Κουαρτέτο Αιμίλιος Ριάδης Κουαρτέτο Αιμίλιος Ριάδης
Εναλλακτική Σκηνή
Κουαρτέτο Αιμίλιος Ριάδης
Μάιος 2015
Εναλλακτική Σκηνή
Όπερα

Κουαρτέτο Αιμίλιος Ριάδης

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 17 ΜΑΙΟΥ 2015
17 Μαΐου 2015

Θέατρο Ολύμπια - Φουαγέ

Ώρα έναρξης: 18.00clock

Γενική είσοδος €5

Ένα από τα πιο δυναμικά και ανερχόμενα μουσικά σύνολα, το Κουαρτέτο εγχόρδων «Αιμίλιος Ριάδης», το οποίο απαρτίζουν σημαντικοί μουσικοί της νεώτερης γενιάς, έρχεται από τη Θεσσαλονίκη στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια, αυτή την Κυριακή 17 Μαΐου, όπου θα ερμηνεύσει ένα απαιτητικό πρόγραμμα με έργα Αιμίλιου Ριάδη και Φραντς Σούμπερτ. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Ανδρέας Παπανικολάου (βιολί), Γεώργιος Κουγιουμτζόγλου (βιολί), Αλεξάνδρα Βόλτση (βιόλα), Λίλα Μανώλα (βιολοντσέλο).
Στο πρόγραμμα της συναυλίας στο Φουαγέ θα ακουστούν οι Παραλλαγές από το Κουαρτέτο εγχόρδων σε σολ του Αιμίλιου Ριάδη, καθώς και το Κουιντέτο εγχόρδων σε ντο μείζονα, έργο 163 του Φραντς Σούμπερτ. Στο έργο του Σούμπερτ, ο Άγγελος Λιακάκης στο βιολοντσέλο συμπράττει μαζί με το μουσικό σύνολο.

Ο σολίστ Ανδρέας Παπανικολάου αναφέρει σχετικά: «Ο συνθέτης και ποιητής Αιμίλιος Ριάδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και θεωρείται από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μουσικής Σχολής. Η διαμονή του στο Παρίσι και η επαφή του με συνθέτες της νεότερης γαλλικής σχολής ασκούν σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση του μουσικού του ύφους, στο οποίο συναντάται διάχυτο το ιμπρεσσιονιστικό στοιχείο, παράλληλα με το ξεκάθαρα ελληνικό χρώμα. Οι Παραλλαγές έχουν περιληφθεί ως Γ’ μέρος στο Κουαρτέτο σε σολ, το οποίο παρουσίασαν μετά από επεξεργασία οι Νίκος Χριστοδούλου και Βύρων Φιδετζής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 1992.

Ο αυστριακός συνθέτης Φραντς Σούμπερτ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους συνθέτες της ύστερης κλασικής και πρώιμης ρομαντικής εποχής. Συνέθεσε περισσότερα από εξακόσια λήντερ (τραγούδια), καθώς και πολλές συμφωνίες, σονάτες, έργα μουσικής δωματίου, θρησκευτικά έργα, μερικές όπερες και άλλα πολλά έργα. Ο συνθέτης, ήδη βαριά άρρωστος στα 31 του χρόνια, έγραψε το Κουιντέτο εγχόρδων σε ντο μείζονα, έργο 163 το καλοκαίρι του 1828, δύο μήνες πριν το θάνατό του. Το έργο ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια στη Βιέννη. Θεωρείται μια σύνθεση βαθιάς εσωτερικότητας και απαράμιλλης ομορφιάς και ένα από τα αριστουργήματα του ρεπερτορίου της μουσικής δωματίου».

Το Κουαρτέτο εγχόρδων «Αιμίλιος Ριάδης» ιδρύθηκε το 2005 από μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και στο ρεπερτόριό του περιλαμβάνονται έργα από την κλασική περίοδο μέχρι και τον 21ο αιώνα. Πήρε το όνομά του από τον σπουδαίο Θεσσαλονικιό συνθέτη και σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο δραστήρια και διακεκριμένα σύνολα μουσικής δωματίου στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, έχει εμφανιστεί σε Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Τελετών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου

Μακεδονίας, αίθουσα «Σόλων Μιχαηλίδης» Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Ινστιτούτο Γκαίτε, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, καθώς και σε πλήθος συναυλιών σε επαρχιακές πόλεις, αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές. Επίσης, το Κουαρτέτο έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους μουσικούς όπως τους Απόστολο και Δημήτρη Χανδράκη, Βαρβάρα Τσαμπαλή, Νικολό Δημόπουλο, Γιάννη Καραγιαννίδη, Αλαίν Μενιέ, Ζαν Κριστόφ Σαρρόν, Τζάκομμο Μπατταρίνο.

Τον Ιούνιο του 2014 ηχογράφησε το Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 1 του Κώστα Τσούγκρα, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2015. Στα μελλοντικά σχέδια του κουαρτέτου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, εμφανίσεις σε Φεστιβάλ «Παπαιωάννου» (Καβάλα), Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Κυριακάτικα Πρωινά της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, «Aβγό» του Μουσικού Χωριού, Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, ΚΟΘ Underground, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις και συναυλίες σε σχολεία και περιφέρεια στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Στα άμεσα σχέδια βρίσκεται, επίσης, η αποκατάσταση χειρογράφων, ηχογράφηση και έκδοση παρτιτούρας του Κουαρτέτου σε σολ του Αιμιλίου Ριάδη, σε συνεργασία με το συνθέτη και μουσικολόγο Κώστα Τσούγκρα.