Συναυλία Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Συναυλία Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος
Συναυλία Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων
Δεκέμβριος 2018
Δημιουργική Ομάδα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ
Διονύσης Γραμμένος

ΣΟΛΙΣΤ
Αλεξία Μουζά

Πρωταγωνιστές Παράστασης

*Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας που θα διανέμονται δύο ώρες πριν από την έναρξη της συναυλίας από τα Ταμεία της ΕΛΣ

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος
Όπερα

Συναυλία Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής 
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 

Ώρα έναρξης: 20.00 | clock

Η ΕΛΣΟΝ, η οποία εγκαινίασε τη λειτουργία της την προηγούμενη καλλιτεχνική περίοδο, συνεχίζει και για τη σεζόν 2018/19 τις συναυλίες της στην Εθνική Λυρική Σκηνή, αυτή τη φορά με έργα των Stafylakis, Σοπέν και Μέντελσον, υπό τη μουσική διεύθυνση του ιδρυτή της Διονύση Γραμμένου.

Πρόγραμμα  Συναυλίας
Harry Stafylakis, ΑΤΛΑΣ (σε παγκόσμια πρεμιέρα / το έργο δημιουργήθηκε για την ΕΛΣΟΝ)
Φρεντερίκ Σοπέν, Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 2 σε φα ελάσσονα, έργο 21
Φέλιξ Μέντελσον, Συμφωνία αρ.5 σε ρε μείζονα ελάσσονα, έργο 107, «της Μεταρρύθμισης»

 

elson logo

Με χρηματοδότηση από το
latsis logo grΕΛΣΟΝ

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ) αποτελείται από νέους Έλληνες μουσικούς από όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και Έλληνες μουσικούς που ζουν στο εξωτερικό και φιλοξενείται από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στις νέες της εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στόχος της είναι να καλύψει αυτό το σημαντικό κενό της χώρας μας, σε σχέση με την αντίστοιχη παράδοση των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, και αποσκοπεί κυρίως στον εντοπισμό, την καθοδήγηση, την εκπαίδευση και την ανάδειξη νέων ταλαντούχων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης σολίστ και εξαρχόντων των ελληνικών αλλά και μεγάλων ευρωπαϊκών ορχηστρών.
H συμμετοχή των νέων μουσικών στα προγράμματα της ΕΛΣΟΝ είναι δωρέαν. Παράλληλα με το έργο της Ορχήστρας, ειδική μέριμνα θα δίνεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα για το νεανικό κοινό αλλά και την ευκολία προσβασιμότητας των νέων στις συναυλίες της, καθώς επιθυμεί να μεταλαμπαδεύσει στη νέα γενιά την ποιότητα και τις αξίες που το είδος αυτό της μουσικής πρεσβεύει. Η ΕΛΣΟΝ φιλοδοξεί, κατά αυτόν τον τρόπο, να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός φιλόμουσου ρεύματος και μιας μουσικής πλατφόρμας για τους νέους μουσικούς και για το νεανικό ακροατήριο, ενισχύοντας έτσι το μουσικό διάλογο της νέας γενιάς.
Στην πρώτη καλλιτεχνική σεζόν της (2017/18), η ΕΛΣΟΝ πραγματοποίησε τέσσερις συναυλίες στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της ΕΛΣΟΝ και μουσικού διευθυντή της, Διονύση Γραμμένου. Την καλλιτεχνική περίοδο 2018/19, η ΕΛΣΟΝ θα δώσει δύο συναυλίες στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στις 15 Δεκεμβρίου 2018 και 21 Ιουλίου 2019 και μία στην Εναλλακτική Σκηνή στις 9 Μαρτίου 2019.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ
Έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένας από τους πιο χαρισματικούς καλλιτέχνες της γενιάς του. Η πρώτη του μεγάλη διεθνής επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2008, κερδίζοντας το Χρυσό Μετάλλιο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Μουσικών της EBU και τον τίτλο του «Ευρωπαίου Νέου Μουσικού της Χρονιάς», συμπράττοντας με τη Vienna Symphony Orchestra στην τελετή έναρξη του Φεστιβάλ της Βιέννης, μπροστά σε κοινό 50.000 θεατών και σε ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση σε περισσότερες από 20 χώρες. Σημειώνεται πως είναι ο πρώτος μουσικός πνευστού οργάνου στην ιστορία του διαγωνισμού που έλαβε τον τίτλο αυτό.
Εμφανίζεται τακτικά στις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές όπως το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, Berliner Philharmoniker, Amsterdam Concertgebouw, Barbican Center του Λονδίνου, Vienna Konzerthaus και Cité de la musique στο Παρίσι, αλλά και σε ζωντανές συναυλίες για το BBC Radio-3, Bavarian Radio και ORF της Αυστρίας.
Έκανε το ντεμπούτο του ως αρχιμουσικός σε ηλικία 21 ετών με την Vienna Chamber Orchestra και έκτοτε έχει διευθύνει ορχήστρες όπως η Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz, Festival Strings Lucerne, Malta Philharmonic Orchestra, Vienna Young Philharmonic Orchestra και Hofer Symphoniker, ενώ για τη φετινή σεζόν είναι προσκεκλημένος αρχιμουσικός των Canadian Opera Company στο Τορόντο, Odessa Philharmonic Orchestra και Thailand Philharmonic Orchestra. Ο Διονύσης Γραμμένος μαθήτευσε κοντά στους Bernard Haitink και Christoph Eschenbach και πρόσφατα ήταν ο πρώτος Έλληνας αρχιμουσικός που κλήθηκε να συμμετάσχει στο Αspen Music Festival, στις ΗΠΑ.
Έχει τιμηθεί με το παγκόσμιο βραβείο Τέχνης «Leonardo da Vinci», το βραβείο “Rising Star” της ECHO και το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών. Ηχογραφεί για τις εταιρείες Warner Classics και naïve.

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας