιτισμών, καταργώντας γεωγραφικά και ηλικιακά σύνορα, και αξιοποιώντας όλα τα εκφραστικά μέσα για την παραγωγή μηνυμάτων.
Πλέον, περισσότερες από 50 γυναίκες ηλικίας 13-45 ετών συμμετέχουν στις εβδομαδιαίες δραστηριότητες της ομάδας chórεs. Το συνδετικό στοιχείο μεταξύ των συμμετεχουσών είναι οι κοινές ανησυχίες τους γύρω από τις «εκφραστικές τέχνες» (performing arts), η ανοχή στη διαφορετικότητα, η αγάπη για τη μάθηση και η συμμετοχή σε μια κοινότητα αλληλοϋποστήριξης. Οι chórεs έχουν ήδη μετεξελιχθεί σε ένα φυτώριο καλλιτεχνών που δεν έχει πάψει να μεγαλώνει, με τη συμμετοχή νέων μελών και την ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου με αναγνωρισμένους διδάσκοντες από διαφορετικούς καλλιτεχνικούς χώρους.

Οι chórεs είναι οι:
ΕΛΕΝΗ ΚΟΝΤΟΖΑΝΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΥ, ΧΡΥΣΑ ΚΛΕΙΣΙΑΡΗ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, ΝΑΣΙΑ ΙΑΚΩΒΟΥ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΟΖΑΝΗ, ΤΖΟ ΚΑΡΑΝΔΙΝΑΚΗ, ΔΑΝΑΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΑΣΛΑΚΙΔΟΥ, ΣΙΜΕΛΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ, ΕΛΕΝΑ ΣΤΕΦΑΝΑΚΙΔΟΥ, ΜΥΡΤΩ ΠΑΠΠΑ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΟΛΑ, ΕΒΕΛΙΝΑ ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΥ, ΜΑΡΙΝΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ, ΧΑΡΑ ΖΑΧΑΡΑΚΟΥ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΛΑΜΑΚΗ, ΕΛΕΑΝΝΑ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΣΑΜΠΑ, ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΜΠΑΝΟΥ, ΑΡΙΣΤΕΑ ΑΝΥΣΗ, ΔΑΝΑΗ ΠΟΛΙΤΗ, ΝΤΙΜΗ ΣΠΕΛΑ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ, ΘΩΜΑΪΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ, ΘΕΩΝΗ ΦΥΤΡΟΥ, ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΩΜΟΥ, ΣΟΦΙΑ ΚΑΤΣΕΝΙΟΥ, ΜΑΙΡΗ ΜΟΥΡΚΟΓΙΑΝΝΗ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΑΣΙΑ ΤΡΑΓΟΥΣΤΗ, ΛΙΑΝΑ ΓΚΙΩΖΟΥ, ΜΑΙΡΗ ΤΥΡΟΥ, ΡΑΦΑΕΛΑ ΣΙΜΟΥ, ΔΟΞΑ ΑΓΓΕΛΗ, ΧΑΤΖΑΚΗ ΕΥΓΕΝΙΑ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΙΡΙΣ ΤΟΥΛΑ, ΓΙΟΥΛΗ ΔΑΝΙΓΓΕΛΗ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΗ.

 

Η εκδήλωση «fonέs & chórεs» ανήκει στην ενότητα του προγραμματισμού της Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ με τον τίτλο «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΠΡΩΙΝΑ» που εντάσσεται στην Πράξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ» (MIS 5004053) με κωδικό 2017ΕΠΑ08510107 (Άξονας 06 του Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

 

footer