Ο ξεπεσμένος δερβίσης Ο ξεπεσμένος δερβίσης
Εναλλακτική Σκηνή
Ο ξεπεσμένος δερβίσης
Καλλιτεχνική Περίοδος 2017/18 - Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής
Απρίλιος 2018
Δημιουργική Ομάδα

ΣΥΛΛΗΨΗ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
Φένια Παπαδόδημα

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Αυτοσχεδιασμοί

ΤΥΜΠΑΝΑ
Παναγιώτης Κωστόπουλος

ΣΑΞΟΦΩΝΟ, ΦΛΑΟΥΤΟ, ΚΡΟΥΣΤΑ
Ντέιβιντ Λιντς

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΠΑΣΟ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ
Γιώργος Παλαμιώτης 

ΤΡΟΜΠΕΤΑ, ΦΙΛΙΚΟΡΝΟ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ
Ανδρέας Πολυζωγόπουλος 

ΦΩΝΗ, ΠΙΑΝΟ, ΑΡΠΑ, ΛΟΥΠΕΣ
Φένια Παπαδόδημα

Εναλλακτική Σκηνή
Φεστιβάλ

Ο ξεπεσμένος δερβίσης

Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής

Βασισμένο στο διήγημα του Α. Παπαδιαμάντη 

3 Απριλίου 2018
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης: 20.30 | clock

Τιμές εισιτηρίων: 12€, 15€
Φοιτητικό, παιδικό: 8€

Ιδρυτικός δωρητής Εναλλακτικής ΣκηνήςΙΣΝ LOGO

Ένα σύγχρονο τζαζ κουιντέτο αναβιώνει τις διαδοχικές εντυπώσεις-ατμόσφαιρες του αριστουργηματικού αθηναϊκού διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Αποτυπώνει μ’ έναν αυθεντικό, πρωτότυπο και αυτοσχεδιαστικό τρόπο το παιχνίδι των λέξεων, των ήχων, των μελωδιών και των ρυθμών που ο συγγραφέας ανακαλεί χάρη σε μια υπέροχη λεκτική ενορχήστρωση.
Ο απόηχος του βυζαντινού μέλους, πυρήνας του παπαδιαμαντικού λόγου, συναντά τον αυτοσχεδιασμό της φωνής πάνω σε ινδικές καρνατικές κλίμακες ως μεταφορική απόδοση του «καθαυτού αμανέ» που φέρει ο ξένος, ο δερβίσης.
Λούπες και σύγχρονα ηχητικά τοπία συνυπάρχουν με μια αρμονία που φέρει την επιρροή των Γάλλων συνθετών του 19ου και 20ού αιώνα. Η μελωδία αιωρείται μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Πηγή έμπνευσης υπήρξαν οι Ντεμπυσσύ, Φωρέ, Πουλένκ, Μπουλανζέ, Μεσσιάν, Σόρτερ, Έβανς, Κολτρέιν (Τζον και Άλις).

*Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του φεστιβάλ Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής, με θέμα την «Έκσταση» (22 Μαρτίου - 3 Απριλίου 2018 - Επιμέλεια προγράμματος: Στέφανος Θωμόπουλος - Αλέξανδρος Ευκλείδης).

Ο ετήσιος κύκλος Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής επανέρχεται με ένα θέμα που συνδέει στη διαχρονία μουσική και λατρεία: την έκσταση. Από τους θιάσους του Διονύσου στους περιστρεφόμενους δερβίσηδες και από το μέλος και την πολυφωνία έως τον μινιμαλισμό, η μουσική συνδέεται άρρηκτα με την επιθυμία του ανθρώπου για υπέρβαση των φυσικών του ορίων και αναλαμβάνει να γίνει το όχημα της έκστασης. Οι Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής βολιδοσκοπούν τη σχέση αυτή με μια σειρά από συναυλίες και εκδηλώσεις που καλύπτουν ένα ευρύ γεωγραφικό, χρονικό και αισθητικό φάσμα, από την παλιά μουσική μέχρι τον αμερικάνικο μινιμαλισμό και από την οθωμανική μουσική μέχρι τον Μπαχ. Στον κύκλο συμμετέχουν καλλιτέχνες με πολύ διαφορετική προέλευση και πορεία.

footer etpa edited

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας