Παλιάτσοι Παλιάτσοι
Δημοτικό Θέατρο Πεύκης
Παλιάτσοι
Καλλιτεχνική Περίοδος 2015/16 - Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο
Μάιος 2016
Δημιουργική Ομάδα

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Ισίδωρος Σιδέρης

ΣΚΗΝΙΚΑ - ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Γιάννης Κατρανίτσας

ΦΩΤΙΣΜΟΙ
Κώστας Μπλουγουράς

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ - ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Φρίξος Μόρτζος

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ
Διονύσης Τσαφταρίδης

Πρωταγωνιστές Παράστασης

ΚΑΝΙΟ
Φίλιππος Μοδινός

ΝΕΝΤΑ
Γεωργία Ηλιοπούλου

ΤΟΝΙΟ
Πέτρος Σαλάτας

ΜΠΕΠΠΕ
Νίκος Στεφάνου

ΣΙΛΒΙΟ
Χάρης Ανδριανός

ΠΡΟΑΙΩΝΙΟΣ ΠΑΛΙΑΤΣΟΣ
Διονύσης Τσαφταρίδης

Δημοτικό Θέατρο Πεύκης
Όπερα της Βαλίτσας με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Παλιάτσοι

Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 25 ΜΑΙΟΥ 2016
25 Μαΐου 2016
Δήμος Λυκόβρυσης - Πεύκης
Δημοτικό Θέατρο Πεύκης
Ώρα Έναρξης: 20.00 | clock
Με ελληνικούς υπέρτιτλους

Αποκλειστικός δωρητήςΙΣΝ LOGOΗ σημαντικότερη όπερα του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο, οι Παλιάτσοι μπαίνουν σε βαλίτσα και συνεχίζουν το "Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος", τον περίφημο θεσμό της ΕΛΣ, με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η συγκινητική αυτή όπερα θα παρουσιαστεί σε δεκατρείς δήμους της Αττικής συνοδευμένη από εκπαιδευτικές δράσεις τις οποίες συνδιοργανώνουν η ΕΛΣ και η Future Library με τη συνεργασία και των τοπικών βιβλιοθηκών. Το έργο -σε ποιητικό κείμενο του Λεονκαβάλλο- πραγματεύεται την τραγική ιστορία του επικεφαλής ενός περιπλανώμενου θιάσου της κομέντια ντελ άρτε. Ο Παλιάτσος Κάνιο πρέπει να κάνει το κοινό του να γελάσει, αν και έχει μόλις πληροφορηθεί για την απιστία της Κολομπίνας, την οποία υποδύεται η γυναίκα του, Νέντα. «Ridi Pagliaccio!» τραγουδά στη σπαρακτική του άρια λίγο πριν η όμορφη και ζωηρή Κολομπίνα βρεθεί αντιμέτωπη με την παράφορη ζήλεια του. Τα όρια ανάμεσα στη μυθοπλασία και στην πραγματικότητα αρχίζουν να θολώνουν. Ο εξαγριωμένος και απατημένος Παλιάτσος μαχαιρώνει την άπιστη γυναίκα του και τον εραστή της πάνω στη σκηνή. Συγκλονισμένος αναφωνεί στο ακροατήριο «La commedia è finita!» - "Η παράσταση τελείωσε!".
Η Όπερα της Βαλίτσας ξεκίνησε το 2011 από την Εθνική Λυρική Σκηνή σαν μια καλλιτεχνική δράση που είχε κύριο σκοπό να συναντήσει και να γοητεύσει ένα νέο κοινό, μυώντας το στο μαγικό κόσμο της όπερας και του λυρικού ρεπερτορίου. Οι παραγωγές της Όπερας της Βαλίτσας είναι ευέλικτες και ταξιδεύουν σε απρόσμενους χώρους (πνευματικά κέντρα, μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχαιολογικούς χώρους) με τους εξαιρετικούς τραγουδιστές της ΕΛΣ, με συνοδεία ένα πιάνο αντί για ορχήστρα και όλα της τα σκηνικά... μέσα σε μια βαλίτσα. Μετά την τεράστια επιτυχία των προηγούμενων παραγωγών της Όπερας της Βαλίτσας (Τραβιάτα, Μποέμ, Ντον Τζοβάννι, Κάρμεν), η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει τους Παλιάτσους, σε σκηνοθεσία Ισίδωρου Σιδέρη, με τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Κατρανίτσα και τον Φρίξο Μόρτζο στο πιάνο. Συμμετέχουν νεότεροι και καταξιωμένοι Μονωδοί της ΕΛΣ.

Παραστάσεις θα πραγματοποιούνται τον Απρίλιο και το Μάιο του 2016 στους δήμους Αγίας Παρασκευής, Μεταμόρφωσης, Σαρωνικού, Ηλιούπολης, Γέρακα, Αιγάλεω, Ψυχικού, Σπάτων, Αθήνας, Καλλιθέας, Λυκόβρυσης, Ελευσίνας, Αχαρνών.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται στην είσοδο του χώρου μια ώρα πριν την έναρξη της παράστασης.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους «Επόμενη στάση: Όπερα!»
Mια ομάδα εκπαιδευτών και καλλιτεχνών της ΕΛΣ θα πραγματοποιήσει στις 18/4/16 στις 11.00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, ένα δίωρο βιωματικό εργαστήριο για την όπερα, στο πλαίσιο του προγράμματος “Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού”. Το εργαστήριο, που απευθύνεται σε εφήβους με στόχο την γνωριμία τους με το λυρικό θέατρο και την εξοικείωσή τους με την τέχνη του λυρικού τραγουδιού, γίνεται σε συνεργασία με το δίκτυο τοπικών βιβλιοθηκών της Future Library. Σύλληψη-εμψύχωση: Χριστίνα Αυγερίδη, Ζωή Λυμπεροπούλου, Βενετία Νάση, Κωνσταντίνα Στράνη.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Δημοτική Βιβλιοθήκη
Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης
Αφροδίτης 4 & Μουστακλή | τηλ. 2106128825

Χορηγοί Επικοινωνίας