Συναυλία "Βία, ανεκτικότητα και έλεος στην όπερα" Συναυλία "Βία, ανεκτικότητα και έλεος στην όπερα"
Θέατρο Ολύμπια
Συναυλία "Βία, ανεκτικότητα και έλεος στην όπερα"
Σεπτέμβριος 2016
Πρωταγωνιστές Παράστασης

ΣΟΛΙΣΤ
Σοφία Κυανίδου
Δημήτρης Πακσόγλου
Τάσος Αποστόλου

ΠΙΑΝΟ
Νίκος Βασιλείου

Θέατρο Ολύμπια
Απογεύματα στο φουαγέ

Συναυλία "Βία, ανεκτικότητα και έλεος στην όπερα"

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
25 Σεπτεμβρίου 2016
Φουαγέ Θεάτρου Ολύμπια
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 | clock και στις 13.00 | clock
Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διανέμονται από τα Ταμεία του θεάτρου Ολύμπια, μια ώρα πριν την έναρξη των συναυλιών

Με δύο ιδιαίτερες συναυλίες στο φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια, η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στη σπονδυλωτή δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού γύρω από τη θεματική "Διωγμοί: Παλιές και νέες ιστορίες γύρω από τη βία και την ανεκτικότητα" στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (European Heritage Days).

Οι συναυλίες με τίτλο "Βία, ανεκτικότητα και έλεος στην όπερα" θα πραγματοποιηθούν το πρωινό της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου, στις 11.00 και στις 13.00 στο φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια.

Το λυρικό θέατρο είναι γεμάτο από ιστορίες βίας και ανεκτικότητας, διωγμών, καταπίεσης αλλά και συγχώρεσης. Ιστορίες μεμονωμένων προσώπων ή ολόκληρων λαών. Η θεματολογία αυτή υπήρξε διαχρονικά δημοφιλής, από την αυγή της όπερας σε έργα όπως η Στέψη της Ποππαίας του Μοντεβέρντι και εμφανίζεται συχνά σε έργα που εξέφρασαν τις αξίες της Γαλλικής Επανάστασης, όπως ο Φιντέλιο του Μπετόβεν. Παρέμεινε αγαπητή κατά τον 19ο αιώνα, την εποχή σχηματισμού των εθνικών κρατών, και ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές της υπήρξε ο Τζουζέππε Βέρντι, συνθέτης ο οποίος αναμείχθηκε ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας του και εξέφρασε τις απόψεις του μέσα από τη μουσική του. Μάλιστα, σε έργα όπως ο Μάκβεθ και η Αΐντα, ο Βέρντι αντιδιαστέλλει το προσωπικό δράμα ή την τραγωδία του κεντρικού ήρωα με αυτό ενός ολόκληρου λαού.

Οι μονωδοί της ΕΛΣ Σοφία Κυανίδου (υψίφωνος), Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος), Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος), θα ερμηνεύσουν γνωστά αποσπάσματα από ιταλικές, γαλλικές και γερμανικές όπερες, στις οποίες αναδεικνύεται η συγκεκριμένη θεματολογία. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται επίσης ο Μάρκος Μπότσαρης του ζακυνθινού συνθέτη Παύλου Καρρέρ, έξοχο δείγμα της επτανησιακής σχολής, εμπνευσμένο από την Ελληνική Επανάσταση.