ΟΠΕΡΑ ΚΑΙ ΜΟΔΑ "Dammi I colori…" / "Δώσ’ μου τα χρώματα" ΟΠΕΡΑ ΚΑΙ ΜΟΔΑ "Dammi I colori…" / "Δώσ’ μου τα χρώματα"
Θέατρο Ολύμπια
ΟΠΕΡΑ ΚΑΙ ΜΟΔΑ "Dammi I colori…" / "Δώσ’ μου τα χρώματα"
Μάιος 2016
Δημιουργική Ομάδα

ΙΔΕΑ - ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Ίσμα Τουλάτου

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ - ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ
Κωνσταντίνος Ρήγος

SPECIAL GUEST
Αχιλλέας Χαρίτος

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ/ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΟΝΩΔΩΝ/ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Δημήτρης Γιάκας

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Γιώργος Σεγρεδάκης

ΦΩΤΙΣΜΟΙ
Χρήστος Τζιόγκας

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣ
Πόλυ Χρυσανθακοπούλου

Πρωταγωνιστές Παράστασης

ΜΟΝΩΔΟΙ
Τάσος Αποστόλου
Ινές Ζήκου
Βασιλική Καραγιάννη
Τσέλια Κοστέα
Δημήτρης Πακσόγλου

ΚΛΑΡΙΝΕΤΟ
Γιάννης Σαμπροβαλάκης

ΧΟΡΕΥΤΕΣ
(ΓΥΝΑΙΚΕΣ)
Αιμιλία Γάσπαρη
Ευριδίκη Ισαακίδου
Μαρία Κουσουνή
Αλίνα Στεργιανού
Ελεάνα Ανδρεούδη
Βανέσα Κούρκουλου
Δήμητρα Λαούδη
Χριστίνα Μακρίδου
Πόπη Σακελλαροπούλου
Μήτση Στεργιανού
Άννα Φράγκου
Κλεοπάτρα Ανερούσου
Όλγα Ζουρμπινά
Ελένη Κλάδου
Κόμη Κλουκίνα
Μάγδα Κούκου- Φέρρα
Μαργαρίτα Κώστογλου
Μάγδα Λαγογιάννη
Ζωή Σχοινοπλοκάκη
Βίκυ Τσιρογιάννη
Αριάδνη Φιλιππάκη

ΧΟΡΕΥΤΕΣ
(ΑΝΔΡΕΣ)
Γιώργος Βαρβαριώτης
Ντανίλο Ζέκα
Βαγγέλης Μπίκος
Στράτος Παπανούσης
Ίγκορ Σιάτζκο
Αγάπιος Αγαπιάδης
Αντώνης Κορούτης
Φώτης Διαμαντόπουλος
Στέλιος Κατωπόδης
Γιάννης Μπενέτος
Έκτωρ Μπολάνο
Μιχάλης Παππάς
Μάικλ Ντούλαν
Πέτρος Κουρουπάκης
Νίκος Μοσχής
Έλτον Ντιμρότσι
Θανάσης Σολωμός
Δημήτρης Φέρρας

Θέατρο Ολύμπια
Καλλιτεχνικές Δράσεις

ΟΠΕΡΑ ΚΑΙ ΜΟΔΑ "Dammi I colori…" / "Δώσ’ μου τα χρώματα"

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 19 ΜΑΙΟΥ 2016
19 Μαΐου 2016
Θέατρο Ολύμπια
Ώρα έναρξης: 21.00 | clock

Η φετινή παραγωγή του κύκλου Όπερα και Μόδα της ΕΛΣ, η οποία θα παρουσιαστεί στις 19 Μαΐου στο Θέατρο Ολύμπια, έχει τίτλο "Dammi i colori". Πρόκειται για τον στίχο από την διάσημη άρια «Recondita armonia» που ερμηνεύει ο ζωγράφος Μάριο Καβαραντόσι στην Τόσκα του Πουτσίνι.
Μετά την μεγάλη επιτυχία των προηγούμενων ετών που κορυφώθηκε με τον θρίαμβο του Il sogno την περασμένη άνοιξη στο Ωδείο Αθηνών, η νέα παραγωγή του κύκλου "Όπερα και Μόδα", σε επιμέλεια της Ίσμας Τουλάτου, επιχειρεί μια τολμηρή ανατροπή, προτού εγκαινιάσει μια καινούρια σελίδα το 2017 στις νέες, εγκαταστάσεις της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ: Για πρώτη φορά, εστιάζει στο μακιγιάζ δια χειρός του «γκουρού» του χώρου Αχιλλέα Χαρίτου δίνοντάς στο στοιχείο αυτό την θέση του ενδύματος... Χρωματικές αντιθέσεις, αναπάντεχες συνθέσεις, τολμηροί συνδυασμοί υλικών, απρόσμενες προσμείξεις δημιουργούν ένα γοητευτικό αποτέλεσμα που φιλοδοξεί να ανοίξει νέους δρόμους στο θεατρικό και όχι μόνο make up. Παράλληλα, η φετινή παραγωγή σχεδιάστηκε προκειμένου να αποτελέσει φόρο τιμής στην ίδια την ιστορία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στους σπουδαίους ενδυματολόγους που συνεργάστηκαν με αυτήν στην διάρκεια της μακράς ιστορίας της. Κοστούμια από το βεστιάριο της ΕΛΣ «παντρεύονται» με ειδικές για την παράσταση κατασκευές, εμπνευσμένες από τις σύγχρονες τάσεις της μόδας, επιχειρώντας να δείξουν πώς ένα ιστορικό θεατρικό κοστούμι θα μπορούσε να αποτελέσει και δημιουργία υψηλής ραπτικής. Μέσα από αυτό το πρίσμα η βραδιά αποτελεί παράλληλα κι ένα διαφορετικό αφιέρωμα στους κύριους σταθμούς της Μόδας του 20ου και 21ου αιώνα...
Η ιδέα και η γενική επιμέλεια είναι της δημοσιογράφου Ίσμας Τουλάτου, τη σκηνοθεσία - χορογραφία υπογράφει ο πολυτάλαντος Κωνσταντίνος Ρήγος, τη μουσική επιμέλεια έχει ο Δημήτρης Γιάκας, ενώ την ενδυματολογική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Γιώργος Σεγρεδάκης. Συμμετέχουν οι μονωδοί Ινές Ζήκου (μέτζο σοπράνο), Βασιλική Καραγιάννη (σοπράνο), Τσέλια Κοστέα (σοπράνο), Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος) & Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος). Συμμετέχουν οι Α' Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το corps de ballet της ΕΛΣ, καθώς και ο μουσικός της ΟΛΣ Γιάννης Σαμπροβαλάκης (κλαρινέτο).
Το φετινό event θα γίνει στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Ολύμπια, πάνω στο σκηνικό του Αντώνη Δαγκλίδη για τον Βαφτιστικό του Σακελλαρίδη. Πρόκειται για μια επιλογή υψηλού συμβολισμού καθώς η σεζόν 2016-2017 είναι η τελευταία πλήρης καλλιτεχνική περίοδος της ΕΛΣ στο ιστορικό Θέατρο Ολύμπια, το οποίο αποτελεί την έδρα του οργανισμού από το 1944. Με τον τρόπο αυτό κλείνει πανηγυρικά ο πρώτος κύκλος του project που εγκαινιάστηκε το 2013 στις σκάλες του Ολύμπια (στο πλαίσιο του κύκλου του «φιλοξενούμενου συνθέτη» Γιώργου Κουμεντάκη) κι αργότερα συνεχίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ωδείο Αθηνών. Στα τρία χρόνια της δυναμικής πορείας του ο κύκλος "Όπερα και Μόδα" φιλοξένησε εκτός από τους διαπρεπείς καλλιτέχνες της ΕΛΣ, μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες σχεδιαστές. Ανάμεσά τους οι Δημήτρης Ντάσιος, Βασίλης Ζούλιας, MI-RO, Ορσαλία Παρθένη και φυσικά η μεγάλη κυρία του χώρου, η Λουκία.

Με τους Α' Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους, το corps de ballet και μέλη της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ

Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τα Ταμεία του Θεάτρου Ολύμπια (Ακαδημίας 59 - τηλ. κέντρο 210 36 62 100), τις εξής μέρες και ώρες: Τρίτη 17/5 από τις 15.00 έως τις 19.00 και Τετάρτη 18/5 από τις 11.00 έως τις 14.00.

Η ΕΛΣ έχει εξασφαλίσει προνομιακές τιμές parking, για τους θεατές των παραστάσεων της, στο Θέατρο Ολύμπια. Με την επίδειξη του εισιτηρίου της παράστασης πληρώνετε 5 ευρώ για το parking του αυτοκινήτου σας, στα συνεργαζόμενα parking, τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στο Θέατρο Ολύμπια:

«EUROPRAXIS – ENGINEERING PARKOMAT AE» - Ζαλόγγου 3, Αθήνα. Τηλέφωνο πάρκινγκ: 2103800860

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Έκθεση φωτογραφίας
«Dammi i colori…The making of» του Βασίλη Μακρή
Κέντρο επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
25 Μαΐου - 5 Ιουνίου 2016
Είσοδος ελεύθερη

Ως συμβολική κίνηση σύνδεσης του σήμερα με το αύριο, του project «Όπερα & Μόδα» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, φιλοδοξεί να λειτουργήσει η έκθεση «Dammi i colori… The making of» που θα καταγράψει καρέ-καρέ την γοητευτική προετοιμασία της φετινής παράστασης μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Βασίλη Μακρή. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Η αποτύπωση θα αρχίσει από τα πρώτα στάδια προετοιμασίας του project "Όπερα και Μόδα" σε επιμέλεια της Ίσμας Τουλάτου, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να ρίξει μια ματιά στο «παρασκήνιο» της χρήσης του μακιγιάζ, της λειτουργίας του ως ενδύματος, της σύνδεσής του με το υλικό του βεστιαρίου αλλά και με τις ειδικές εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν. Πώς συλλαμβάνει ο δημιουργός την πρώτη ιδέα; Πώς αντιδρά όταν δεν τον ικανοποιεί; Πόση χαρά αισθάνεται όταν βλέπει να παίρνει σάρκα και οστά ό,τι έχει στο μυαλό του; Πώς ένα ιστορικό θεατρικό κοστούμι μπορεί να λειτουργήσει ως μια σύγχρονη δημιουργία υψηλής ραπτικής, «διαπερνώντας», ταυτόχρονα τις βασικότερες τάσεις του 20ου αιώνα; Πώς όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε μια ευρύτερη συζήτηση για τον ρόλο του θεατρικού ενδύματος και γενικότερα την ευρύτερη σύγκλιση της Όπερας με την Μόδα, δυο κόσμων εξίσου λαμπερών και πολυσυλλεκτικών;
Ο Βασίλης Μακρής φωτογραφίζει επαγγελματικά από το 1985. Ειδικεύτηκε αρχικά στην αρχιτεκτονική φωτογραφία, ενώ τα τελευταία χρόνια φωτογραφίζει συστηματικά πρόβες και παραστάσεις, υποστηρίζοντας τις τέχνες και τα γράμματα, στην Ελλάδα της κρίσης. Από το 2011 συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Εγκαίνια: Τετάρτη 25 Μαΐου στις 19.00*
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή από τις 10.00 έως τις 21.00
Στοιχεία επικοινωνίας Κέντρου Επισκεπτών ΚΠΙΣΝ: Τηλ: 210 8778396/8
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
Διεύθυνση: Ευριπίδου& Δοϊράνης, Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, Καλλιθέα

*Για τα εγκαίνια της έκθεσης μπορείτε να χρησιμοποιείτε δωρεάν το shuttle bus που συνδέει το Σταθμό Μετρό Συγγρού – Φιξ με το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ (αφετηρία επί της οδού Καλλιρρόης και άφιξη στην αρχή της Εσπλαναδας). Θα πραγματοποιούνται δρομολόγια 30’ πριν και μετά από κάθε εκδήλωση.

Συνδιοργανωτηςswarovski
Υποστηρικτηςhotel plaza

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας